Wie is Sigrid?

Ik ben in 1973 geboren en ben opgegroeid in Katwijk aan Zee, in een traditioneel gezin met vader, moeder en een zus.

Ik trouwde heel jong. Twee maanden na mijn 18e verjaardag werd mijn oudste dochter geboren. Na anderhalf jaar kregen we er nog een dochter bij. Geen moment heb ik me bedacht dat ik wellicht te jong was om de verantwoordelijkheid voor een gezin te dragen.

Het was een turbulente tijd. De combinatie van het opvoeden van twee kinderen, een relatie onderhouden en werken viel niet mee.

Gefaald

Onze relatie had nog geen stevige basis toen we trouwden en dat we zo snel ouders werden, hielp niet mee. De ‘standaard’ relatietherapie sessies bij de psycholoog brachten ons niet dichter tot elkaar. Het voelde behoorlijk als falen toen ons huwelijk na 10 jaar voorbij was.

Wanneer ik nu terugkijk op dat deel van mijn leven, zie ik dat ik zelf nog helemaal niet ontwikkeld was.

Dat is geen excuus voor het laten mislukken van een relatie, maar omdat ik zelf niet stabiel was, kon ik ook geen stabiele relatie creëren.

Voordat je nu denkt: 'O nee, weer zo'n 'ervaringsdeskundige' die denkt anderen te kunnen helpen, omdat zij het toevallig ook heeft meegemaakt', lees even verder...

 

Een nieuwe kans

De persoonlijke groei en de inzichten die ik nodig had kwamen voor mij toen ik aan mijn opleidingen tot therapeut begon. Ik kwam in aanraking met methoden, technieken en therapeuten die veel dieper gingen dan de ‘praattherapie’ die ik had gehad.

Ik kreeg waardevolle inzichten met betrekking tot mijn gedrag, emoties, valkuilen, triggers en overlevingsstrategieën.

Dit was heel belangrijk voor mijn persoonlijke groei, maar ook om te begrijpen wat mijn aandeel was geweest in de ruzies en het drama. Het was af en toe confronterend, maar heel inzichtelijk.

Met mijn huidige man ben ik nu al veel langer samen dan het eerste huwelijk duurde en dat terwijl de meeste mensen in onze omgeving ons geen vijf jaar hadden gegeven, als ze eerlijk zijn. Wij zijn twee heel verschillende mensen, met verschillende interesses en visies op het leven. Toch werkt het ondertussen al 20 jaar.

 

Heel jezelf en je heelt je relatie

Ik zie zo veel stellen om me heen die worstelen met zichzelf én hun relatie(s).

In de relatie gaan de ruzies vaak nergens over, worden oude koeien uit de sloot gehaald en voelen beide partners zich diep gekwetst, terwijl er naar buiten toe vooral boosheid en irritatie geuit wordt.

‘Been there…’

Nu ik weet waarom de therapie voor mij vroeger niet werkte, wil ik mensen helpen weer liefde en verbinding in de relatie brengen. Óf dat ze samen weloverwogen het besluit nemen om hun eigen weg te gaan.

Humor en zelfspot

Wat je van mij moet weten: Ik ben een therapeut die cliënten en hun hulpvragen serieus neemt. Ik vind gesprekken met diepgang heerlijk en waardevol. Aan de andere kant hou ik van creativiteit, humor en zelfspot. Ik vind het fijn om onderwerpen die wat zwaar lijken, luchtiger te maken zodat het makkelijker wordt om te relativeren en de eigen emoties en drijfveren helder te krijgen.

 

Mijn praktijk

Een greep uit mijn therapeutische opleidingen en cursussen:

 • HBO Hypnotherapie/Psychosociaal therapie bij Academie Hypnos, met methoden als regressie, innerlijk kindwerk, reïncarnatie, emotiedelenwerk, DRT (een variant op EMDR), mindfulness, meditatie, visualisatie, cognitieve gedragstherapie, sociaal panorama en opstellingen.
 • HBO Psychosociale basiskennis, bij Academie Hypnos.
 • EFT = Emotionally Focused Therapy (de meest effectieve vorm van relatietherapie), bij EFT Nederland.
 • HBO Klassieke homeopathie, bij School voor Homeopathie.
 • NLP practitioner, bij BGL.
 • Compassionate Inquiry, van Gabor Maté.
 • Kindertolk workshops, bij Minke Roelants.
 • MBO Massagetherapie, bij IVS.
 • Pijn Reset Methode, bij Tim van Orsouw.
 • MBO Lymfetherapeut, bij IVS.
 • HBO Medische basiskennis, bij Con Amore.

 

Ik vind het belangrijk dat ik goed geschoold ben, om er voor te zorgen dat ik objectief en onbevooroordeeld naar mijn cliënten kan kijken, zonder eigen ervaringen op hen te projecteren.

Daarom investeer ik veel in therapeutische kennis en vaardigheden, bij de beste opleidingsinstituten van Nederland.

 

Samenwerkingen

Ik ben redactielid bij beroepsvereniging NBVH, de beroepsvereniging voor hypnotherapeuten. Elk kwartaal schrijf ik twee of drie artikelen over (relatie)therapie, hypnotherapie en verschillende andere thema's zoals trauma, depressie, reïncarnatie, mindfulness, etc.

In het vakblad MassageZaken schrijf ik over psychosomatiek, SOLK en lichaamswerk.

In samenwerking met Toneelvereniging KNA en Mike Schmitz Theaterproducties schrijf ik een toneelstuk over emoties en innerlijke delen, dat in maart 2024 opgevoerd gaat worden in de Kulturele Raad, Hillegom.

Daarnaast help ik regelmatig therapeuten door websiteteksten, facebookposts of meditaties voor hen te schrijven.

 

Mijn (eigen)aardigheden:

 • Midden in de zomer in de auto hard meezingen met de kerst-cd die nog in de speler zit.
 • Ik ben introvert.
 • En toch zit ik op een toneelvereniging.
 • Wens: Eigen boshuisje hebben.
 • Dubbel liggen om flauwe, slappe humor, zoals Pittige Tijden en Theo en Thea (mijn zus en ik gebruiken sommige uitspraken van de typetjes regelmatig, met de bijbehorende stem natuurlijk).
 • Mijn thee drink ik altijd uit de grootste theeglazen die er te vinden zijn en altijd met een laagje koud water omdat ik geen geduld heb om te wachten tot het op drinktemperatuur is.
 • Nog 5 levens nodig om alle boeken te lezen die ik bezit. Welke boeken? Spiritualiteit, hypnotherapie, psychosomatiek, trauma, het onbewuste brein, vooral therapeutenvoer dus. En Stephen King!
 • Boek-koop-verslaving dus…
sigrid
erik en sigrid
praktijk eerste hulp bij relaties