Een liefdesrelatie: Zet twee totaal verschillende mensen bij elkaar in één huis voor de rest van hun leven en kijk wat er gebeurt.
Is het heel gek dat dit af en toe problemen oplevert? Nee toch?
Als je ook nog eens samenwoont met een partner van het andere geslacht, is dat nog een extra uitdaging. De uitdrukking ‘mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ is er niet voor niets.
Het is vaak al lastig genoeg om onszelf te begrijpen en onze gedachten en emoties een beetje in goede banen te leiden en dan heb je ook nog eens rekening te houden met degene die naast je op de bank zit.
(Waar in de tekst gesproken wordt over 'hij' of 'hem' kan natuurlijk ook 'zij' en 'haar' gelezen worden.)
In het begin is het makkelijk, nietwaar?

Je bent verliefd en je vindt alles aan die ander leuk. Dat hij niet zo’n prater is, nog meer van schoenen kopen houdt dan jij of een passie heeft voor vogelspinnen, je vindt het wel schattig.
Als de vlinders in je buik plaats maken voor een dieper gevoel van houden van, verandert je beeld van de ander. De roze wolk vervaagt en de realiteit is dat jouw sprookjesprins op het witte paard maar een gewone man is, met menselijke eigenschappen.
Gaandeweg irriteer je je mateloos aan het feit dat hij zijn emoties niet uit, zich financieel onverantwoordelijk gedraagt en hij maar niet lijkt te willen begrijpen dat er een verschil is tussen een kat en een vogelspin als huisdier.
Irritaties en ruzies lopen zo hoog op dat normaal communiceren niet meer mogelijk is en dat dezelfde conflicten steeds weer terugkeren. Verwijten, oude koeien en kwetsende opmerkingen vergiftigen de relatie.
Het resultaat: Een scheiding of een oppervlakkige relatie waar geen sprake meer is van liefde en genegenheid. Jullie zijn allebei ongelukkig, maar weten geen oplossing.
Wat herken jij?
‘I always say how I don’t need you, but it’s always gonna come right back to this: Please, please, don’t leave me’ - (Pink)
Jullie relatie is er een van afstoten en aantrekken. Jullie lijken niet mét en niet zonder elkaar te kunnen. Jullie houden van elkaar en je moet er niet aan denken om zonder hem te leven. De eeuwige ruzies zijn echter zo vermoeiend dat je je steeds vaker afvraagt of het niet beter is om de stekker uit de relatie te trekken. Deze gedachte maakt je verdrietig omdat hij de liefde van je leven is.
‘Don't say what you're about to say. Look back before you leave my life’ - (Celine Dion)
Na de zoveelste ruzie, de verwijten en de huilbuien gebeurde het: Het S- woord lag ineens op tafel. “Misschien moeten we dan maar scheiden, als het niet werkt.” Is dit het dan? Horen jullie nu bij al die stellen die het niet lukt om hun relatie te laten slagen? Dit is niet wat je wilt. Je zou er alles voor over hebben om de verbinding met je partner te herstellen.
‘Once upon a time I was falling in love, now I’m only falling apart’ - (Bonnie Tyler)
Langzaamaan is jullie relatie veranderd en niet ten goede. De afstand tussen jullie lijkt steeds groter te worden en je voelt je eenzaam in je relatie. Er wordt niet meer echt gepraat en jullie doen geen dingen meer samen. Zin in seks heb je al een tijd niet meer. Eigenlijk vindt je het al lang niet leuk meer en dreigt het laatste beetje liefde voor je partner te verdwijnen. Je wilt het echter niet zomaar opgeven. Je wilt zeker weten dat je er alles aan gedaan hebt om de relatie te redden.

Is het dan te laat?
Het is nooit te laat, als jullie er allebei iets aan willen doen. Een relatie is iets dat je samen doet, maar je moet er individueel energie in steken.
Wachten tot de ander uit zichzelf initiatief neemt of verandert, zal je niets opleveren.
Maar daar was je waarschijnlijk zelf ook al achter.
Wat levert je wel iets op?
- Als je gaat snappen waarom jullie steeds op dezelfde manier reageren. Gaat het hard tegen hard? Vermijden jullie elkaar? Of trekt een van jullie zich terug als ie zich aangevallen voelt door de ander? Als duidelijk is in welk gedrag jullie steeds vervallen, kunnen we gaan onderzoeken waar dat vandaan komt en hoe jullie dat kunnen voorkomen.
- Als je stopt met oude koeien uit de sloot halen. Hoe fijn zou het zijn als jullie een discussie in het hier en nu kunnen voeren, zonder er van alles uit het verleden bij te slepen?
- Wanneer je ziet wat je partner eigenlijk wil, maar niet zegt. Je kunt geen gedachten blijven lezen en aannames doen. Een veilige omgeving creëren voor jullie beiden is een voorwaarde om wensen en gevoelens te kunnen uiten.
- Wanneer je je partner beter begrijpt, kun je ook meer reageren met empathie en compassie. Jullie mogen elkaar op een andere manier leren kennen, open en nieuwsgierig.
- Kijk kritisch naar welke rol jullie beiden aannemen in de relatie. Zijn jullie twee gelijkwaardige volwassenen, of lijkt de een soms wel het kleine kind en de ander de verantwoordelijke ouder?
- Ontdekken of je partner wel dezelfde ‘liefdestaal’ spreekt als jij, zodat jullie niet meer langs elkaar heen praten.
Wat gaan we doen?
Mijn ervaring is dat alleen praten over het gedrag niet voldoende is. Veel emoties en reacties komen voort uit onbewuste processen in het brein en dat verander je niet door je simpelweg voor te nemen dat je het voortaan anders gaat doen.
We gaan verschillende thema's onderzoeken en daar concrete, praktische lessen uit halen om de verbinding in je relatie te herstellen.
We gaan kijken naar:
- Wanneer en hoe je getriggerd wordt door je partner en wat dit betekent.
- In welk patroon jullie steeds vervallen als jullie ruzie hebben.
- Waar jij in je relatie echt ten diepste behoefte aan hebt.
- Hoe er bij jou vroeger thuis omgegaan werd met het uiten van emoties.
- Hoe de relatie tussen jouw ouders was en wat jij daarmee onbewust geleerd hebt over liefde en relaties.
- Of de vooroordelen, aannames, opvattingen en (starre) meningen binnen jullie relatie helpend zijn of dat deze vervangen mogen worden door andere perspectieven.
- Hoe de ervaringen uit je leven mogelijk invloed hebben op hoe jij nu met jouw partner omgaat.
- Wat de concrete stappen zijn om de verbinding direct te herstellen, voordat het meningsverschil escaleert.
- Hoe jullie totaal verschillende karakters juist een voordeel kunnen zijn in plaats van een ergernis.
- Wat jij zelf kunt doen om jouw aandeel in het drama kristalhelder te krijgen, zodat je het ook anders kunt doen.
- En alles wat zich tijdens het proces aandient en aandacht nodig heeft.
'Relatietherapie 2.0' is uniek vanwege effectieve methoden die voor een groot deel gebaseerd zijn op de meest diepgaande inzichten op het gebied van relatietherapie, Emotionally Focused Therapy.
Jullie worden intensief begeleid door:
- 8 wekelijkse relatietherapie sessies van ongeveer twee uur waarbij de tools en inzichten direct toe te passen zijn in jullie dagelijks leven.
- Een duidelijke structuur en logische stappen.
- Praktische oefeningen en heldere voorbeelden voor thuis, zodat je een stok achter de deur hebt om de beste resultaten mogelijk er uit te halen. Houd rekening met een dagdeel per week om te lezen, samen opdrachten te doen, video's te kijken en een gesprek te voeren samen.
Wat kan 'Relatietherapie 2.0' je opleveren?
De kwaliteit van je relatie bepaalt de kwaliteit van je leven. Andersom geldt: als je jezelf heelt, heel je je relatie. Wanneer je werkt aan jezelf én aan je relatie, zal dit op meerdere vlakken in je leven vruchten afwerpen.
Concreet kun je merken dat:
- Jullie elkaar weer complimentjes geven.
- Ruzies veel sneller uitdoven.
- Je er weer plezier in hebt om samen iets leuks te doen.
- Jullie vaker praten.
- Jullie elkaar op meerdere vlakken helpen en supporten.
- Er weer intimiteit is.
- Jullie je allebei gezien en gehoord voelen.
- Jullie elkaar veel beter begrijpen.
- Je je partner met andere ogen gaat zien, positiever.
- Je zelf stabieler en zelfstandiger in het leven staat.
- Jullie elkaar met een goed gevoel meer ruimte geven.
- Er meer rust is in de relatie.
- Dat 'uit elkaar gaan' geen onderwerp van gesprek meer is.
Wat als mijn partner (nog) niet wil?
Het is mogelijk om eenzijdig aan een relatie te werken. Als jouw visie, jouw reacties, en jouw denkwijze veranderen, verandert er meestal ook iets in de manier van reageren van je partner.
Bovendien is het goed voor jou om er achter te komen wie jij echt bent en wat je wilt. In de loop van de tijd ben je misschien veranderd en voelen bepaalde dingen in je leven niet meer passend.
Wanneer je alleen komt, raad ik je het traject 'De relatie met jezelf, de basis' aan.
Wat als ik mijn partner geen valse hoop wil geven?
Niemand weet voorafgaand aan een traject wat de uitkomst is. Veel stellen ervaren Emotionally Focused Therapy als zeer waardevol voor hun relatie, maar dit is geen garantie voor jullie.
Als een van jullie twijfelt aan de relatie, is het logisch dat je niet kunt beloven dat je 'happily ever after' verder gaat na het traject. Dat hangt ervan af in hoeverre het jullie lukt om de verbinding te herstellen.
Waar je je aan commiteert, is je inzet gedurende het traject. Je kunt wel beloven dat je 100% gaat voor de sessies en het huiswerk en dat je geen belangrijke beslissingen neemt over je relatie zolang je bezig bent met het traject.
Is een traject van Eerste Hulp bij Relaties altijd effectief?
Ja en nee.
Het doel van therapie is meestal om bij elkaar te kunnen blijven. Maar misschien komen jullie tijdens het proces tot het inzicht dat jullie beter functioneren als vrienden dan als stel.
Wanneer jullie er alles aan gedaan hebben om de relatie te redden, kan een gezamenlijk besluit om uit elkaar te gaan ook rust geven.
Wat jullie leren geeft jullie een basis voor wederzijds begrip, respect en een goede communicatie.
Zeker als jullie kinderen hebben is dit heel waardevol. Jullie voorkomen hiermee een vechtscheiding, moeizaam co-ouderschap en getraumatiseerde kinderen.
Wanneer is Relatietherapie 2.0 geschikt voor jullie?
- Je wilt echt actief aan de slag om de relatie met je partner te verbeteren.
- Je bent bereid om kritisch naar jouw aandeel in de relatie te kijken.
- Je wilt het deze keer echt goed doen en investeren in jezelf en je relatie. Je beseft je namelijk heel goed wat het je gaat kosten als je dit uit de klauwen laat lopen.
- Het idee dat je de verbinding met je partner en de liefde weer kunt gaan voelen, geeft je de hoop en motivatie om het liefst vandaag nog de eerste stap te zetten.
- Jullie kunnen je commiteren aan elke week een sessie gedurende acht weken.
- Jullie kunnen één dagdeel per week besteden aan opdrachten die bij de sessies horen.
Wat als ik eigenlijk ook aan mezelf moet werken?
Dat is vaak heel waardevol, omdat we onze persoonlijke ervaringen en eigenschappen meenemen in de relatie. Het verleden heeft veel impact op hoe je nu functioneert in je relatie. Naast het traject Relatietherapie 2.0. kun je het individuele traject 'De relatie met jezelf, de basis' volgen.

De praktische informatie:
Voordat je bij mij een traject overweegt, nodig ik je uit voor een intakegesprek van ongeveer anderhalf uur. Hierin zit, indien gepast, ook al wat coaching en uitleg, zodat je er ook meteen iets aan hebt.
De intake kost € 95,-
Tijdens de intake bekijk ik of jullie in aanmerking komen voor het traject, want ik werk alleen met stellen die er op dat moment de tijd, energie en commitment in kunnen steken die nodig is.
De investering voor het Relatietherapie 2.0. traject is € 3900,-
Dit is inclusief alle sessies, een leesboek, twee werkboeken en toegang tot video's.
Wanneer we overeengekomen zijn dat jullie kunnen starten, plannen we meteen alle sessies in en zorg ik dat jullie de boeken en video's zo snel mogelijk krijgen.
Neem contact op om een afspraak te maken voor de intake.