Introverte en extraverte partners

introvert

Vandaag wil ik het hebben over verschillen tussen partners die veel van jullie wel zullen herkennen, namelijk introversie en extraversie. Ik hoor vaak: Maar we zijn zo verschillend! Ja, dat kan. Nou en? Dat is ook wat je waarschijnlijk aantrok in die ander, dat ie zo verschillend is. Maar als je verliefd bent, dan let je er niet zo op. Waarschijnlijk is je partner niet zo heel erg veranderd, maar valt het je nu meer op.

Misschien heb je gemerkt dat een van jullie liever een avondje thuis doorbrengt met een goed boek, terwijl de ander juist erop uit wil en mensen wil ontmoeten. Waar de een het weekend helemaal volpropt met activiteiten is de ander blij dat ie juist even niets hoeft.

Ben je een introvert of een extravert?

Waar je hier mee te maken kan hebben is dat de ene partner een introvert is en de ander een extravert. Dit geeft helemaal niets, maar het is wel goed om het van elkaar te begrijpen en te respecteren. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik niet zo hou van de uitspraak ‘zo ben ik nu eenmaal’, want hiermee zet je jezelf volledig vast en is er weinig ruimte voor ontwikkeling en groei, maar hier ben ik voorzichtig mee.

Introversie en extraversie is wel een beetje een ander verhaal. Dit gaat niet alleen over sociaal of niet sociaal zijn en wel of geen zin hebben in gezelschap. Het is echt wel diepgaander dan dat.

We leven in een wereld waarin ongeveer driekwart van de mensen extravert is. De maatschappij is ook ingericht op extraverten en stimuleert deze manier van doen. Extraverten zijn mensen die energie krijgen van de interactie met andere mensen en reuring om zich heen. Ze zijn op de buitenwereld gericht. Ze zijn sociaal, spraakzaam, houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten, ze zijn actief en energiek. Ze zijn open, delen hun gedachten makkelijk met anderen en zijn expressief. De kantoortuinen van tegenwoordig zijn waarschijnlijk bedacht door extraverte mensen.

Een kwart van de mensen is dus introvert. Een introvert haalt zijn energie uit rustige, op zichzelf gerichte activiteiten, dus juist niet uit drukke, sociale interacties. Introverten besteden veel tijd aan nadenken en reflecteren over hun gedachten en ervaringen. Ze houden er ook van om diepgaandere gesprekken te hebben. Daar krijgen ze energie van. In tegenstelling tot de extravert. Extraverten laden op van een bruisende omgeving, terwijl introverten hierop leeg lopen.  Introverten worden vaak verkeerd begrepen. Introverten geven de voorkeur aan intieme gesprekken met een of twee mensen en ze hebben behoefte aan stilte en tijd alleen. Hierdoor denken mensen vaak dat introverten asociaal, sociaal onhandig of verlegen zijn. Introverten kunnen net zo sociaal vaardig zijn als extraverten, maar ze geven de voorkeur aan andere vormen van interactie.

Het brein werkt anders

Onderzoek suggereert bovendien dat introverten en extraverten een andere hersenstructuur hebben en dat extraverten een hogere gevoeligheid hebben voor de neurotransmitter dopamine. Dopamine is betrokken bij beloning en plezier. Extraverten zouden sneller en sterker reageren op dopaminesignalen, waardoor ze vaker op zoek zijn naar prikkelende ervaringen. Het kortere lijntje naar de dopamine maakt dat ze sneller plezier en enthousiasme voelen.

Bij introverten werkt het anders. Voor hen kan een hoge dopamineproductie overweldigend zijn, waardoor ze sneller overprikkeld raken en ze dus meer behoefte hebben aan een rustige, minder stimulerende omgeving. Ook hebben zij andere vormen van stimulatie nodig om enthousiast te raken.

Mensen kunnen soms denken dat introverten niet enthousiast kunnen zijn of geen emoties ervaren, omdat dit vaak niet van hun gezicht af te lezen is. Introverten hebben wel degelijk emoties, maar dit is veel meer een innerlijk proces.

Naast dit verschil is er ook vaak een verschil in concentratie. Introverten zijn vaak beter in staat zich te concentreren op hun gedachten en gevoelens. Ze besteden meer tijd aan reflecteren en nadenken en het deel van het brein dat betrokken is bij besluitvorming en planning kan bij introverten actiever zijn.

Je merkt dus al dat er een wezenlijk verschil is in waar introverten en extraverten energie van krijgen. Extraverten krijgen energie uit hun omgeving en introverten laden op door rust. Extraverten zijn gericht op de buitenwereld en introverten op hun binnenwereld.

Aannames over introverten

Aangezien introverten zich in de minderheid bevinden, staan zij ook vaak voor uitdagingen en misverstanden, die ik net al noemde. Omdat de meeste mensen extravert zijn, snappen zij vaak niet waarom introverten zijn zoals ze zijn. Extraverten kunnen het raar vinden dat introverten tijd voor zichzelf nodig hebben, dat ze feestjes aan zich voorbij laten gaan, dat ze niet te veel op één dag kunnen plannen, dat ze vaak stil zijn, enz. Er worden dan vaak aannames gedaan die niet kloppen.

Bijvoorbeeld: Introverten hebben een hekel aan mensen en houden niet van praten.

Dit is niet waar. Introverten kunnen heel spraakzaam zijn bij mensen waarbij ze zich op hun gemak voelen en als ze over onderwerpen kunnen praten die hen interesseren. Dit zijn vaak diepgaandere onderwerpen. Als ze stil zijn komt dit vaak omdat ze dan nadenken en observeren, niet omdat ze niet kunnen of willen praten. Introverten hebben gewoon een andere voorkeur voor sociale contacten, ze houden van kleine groepjes of 1 op 1 contacten.

Of de aanname: Introverten zijn niet gelukkig. Introverten kunnen net zo gelukkig zijn als extraverten, maar hun geluk komt vaak voort uit andere bronnen. Ze hebben geen constante sociale stimulatie nodig om zich gelukkig te voelen. Ze kunnen zichzelf heel goed vermaken en zijn minder afhankelijk van anderen om het naar hun zin te hebben. Wat introverten wel ongelukkig kan maken is als ze zich gedwongen voelen extravert te gedragen. Dit voelt voor hen onnatuurlijk en is uitputtend. Het steeds moeten voldoen aan verwachtingen kan leiden tot burn-out, verlies van authenticiteit en depressie.

Hoe uit introversie en extraversie zich in een relatie?

Een relatie tussen een introvert en een extravert kan lastig zijn, maar kan ook heel verrijkend zijn, als je elkaar maar wilt begrijpen en respecteren.

Introverten hebben de neiging om dieper na te denken voordat ze iets zeggen, terwijl extraverten vaak spontaner zijn in hun reacties. Dit kan leiden tot misverstanden als een extravert denkt dat een introvert niet geïnteresseerd is, terwijl deze gewoon tijd nodig heeft om na te denken en het te verwerken. Bovendien uit een introvert zijn emoties en enthousiasme niet zoals een extravert, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Een extravert kan bij wijze van spreken op de tafel dansen van enthousiasme, terwijl een introvert van binnen danst. Een extravert kan met allerlei bewoordingen en gezichtsuitdrukkingen laten merken hoe fantastisch mooi hij het uitzicht vanaf die hoge berg vindt, bij een introvert kun je, als je goed oplet, misschien een klein traantje in zijn ogen zien glinsteren van ontroering.

Wat mensen in een relatie vaak ook lastig vinden is dat hun introverte partner meer behoefte heeft aan tijd alleen, om op te kunnen laden. Dat wordt dan opgevat als desinteresse in de relatie. Het is belangrijk dat extraverten begrijpen dat dit niet persoonlijk is.

Terwijl extraverten graag uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten, geven introverten de voorkeur aan rustigere, meer intieme activiteiten. Het is goed om hier een balans in te vinden. De introvert zou kunnen accepteren dat zijn extraverte liefje blij wordt van uitgaan met vrienden en vriendinnen, terwijl de extravert dan beter zijn of haar partner op de bank kan laten met een goed boek. Hoe vaak en hoe veel kan ik je niet vertellen, dat moeten jullie samen overeenkomen. Als jullie maar een modus vinden waarin jullie allebei gelukkig zijn.

En ook hier is weer de communicatie super belangrijk. Praat over wat je nodig hebt en hoe je elkaar kunt helpen. Jullie kunnen iets leren van elkaar, je hebt elkaar niet voor niets uitgekozen.

Introverten kunnen van extraverten leren om wat meer uit hun schulp te kruipen en nieuwe ervaringen op te doen en introverten kunnen extraverten leren om diepere gesprekken te voeren en te reflecteren op zichzelf.

Voor de duidelijkheid, ik heb het hier puur over de eigenschappen introversie en extraversie.

Wanneer iemand zich in de relatie snel terugtrekt, confrontaties vermijdt en niet over emoties wil praten, lijkt dit misschien op introversie, maar de kans is groter dat dit komt door ervaringen uit de jeugd, waardoor iemand snel dichtklapt en zich onveilig voelt. Als dit gebeurt, is het wel aan te raden om er iets mee te doen in relatietherapie, anders verlies je de emotionele verbinding.