Via de huisarts naar de hypnotherapeut

huisarts

Steeds vaker verwijzen huisartsen door naar hypnotherapeuten.

Voor vakblad Hypnotherapie schreef ik dit artikel over huisarts Annemiek Wagenvoort, die hypnotherapie een waardevolle behandeling vindt voor prikkelbare darm syndroom (PDS). Als je het lastig vindt om de gedrukte versie te lezen, scrol dan naar beneden voor de platte tekst.


Via de huisarts naar de hypnotherapeut

Door Sigrid Sneijders

Steeds vaker verwijzen huisartsen door naar hypnotherapeuten. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat hypnotherapie effectief is bij de behandeling van Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), oftewel Irritable Bowel Syndrome (IBS). De symptomen van PDS zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of verstopping. In Nederland komt het voor bij vijftien tot twintig procent van de vrouwen en vijf tot twintig procent van de mannen.

Chronische darmaandoening

PDS is dus een veel voorkomende chronische darmaandoening, waar niet altijd een oorzaak voor gevonden wordt. Hypnotherapie blijkt een positief effect te hebben op de klachten die mensen ervaren van PDS, waardoor steeds meer artsen hun patiënten doorverwijzen naar een gekwalificeerde hypnotherapeut.

Annemiek Wagenvoort heeft samen met twee collega’s een huisartsenpraktijk in het centrum van Oldenzaal. Zij raakte tijdens een bijscholingscursus over het onderwerp Prikkelbaar Darm Syndroom bekend met de toepassing van hypnotherapie bij mensen die lijden aan PDS-klachten. Voor patiënten met PDS is een speciaal hypnotherapieprogramma ontwikkeld: Darmgerichte Hypnotherapie, oftewel het darmmanagementprogramma.

Annemiek vertelt hoe ze geïnteresseerd raakte in hypnotherapie en wat dit betekent voor haar manier van werken in de huisartsenpraktijk: “In de cursus bespraken twee maag-darm-leverartsen van het Medisch Spectrum Twente (MST) en een hypnotherapeute de aandoening PDS. Ze gaven uitleg over de hersen-darm-as, een belangrijke link tussen het brein en de darmen. PDS is een aandoening waarbij lichaam en geest invloed hebben op elkaar. Het brein communiceert met de darmen en andersom. De maag-darm- leverartsen vertelden dat hypnotherapie een gunstige werking heeft op de hersen-darm as en dat patiënten zo minder buikpijn hebben. Sindsdien ben ik vaker mensen met deze klachten gaan doorverwijzen naar een erkend hypnotherapeut én stuur ik nu ook mensen met andere klachten door.”

Psychische klachten

Annemiek: “Er komen namelijk ook wel mensen in mijn praktijk met psychische klachten. Ik kijk dan naar wat de persoon die voor me zit al aan therapie heeft gedaan en wat passend zou zijn. Hypnotherapie kan soms geschikter zijn voor iemand dan gesprekken bij de psycholoog, bijvoorbeeld bij patiënten die veel stress ervaren. Een hypnotherapeut kan deze mensen verder helpen, omdat een hypnotherapeut methodes tot zijn beschikking heeft die verder gaan dan alleen praten; het raakt mensen op een dieper niveau.

Als het probleem vrij groot lijkt, zoals bij heftige angsten of trauma’s, weet ik nu ook dat EMDR – een bijzondere vorm van hypnotherapie – goed kan helpen. Mensen zijn soms wat huiverig om dit te proberen, heb ik gemerkt, maar de ervaringen die ik terug hoor zijn vaak wel positief. Het is mooi om te horen dat twee of drie sessies al een behoorlijk verschil kunnen maken.”

Positieve ontwikkeling

Annemiek: “Hypnotherapie is bijzonder. Het zorgt ervoor dat je anders tegen dingen aan gaat kijken en de inzichten werken ook na de sessie nog een tijdje door.

Nog lang niet alle artsen omarmen het idee van hypnotherapie als behandelmethode. Daar is waarschijnlijk meer onderzoek en meer educatie voor nodig. Het evidence based werken, dat vinden artsen belangrijk. Het vele onderzoek dat er nu al is, helpt daar zeker aan mee. 

Vroeger waren mensen misschien wat terughoudend bij de huisarts. Nu gaan patiënten zelf op zoek naar effectieve behandelmethoden, zoals hypnotherapie, en huisartsen gaan ook meer met hun patiënten in gesprek. Ik vind dit een positieve ontwikkeling.”