Het voelt fake…

fake

“Ja maar, dat voelt toch hartstikke nep?” zegt ze, nadat ik heb voorgesteld om vanaf vandaag elkaar elke dag een compliment te geven of iets positiefs te zeggen.

“He, bedankt dat je mijn fiets buiten gezet hebt. Fijn dat je mijn lievelingsdrankje meegenomen hebt uit de supermarkt. Lekker, zo’n chocolaatje bij de thee, dank je. Ik vind het lief van je dat je ons dochtertje even meegenomen hebt naar de kinderboerderij. Wat zit je haar leuk vandaag. Die nieuwe trui staat je goed. Bedankt dat je even naar de kachel hebt gekeken, fijn dat ie het weer doet.”

Enzovoorts, enzovoorts. Het is echt niet moeilijk om elke dag even iets tegen je partner te zeggen als blijk van waardering.

Als je elkaar al een tijdje dwars zit en vooral negatieve dingen tegen elkaar zegt, dan voelt het misschien een beetje nep om nu elke dag iets liefs te zeggen. Maar jullie weten dat het nu eenmaal een soort huiswerkopdracht is. Doe het gewoon. ‘Fake it until you make it’, zeg ik altijd maar. Dit is op veel dingen toepasbaar en dus ook op het creëren van een fijne relatie.

Als je wilt dat het beter gaat, zul je moeten beginnen met het beter te maken. Je kunt wachten tot het vanzelf komt, maar dat gaat niet gebeuren. Je bent allebei op zoek naar een gebaar van liefde en waardering, dus hup, begin gewoon.

Je ego zal het er niet mee eens zijn. Die denkt: Ja, maar nu moet ik een beetje aardig en lief gaan lopen doen, als eerste zeker? Nou, het mag ook wel van de andere kant af komen, hoor. Ik heb al genoeg energie in deze relatie gestopt. Ik wacht wel af tot mijn partner er mee komt. Maar dan moet het natuurlijk wel gemeend zijn. En moet ie wel de juiste woorden zeggen. En wel op het goede moment natuurlijk. Niet omdat het van de therapeut moet of omdat ik er om gezeurd heb, maar omdat het helemaal spontaan vanuit hem zelf komt. Omdat ie nu op slag helderziend geworden is en helemaal snapt wat ik nodig heb, zonder dat ik erom hoef te vragen.

Yeah, right.

In welk sprookje ben jij blijven hangen?

Dat ego van jou trekt een muur op en probeert jou te beschermen, want het wil niet meer gekwetst worden. Heel attent, daar niet van, maar niet heel handig als je je relatie wilt verbeteren. Je kunt niet een mega muur optrekken en tegelijkertijd je partner verwijten dat ie niet door die muur heen kan breken. Je zult zelf open en toegankelijk moeten zijn als je wilt dat de ander dit ook doet.

Ik snap dat je partner misschien de relatie niet op nummer 1 heeft gezet de laatste tijd en heb jij je zeker niet nummer 1 gevoeld. Je hebt dan natuurlijk het recht om te zeggen dat het nu zijn beurt is. Maar als dit tot nu toe niet is gebeurd, wat maakt dan dat je denkt dat dit nu gaat veranderen?

Niet iedereen is even attent. Niet iedereen komt even makkelijk uit zijn woorden. Niet iedereen is even handig met emoties. Wat jij heel logisch vindt, is voor je partner misschien wat lastiger. Dit is waarschijnlijk al langere tijd zo, maar je bent je er nu meer aan gaan irriteren.

Dat het nu geëscaleerd is en jullie nu voornamelijk boos zijn op elkaar, heb je ook samen gedaan. Jullie hebben niet op tijd aan de bel getrokken of een van jullie heeft het niet serieus genoeg genomen.

En nu zit je in de situatie waarbij zelfs aardig zijn tegen elkaar nep voelt? Ik zou zeggen, er is acuut werk aan de winkel!

Als je op dit moment nog energie in je relatie wilt steken, dan betekent dit dat je nog gevoelens voor je partner hebt? Als dit het geval is, laat dit dan ook merken. Wat vind je nog leuk aan je partner, hoe weinig ook? En kun je het opbrengen om daar een complimentje of een blijk van waardering voor op te brengen?

Kun jij als eerste beginnen om dit te doen, elke dag? Zonder meteen iets terug te vragen? En dan eens kijken wat er verandert.

Als je dit niet kunt, moet je je afvragen of je deze relatie nog wel wilt. Dat bedoel ik niet lelijk, want ik wil mensen echt helpen dichter bij elkaar te komen. Maar het verbeteren van de communicatie en hierdoor weer een stap zetten naar een liefdevolle relatie moet van twee kanten komen, waarbij er altijd één als eerste begint.

Voelt dit fake?

Nou en? Dan voelt het maar fake. Wat kan jou het schelen? Je doet het toch maar mooi, je zet tenminste een stap.

Want er komt een dag dat je een teken van liefde of waardering geeft en je hem helemaal oprecht voelt, tot in de puntjes van je tenen.

En nu weet ik echt wel dat de communicatie bij mij in de praktijk een stuk soepeler en harmonieuzer verloopt dan wanneer jullie dit samen thuis doen.

Ik heb hier nu eenmaal handige tools voor en ik weet ook precies waar het in de communicatie mis gaat, zodat ik hierop kan ingrijpen.

Probeer het eerst samen uit, zou ik zeggen.

Als je hulp nodig hebt, is Relatietherapie 2.0 waardevol voor jullie.