Waarom je hier gaat leren hoe je betere relaties krijgt

Mijn naam is Sigrid en ik ben bijna 20 jaar werkzaam als therapeut.

Ik help je om in je relatie op een effectieve manier te communiceren wat je behoeften zijn, wat je van de ander verlangt en verbinding te maken op een manier die niet ingewikkeld of dramatisch hoeft te zijn.

 

Het ergste moment

Ik was erg jong toen ik trouwde. De relatie met de vader van mijn kinderen had nog geen stevige basis en dat we zo snel ouders werden, hielp niet mee. Na 10 jaar viel ons gezin uit elkaar. Ik vergeet nooit meer dat moment dat we onze kinderen vertelden dat pappa en mamma uit elkaar gingen. Het was hartverscheurend.

Wanneer ik nu terugkijk op dat deel van mijn leven, zie ik dat mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn vermogen om effectief te communiceren te wensen overliet.

Dat is geen excuus voor het laten mislukken van een relatie, maar omdat ik weinig zelfbewustzijn had, kon ik geen stabiele relatie met een ander creëren.

 

Een nieuwe kans

De persoonlijke groei en de inzichten die ik nodig had kwamen voor mij toen ik aan mijn opleidingen tot therapeut begon. Ik kwam in aanraking met methoden en technieken die veel dieper gingen dan de therapie die ik had gehad.

Dit was heel belangrijk voor mijn persoonlijke groei, maar ook om te begrijpen wat mijn aandeel was geweest in de ruzies en het drama. Het was af en toe confronterend, maar heel inzichtelijk.

Met mijn huidige man ben ik nu al veel langer samen dan het eerste huwelijk duurde en dat terwijl de meeste mensen in onze omgeving ons geen vijf jaar hadden gegeven, als ze eerlijk zijn. Wij zijn twee heel verschillende mensen, met verschillende interesses en visies op het leven. Toch werkt het ondertussen al 20 jaar.

 

De weg naar échte verbinding

Ik zie zo veel mensen worstelen met zichzelf en hun relaties met anderen.

In de relatie gaan de ruzies vaak nergens over, worden oude koeien uit de sloot gehaald en voelen beide partners zich eenzaam en verdrietig, terwijl er naar buiten toe vooral boosheid en irritatie geuit wordt.

Ik ben ervan overtuigd dat een liefdevolle relatie begint bij een liefdevolle benadering en een kristalheldere communicatie.

Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk vinden stellen dit super moeilijk als er niet iemand bij is om dit in goede banen te leiden en de onderliggende patronen zichtbaar maakt die ervoor zorgen dat het gedrag zich steeds herhaalt.

 

Serieus én luchtig kan best

Ik vind gesprekken met diepgang heerlijk en waardevol. Aan de andere kant hou ik van creativiteit, en humor. Ik vind het fijn om onderwerpen die wat zwaar lijken, luchtiger te maken zodat het makkelijker wordt om te relativeren en de eigen emoties en drijfveren helder te krijgen.

 

Mijn achtergrond en werkwijze

Mijn therapeutische achtergrond is breed. De scholing en ervaring die ik in 20 jaar heb opgebouwd maakt dat ik goed op maat kan werken en de meest effectieve methoden kan inzetten om het gewenste doel te bereiken.

Mijn trajecten zijn niet voor iedereen en de kennismakingssessies zijn dan ook geen 'salesgesprekken'. Ik vind het belangrijk dat ik met de juiste mensen kan werken, die gemotiveerd zijn om iets te leren over zichzelf en de relatie.

 

Samenwerkingen

Ik ben redactielid bij beroepsvereniging NBVH, de beroepsvereniging voor hypnotherapeuten. Elk kwartaal schrijf ik twee of drie artikelen over (relatie)therapie, hypnotherapie en verschillende andere thema's zoals trauma, depressie, reïncarnatie, mindfulness, etc.

In het vakblad MassageZaken schrijf ik over psychosomatiek, SOLK en lichaamswerk.

In samenwerking met Toneelvereniging KNA en Mike Schmitz Theaterproducties schreef ik een toneelstuk over innerlijke emotiedelen: "Hou toch allemaal ff je kop!" Op 22 en 23 maart 2024 speelde toneelvereniging KNA dit toneelstuk voor drie volle zalen in de Kulturele Raad in Hillegom.

 

Mijn (eigen)aardigheden:

 • Midden in de zomer in de auto hard meezingen met de kerst-cd die nog in de speler zit.
 • Ik ben introvert.
 • En toch zit ik op een toneelvereniging.
 • Wens: Eigen boshuisje hebben.
 • Dubbel liggen om flauwe, slappe humor, zoals Pittige Tijden en Theo en Thea (mijn zus en ik gebruiken sommige uitspraken van de typetjes regelmatig, met de bijbehorende stem natuurlijk).
 • Mijn thee drink ik altijd uit de grootste theeglazen die er te vinden zijn en altijd met een laagje koud water omdat ik geen geduld heb om te wachten tot het op drinktemperatuur is.
 • Nog 5 levens nodig om alle boeken te lezen die ik bezit. Welke boeken? Spiritualiteit, hypnotherapie, psychosomatiek, trauma, het onbewuste brein, vooral therapeutenvoer dus. En Stephen King!
 • Boek-koop-verslaving dus…
sigrid
erik en sigrid
praktijk eerste hulp bij relaties
hou toch allemaal ff je kop
Eerste Hulp Bij Relaties Logo icon 200x200px

De roze slak

 • De keuze van de roze slak als logo voor Eerste Hulp bij Relaties, is een grappig verhaal.

 

 • Mijn zus Marisa en ik zaten op een middag te praten over onze persoonlijke ontwikkeling en onze relaties. Ze zei: “Ik wil de nummer 1 zijn van mijn partner, met minder neem ik geen genoegen.”

 

 • Dat deed haar denken aan iets uit haar kleutertijd. Op de kleuterschool hadden ze een spel met slakjes, de slakkenrace. De slakjes waren de pionnetjes, in verschillende kleuren.Je moest om beurten met de dobbelsteen gooien, die vlakken had in dezelfde kleuren. Als je de kleur gooide van je slakje, mocht je slakje een vakje vooruit op het bord.

  Zij was een beetje een buitenbeentje, dus ze mocht meestal niet meespelen. Maar als ze dan een keer mocht, dan had ze altijd het slakje dat overbleef, die niemand wilde.

  De groene of de oranje.

  Maar nooit de roze slak, want elk meisje wilde de roze slak ‘zijn’.

  “De roze slak was het meest belangrijk. Die roze slak staat voor mij gelijk aan die nr. 1 zijn. Ik wil de roze slak in mijn relatie zijn!”, zei ze lachend.

  “En als ik niet zijn roze slak ben, ben ik op zijn minst mijn eigen roze slak!”

 • De rest van de middag brachten we brullend van het lachen door met allerlei ideeën over de roze slak.

 

 • De roze slak werd het symbool van Eerste Hulp bij Relaties omdat de nummer 1 zijn precies is waar het om draait, in de relatie met jezelf, maar ook in de relatie met een partner. Niet vanuit egoïsme, maar vanuit de visie dat we vinden dat iedereen gestimuleerd mag worden om zijn of haar unieke, prachtige zelf te zijn.