Vakantie: tijd voor verbinding of bron van teleurstelling?

vakantie tijd voor verbinding

Vakantie! Het is het moment waar we weken, soms zelfs maanden naar uitkijken. Eindelijk rust, tijd voor elkaar, en misschien zelfs wat romantiek. Maar is het een magische oplossing voor alle relatieproblemen? Als relatietherapeut zie ik vaak dat vakantie niet altijd de oplossing is die mensen hopen dat het zal zijn. Sterker nog, het kan soms zelfs een bron van stress en teleurstelling worden als de verwachtingen te hoog zijn.

 

De vakantie: nu komt alles goed

De aanloop naar een vakantie is vaak gevuld met dromen over rust, romantiek en het herstellen van de band met je partner. Je ziet jezelf al samen genieten van prachtige uitzichten, lange wandelingen, en natuurlijk die intieme momenten die in het dagelijks leven soms ontbreken. Maar juist deze verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat de werkelijkheid tegenvalt.

Veel mensen hebben het idee dat vakantie het moment is waarop alles ineens perfect moet zijn. Je ziet om je heen allemaal gelukkige stelletjes hand in hand lopen. Dit kan druk geven om dit ook te moeten doen en het bijbehorende gevoel hierbij te voelen. In plaats van de ontspanning die je verwacht, kan die druk leiden tot frustratie en teleurstelling.

 

Het zit hem in de kleine dingen

Een fijne vakantie waarbij je weer verbindt samen ligt niet in grootse gebaren of eindeloze gesprekken. Het gaat juist om de kleine momenten van verbinding. Een aanraking, samen genieten van een zonsondergang, of gewoon samen zwijgend van een mooie plek genieten – dat zijn de momenten die verschil maken. De kunst is om die kleine dingen te waarderen, in plaats van te focussen op het perfecte plaatje.

 

Vakantie met kinderen:  Een extra uitdaging

Voor stellen met kinderen komt er nog een extra uitdaging bij kijken. Terwijl je misschien hoopt op wat quality time met je partner, is de realiteit vaak anders. Vakantie met kinderen betekent vaak dat je nóg meer tijd met de kinderen doorbrengt. Ze hebben immers geen school of andere dagelijkse bezigheden om hen te vermaken. Het idee dat je volledig tot elkaar kunt komen tijdens een gezinsvakantie is vaak een illusie.

Je bent eerder de hele dag bezig met het vermaken van en zorgen voor de kinderen, en dat betekent minder tijd voor je partner. Kies voor een kindvriendelijke bestemming waar je de kinderen hun gang kunt laten gaan, zodat jullie niet de hele tijd met ze bezig hoeven te zijn. Als de kinderen vakantie hebben, hebben jullie het ook.

Bespreek ook van tevoren hoe jullie omgaan met regels tijdens de vakantie. Zijn jullie wat relaxter als het gaat om bedtijden, eten, douchen, aankleden, schermtijd of blijven dezelfde regels als thuis van kracht? Stellen maken thuis al regelmatig ruzie over de regels, laat staan als er op vakantie geen duidelijkheid is over het wel of niet breken van regels.

 

Tijd voor jezelf op vakantie is ook fijn

Vakantie klinkt als de perfecte gelegenheid om alles samen te doen, maar tijd voor jezelf is minstens zo belangrijk. Het idee dat je 24/7 samen moet zijn, kan juist leiden tot irritaties. We hebben allemaal momenten nodig om even tot onszelf te komen. Of het nu gaat om een wandeling alleen, een boek lezen of een uurtje sporten, die tijd voor jezelf kan ervoor zorgen dat je daarna weer energie hebt voor je partner. Voordat je elkaar het gevoel geeft dat je niet samen de vakantie wilt doorbrengen, bespreek dit ook even van tevoren. Hoe kunnen jullie elkaar een beetje vrij laten én samen verbinden?

 

Communicatie blijft de sleutel

Tijd samen hebben betekent niet automatisch dat er een diepere verbinding ontstaat. Veel mensen denken dat zodra de vakantie begint, de verbinding er vanzelf wel komt. Maar tijd samen is niet genoeg; bewuste aandacht is wat echt telt. Op vakantie geldt hetzelfde als thuis: Kristalheldere communicatie! Als de verbinding niet vanzelf komt, bespreek dan wat je voelt en wat je verwacht.

Vakantie is geen wondermiddel. Het is belangrijk om te beseffen dat vakantie niet de oplossing is voor relatieproblemen. Onderzoek wijst zelfs uit dat het aantal scheidingen vaak toeneemt na de zomervakantie. Dat komt voornamelijk doordat de verwachtingen niet worden waargemaakt. De gedachte dat alles tijdens de vakantie goed moet zijn, kan juist voor extra druk zorgen.

Vakantie kan zeker een boost geven aan je relatie, maar alleen als je realistisch blijft over wat je kunt verwachten.

Een vakantie kan een geweldige kans zijn om je relatie te verdiepen, maar het begint allemaal met realistische verwachtingen. Erken dat niet alles perfect hoeft te zijn en waardeer de kleine momenten. En vooral: blijf praten met elkaar, zowel tijdens de vakantie als in het dagelijks leven.

 

Nog een paar blogs over communicatie:

Waarom wil je praten?

Hoe kan ik mijn relatie redden?

Sarcasme, de verbindingskiller

 

#relatieopvakantie #communicatie #verbindingherstellen #verwachtingen #tijdvoorelkaar