Wie is Sigrid?

Ik ben in 1973 geboren en ben opgegroeid in Katwijk aan Zee, in een traditioneel gezin met vader, moeder en een zus. Mijn schooltijd was niet fijn, waardoor ik op mijn 15e al van school af ging om te gaan werken.

Op mijn 17e trouwde ik en twee maanden na mijn 18e verjaardag werd mijn oudste dochter geboren. Na anderhalf jaar kregen we er nog een dochter bij. Geen moment heb ik me bedacht dat ik wellicht te jong was om de verantwoordelijkheid voor een gezin te dragen.

Het was een turbulente tijd. De combinatie van het opvoeden van twee kinderen, een relatie onderhouden en werken viel niet mee. Ik versleet het ene baantje na het andere en deed allerlei cursussen, maar haalde er maar kort voldoening uit.

Aan de ene kant vond ik het gezinsleven fijn, aan de andere kant had ik het gevoel dat ik niet alles uit mezelf haalde. ‘Er moet toch meer zijn dan dit?’, dacht ik vaak bij mezelf.

 

Gefaald

Onze relatie had nog geen stevige basis toen we trouwden en dat we zo snel ouders werden, hielp niet mee. De ‘standaard’ relatietherapie sessies bij de psycholoog brachten ons niet dichter tot elkaar. Het voelde behoorlijk als falen toen ons huwelijk na 10 jaar voorbij was.

Had ik dit kunnen voorkomen?

Het korte antwoord: Ja.

Wanneer ik nu terugkijk op dat deel van mijn leven, zie ik dat ik zelf nog helemaal niet ontwikkeld was. Doordat ik jarenlang gepest was op school, had ik een laag zelfbeeld, was ik vreselijk onzeker en had ik geen idee wie ik echt van binnen was. Dat is geen excuus voor het laten mislukken van een relatie, maar omdat ik zelf niet stabiel was, kon ik ook geen stabiele relatie creëren.

 

Een nieuwe kans

De persoonlijke groei en de inzichten die ik nodig had kwamen voor mij toen ik aan mijn opleidingen tot therapeut begon. Ik kwam in aanraking met methoden, technieken en therapeuten die veel dieper gingen dan de ‘praattherapie’ die ik had gehad. Ik kreeg waardevolle inzichten met betrekking tot mijn gedrag, emoties, valkuilen, triggers en overlevingsstrategieën.

Dit was heel belangrijk voor mijn persoonlijke groei, maar ook om te begrijpen wat mijn aandeel was geweest in de ruzies en het drama. Het was af en toe confronterend, maar heel inzichtelijk.

Met mijn huidige man ben ik nu al veel langer samen dan het eerste huwelijk duurde en dat terwijl de meeste mensen in onze omgeving ons geen vijf jaar hadden gegeven, als ze eerlijk zijn. Wij zijn twee heel verschillende mensen, met verschillende interesses en visies op het leven. Toch werkt het ondertussen al 20 jaar.

 

Heel jezelf en je heelt je relatie

Ik zie zo veel stellen om me heen die worstelen met zichzelf én hun relatie(s).

In de relatie gaan de ruzies vaak nergens over, worden oude koeien uit de sloot gehaald en voelen beide partners zich diep gekwetst, terwijl er naar buiten toe vooral boosheid en irritatie geuit wordt.

‘Been there…’

Bij mij viel op een gegeven moment het kwartje.

Ik ontdekte dat mijn reacties, mijn zelfbeeld, de rol die ik aannam binnen een relatie, mijn verwachtingen en mijn emoties allemaal bepalend zijn voor de kwaliteit van mijn leven en mijn relatie.

Dat wil niet zeggen dat ik geen inzet van mijn man verwacht, maar doordat ik al anders reageer als vroeger, verandert er ook iets in de interactie tussen ons. Logisch, toch?

 

Humor en zelfspot

Wat je van mij moet weten: Ik ben een therapeut die cliënten en hun hulpvragen serieus neemt. Ik vind gesprekken met diepgang heerlijk. Aan de andere kant hou ik van creativiteit, humor en zelfspot. Ik vind het fijn om onderwerpen die wat zwaar lijken, luchtiger te maken zodat het makkelijker wordt om te relativeren en de eigen emoties en drijfveren helder te krijgen. Pijnlijke emoties voelen wanneer het moet en lachen wanneer het kan, zo zie ik dat.

 

Mijn praktijk

Ik ben in 2008 begonnen als massagetherapeut en er zijn nog aardig wat mensen die van tijd tot tijd nog bij mij komen voor massagetherapie. In de loop van de jaren is er een verschuiving geweest in mijn interesse, van het lichamelijk behandelen naar psychische/emotionele hulpvragen.

Een greep uit mijn therapeutische opleidingen en cursussen:

 • HBO Hypnotherapie/Psychosociaal therapie bij Academie Hypnos, met methoden als regressie, innerlijk kindwerk, reïncarnatie, delenwerk, EFT, DRT (EMDR), mindfulness, meditatie, visualisatie, cognitieve gedragstherapie, sociaal panorama/opstellingen.
 • HBO Psychosociale basiskennis, bij Academie Hypnos.
 • Emotionally Focused Therapy (de meest effectieve vorm van relatietherapie), bij EFT Nederland.
 • HBO Klassieke homeopathie, bij School voor Homeopathie.
 • NLP practitioner, bij BGL.
 • Compassionate Inquiry, van Gabor Maté.
 • Kindertolk workshops, bij Minke Roelants.
 • MBO Massagetherapie, bij IVS.
 • Pijn Reset Methode, bij Tim van Orsouw.
 • MBO Lymfetherapeut, bij IVS.
 • HBO Medische basiskennis, bij Con Amore.

 

 

Samenwerkingen

In twee vakbladen voor therapeuten schrijf ik artikelen over massagetherapie, lichaamswerk, trauma, psychosomatiek, hypnotherapie en psychosociale therapie. Daarnaast help ik regelmatig therapeuten door websiteteksten, facebookposts of meditaties voor hen te schrijven.

 

Mijn (eigen)aardigheden:

 • Midden in de zomer in de auto hard meezingen met de kerst-cd die nog in de speler zit.
 • Ik ben introvert.
 • En toch zit ik op een toneelvereniging.
 • Wens: Eigen boshuisje hebben.
 • Dubbel liggen om flauwe, slappe humor, zoals Pittige Tijden en Theo en Thea (mijn zus en ik gebruiken sommige uitspraken van de typetjes regelmatig, met de bijbehorende stem natuurlijk).
 • Mijn thee drink ik altijd uit de grootste theeglazen die er te vinden zijn en altijd met een laagje koud water omdat ik geen geduld heb om te wachten tot het op drinktemperatuur is.
 • Nog 5 levens nodig om alle boeken te lezen die ik bezit. Welke boeken? Spiritualiteit, hypnotherapie, psychosomatiek, trauma, het onbewuste brein, vooral therapeutenvoer dus. En Stephen King!
 • Boek-koop-verslaving dus…
18c
praktijk leeghwater 88
praktijk leeghwater 88