Krijg jij op je kop omdat je niet praat?

krijg je op je kop van je partner omdat je niet praat?

“Praat nou eens! Waarom doe je zo ongeïnteresseerd?” Je zucht, begraaft jezelf in je telefoon en je hoopt dat de bui weer over waait. ‘Daar gaan we weer’, denk je bij jezelf. Je partner lijkt wel een plaat met een kras er in, met elke keer diezelfde teksten.

Krijg je vaak op je kop omdat je niet praat?

Je ziet wel dat je partner gefrustreerd raakt van je, maar je kunt er niets mee. Je weet niet wat je moet zeggen. Het voelt alsof je vastzit. Je wilt wel praten, maar de woorden komen er niet uit. Hoe meer druk er op je gelegd wordt, hoe meer je in je schulp kruipt.

In het begin was het anders. Jullie vonden elkaar juist leuk omdat jullie zo fijn konden praten. De gesprekken waren luchtiger en gingen moeiteloos. Maar na verloop van tijd veranderde er iets. Nu wordt er van je verwacht dat je je gevoelens deelt, dat je je kwetsbaar opstelt, en dat je laat zien hoeveel je om je partner geeft. Maar dat is precies waar je moeite mee hebt.

 

Waarom praten in relaties soms zo lastig is

Misschien herken je dit: als het gesprek over emoties gaat, sluit je je af. Je hebt geleerd om lastige emoties weg te stoppen. Misschien groeide je op in een gezin waar er geen ruimte was om te praten over gevoelens. Of je ouders bepaalden alles voor je, waardoor jouw stem nooit echt gehoord werd.

Die patronen neem je mee in je relatie, zonder dat je het doorhebt. Het voelt veiliger om je terug te trekken dan om ruzie te riskeren of je bloot te geven. Maar je partner ziet dat anders. Wat jij als bescherming ziet, ervaart je partner als afstand of zelfs desinteresse. Dat doet pijn.

 

“Waarom wil je niet met me praten? Ben ik niet belangrijk voor je?”

Misschien zegt je partner het niet met zoveel woorden, maar het gevoel niet belangrijk te zijn is vaak wat je partner voelt als jij niet praat. En dat maakt het extra ingewikkeld. Want jij wilt je partner niet kwetsen. Je wilt juist dat het goed gaat tussen jullie. Je probeert juist problemen te voorkomen door je stil te houden.

Jouw stilte kan voelen als afwijzing. Niet omdat je het zo bedoelt, maar omdat het voor je partner lastig is om te begrijpen wat er in je omgaat. Jouw partner wil zich gezien voelen, belangrijk, en vooral: zich verbonden met jou voelen. Want anders kun je net zo goed met de buurvrouw samen gaan wonen, als er geen verschil is qua verbinding tussen je partner en andere mensen in je leven.

Als jullie ooit wel fijn hebben kunnen praten, kun je dat echt wel weer terugkrijgen. Het verlangen naar verbinding hebben jullie allebei. Het is alleen voor jou iets lastiger om jezelf open te stellen dan voor je partner.

 

Hoe doorbreek je het patroon van stilzwijgen?

  1. Begrijp waar je terughoudendheid vandaan komt

Het begint bij jezelf. Vraag jezelf af waarom je dichtklapt. Heb je geleerd dat emoties laten zien zwak is? Ben je bang om afgewezen te worden? Dit inzicht is belangrijk, want het helpt je begrijpen waarom je doet wat je doet. Pas dan kun je het ook gaan veranderen als je dat wilt.

  1. Begin klein met praten

Je hoeft niet meteen je hele ziel op tafel te leggen. Start met kleine stapjes. Deel bijvoorbeeld iets kleins over wat je bezighoudt. Een simpele “Ik had vandaag een lastige dag” kan al een wereld van verschil maken voor je partner, omdat je iets uit jezelf deelt.

  1. Laat je partner weten dat je het probeert

Zeg eerlijk dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten, maar dat je eraan wilt werken. Hiermee laat je zien dat je om je partner geeft en bereid bent om te groeien. Vraag je partner om begrip en het geduld om niet meteen een kruisverhoor over je uit te storten. Zolang je partner het idee heeft dat je het probeert, zal hij of zij hier vast rekening mee willen houden.

  1. Plan tijd samen in

Laat zien dat je je partner belangrijk vindt door bewust tijd vrij te maken. Dit hoeft niet groots te zijn. Een wandeling, samen koken, even knuffelen op de bank, samen een drankje doen, etc. kan al heel fijn zijn voor je partner. Vind uit wat bij je partner de kortste weg is naar het gevoel geliefd te zijn en doe daar regelmatig iets mee.

  1. Zoek professionele hulp als het nodig is

Soms is het lastig om oude patronen te doorbreken zonder hulp. Je hebt iemand anders nodig om je te attenderen op je blinde vlekken. Je partner is daar niet de aangewezen persoon voor, want van hem of haar neem je dit niet makkelijk aan. Vaak zien terughoudende mensen er tegenop om in therapie te gaan, want tja… daar moet je ook praten. Ik zou zeggen, geef het eens een kans met een kennismakingsgesprek. Bijna iedereen zegt namelijk na afloop van het gesprek: “Ik zag er best tegenop, maar het viel gelukkig mee.” Ik wil je het gevoel geven dat je het niet alleen hoeft te doen en dat ik voor jou een zo veilig mogelijke sfeer wil creëren.

 

Kies voor je partner en voor je relatie

Het is normaal dat praten over emoties moeilijk is als je dat niet gewend bent. Maar je hebt de kracht om te veranderen. Stel je voor hoe het zou voelen om weer écht contact te hebben met je partner. Om samen te lachen, samen te leren over jullie pijnpuntjes en om elkaar beter te begrijpen.

Jouw partner heeft jou gekozen omdat jij belangrijk bent voor hem of haar. Als jouw partner ook belangrijk is voor jou, laat dit dan merken door aan te geven dat je het anders wilt. Maak de keuze om uit je comfortzone te stappen, voor jezelf, voor je partner, en voor je relatie.

 

Er zijn meer blogs over partners die het uiten van gevoelens lastig vinden:

Emotioneel onbeschikbaar maakt eenzaam

Eenzaam in een relatie

De emotionele onbereikbare partner