Waarom veel mensen fase 4 in hun relatie niet halen

5 fasen liefdesrelatie

Een liefdesrelatie onderhouden is niet altijd makkelijk. Verliefd worden, de eerste fase, voelt fijn. Daarna gaan jullie elkaar beter leren kennen en er komt een periode, in bijna elke relatie, dat het allemaal niet meer vanzelf gaat. En dan komt het erop aan: Wat gaan jullie doen? Geven jullie het op? Onder het mom van: “We hebben alles wel geprobeerd. Beter dan dit wordt het vast niet.”

Of gaan jullie toch voor fase 4, waar het wél beter wordt, maar wat iets meer inzet van jullie vraagt?

Lees even door om uit te vinden in welke fase jullie je nu bevinden en wat jullie nog kunnen verwachten.

1= Verliefdheid.

In de eerste fase van jullie relatie worden jullie geleid door jullie hormonen. De vlinders in je buik, het sneller kloppen van je hart als je partner in de buurt is, het flirten met elkaar, het voelt allemaal heerlijk. Je straalt als je verliefd bent. Je voelt je jong, energiek en de hele wereld ziet er mooier uit. Je zou willen dat deze fase nooit over gaat.

2= Jullie zijn officieel een setje.

Iedereen weet dat jullie bij elkaar horen. Jullie namen worden in één adem samen genoemd. Jullie wonen nu samen en leren je aan elkaar aan te passen. Je hebt iemand in je leven waar je rekening mee moet houden. Het voelt fijn om hand in hand te lopen op straat en avondjes samen op de bank door te brengen. De turbulente tijd van de verliefdheidsfase is voorbij en jullie emoties kalmeren. Het voelt rustiger en stabieler.

3= Een illusie armer.

Is je partner nou veranderd of heb je die vervelende eigenschappen in het begin niet gezien door die roze bril? Dat beeld van die ideale partner, nou, daar voldoet hij of zij helemaal niet aan! Jullie maken steeds vaker ruzie en je denkt soms dat het beter is om er maar mee te stoppen, omdat jullie er toch niet uit gaan komen.

De meeste mensen stoppen hier inderdaad en beëindigen de relatie, om vervolgens met een andere partner weer opnieuw te beginnen aan fase 1. Dit is dus hét moment om het volledig om te draaien en juist aan de relatie te gaan werken. Als jullie 100% gecommitteerd zijn om in elkaar te investeren, komen jullie hier doorheen. Op naar fase 4!

4= Verbinden.

Jullie zijn nog bij elkaar omdat jullie echt van elkaar houden. Jullie relatie heeft een goede basis, ondanks alle shit die het leven op jullie pad gooit. Jullie gaan problemen samen aan. Jullie accepteren dat jullie (totaal) verschillend zijn en dat het oké is dat je het soms niet met elkaar eens bent. Soms kunnen jullie elkaar nog wel achter het behang plakken, maar de verbinding tussen jullie is sterk geworden.

5= Samen verder.

Je weet wat je aan elkaar hebt. Jullie sterke eigenschappen en jullie minpuntjes vullen elkaar aan en jullie hebben veel van elkaar geleerd. Jullie hebben ook geleerd niet op elke slak zout te leggen en elkaar te waarderen zoals jullie zijn. Wat er ook gebeurt, jullie kunnen het samen aan.