Losse sessies of een relatietherapie traject?

losse sessies of relatietherapie-traject

Je hebt waarschijnlijk op Google gezocht naar relatietherapie en je bent onder andere hier terechtgekomen. Er is veel aanbod van relatietherapeuten, vind je niet? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bij de een kun je zelf bepalen hoeveel sessies je afneemt en weer anderen bieden een volledig traject aan.

 

Losse sessies relatietherapie of een relatietherapie-traject?

Voordat je de keuze maakt, denk er even over na wat je criteria zijn en waarom.

Op relatietherapie zoek je niet zomaar. Het is niet even van: “Hans, de boter is op, neem jij even een pakje mee uit de supermarkt.”

“Ja, welke dan?”

“Maakt niet uit joh, als het maar smeert.”

Zo werkt het met een relatietherapie-traject niet. Je denkt er misschien al een half jaar over na. Sommige mensen hikken er al drie jaar tegenaan omdat ze er ook tegenop zien. ‘Moet een ander míjn relatie gaan fiksen? No way! Als we het niet zelf kunnen, dan passen we misschien ook niet bij elkaar.’

Als je die drempel over bent en je staat open voor hulp, dan wil je ook wel dat het klopt. De therapeut moet je aanstaan en je moet het gevoel hebben dat dit kan gaan werken voor jullie. Maar ja, ga je dan voor losse sessies of een traject?

 

Het voordeel van losse sessies relatietherapie

Het is goedkoop. Je weet precies wat je kosten zijn per sessie en je kunt zelf bepalen hoe vaak en wanneer je gaat. Komt het even een tijdje financieel of qua tijd niet uit? Dan skip je gewoon twee maanden. Het is fijn om zelf de regie te hebben. Als je het idee hebt dat je niet verder komt met de therapie, dan kun je ook meteen stoppen. Je zit nergens aan vast. Ik heb zelf heel wat jaren therapie gegeven op basis van losse sessies en voor mij als therapeut was het voordeel dat mensen vanzelf stoppen als het te veel kabbelt en de therapie te weinig resultaten oplevert. Ik hoefde dan ook niet lang met mensen te werken die onvoldoende inzet toonden.

 

Het nadeel van losse sessies relatietherapie

Als cliënt heb je de regie, waardoor je soms keuzes maakt die niet in het belang zijn van je persoonlijke ontwikkeling of de groei van de relatie. Je hebt als cliënt geen therapeutisch perspectief, dus je ziet vanuit een professioneel oogpunt niet wat er nodig is. Bovendien heb je altijd je eigen blinde vlekken en je valkuilen, waarmee je jezelf saboteert. Wanneer je een goede therapeut hebt, dan wordt er tijdens de sessies ingegaan op emoties, gedachten en gedrag die je in de weg zitten van je persoonlijke groei.

Voordat de positieve doorbraak komt, voel je soms eerst ongemak en weerstand hier tegen, zeker als de therapeut doorvraagt waar je normaal gesproken stopt met nadenken hierover. Dan zijn mensen geneigd te stoppen met de therapie en dat kan ook makkelijk. “Hier heb ik geen zin in, dat oprakelen en graven in wat ik denk en voel. Ik stop ermee. We kunnen het zelf wel.” Je stapt weer makkelijk terug in je vertrouwde gedrag. Het onregelmatig volgen van sessies kan uiteindelijk leiden tot meer sessies dan je nodig hebt en dat kost weer meer geld. In het slechtste geval leidt het tot een scheiding omdat jullie onvoldoende geleerd en geïmplementeerd hebben en over de kosten van een scheiding ga ik het maar niet hebben…

 

Het nadeel van een relatietherapie-traject

Je legt jezelf vast voor de duur van het traject, waarmee je bepaalde verplichtingen aangaat. Je investeert een aanzienlijk hoger bedrag dan met de losse sessies, zonder dat je weet of dit de resultaten gaat geven die je wilt. Als je halverwege het traject toch besluit uit elkaar te gaan, voelt het als weggegooid geld. En als je de opdrachten, de therapeut of de sessies niet fijn vindt dan zit je er nog een tijd aan vast. Als therapeut is het ook niet fijn om vast te zitten aan cliënten die geen inzet tonen in de verbinding met elkaar, een affaire blijven houden naast hun relatie of niet willen werken aan zichzelf.

 

Het voordeel van een relatietherapie-traject

Het heeft even geduurd voordat ik er zelf klaar voor was om te switchen naar het werken met trajecten, maar ik ga je 5 redenen geven die voor mij de doorslag gaven en waarom ik liever geen losse sessies geef:

 

1. Herhaling en training

Losse sessies kunnen voelen als een snelle oplossing, maar echte verandering kost tijd. Een traject geeft jullie de ruimte om dieper te gaan, patronen te herkennen en duurzaam te veranderen. Denk aan het verschil tussen een snelle workout en een halfjaar trainen met een plan. Een fit lichaam krijg je alleen maar door trainen en herhaling en hetzelfde geldt voor een fijne relatie.

2. Elke sessie van een relatietherapie-traject is een bouwsteen voor een stevige basis

Relatietherapie is net als het bouwen aan een huis. Elke sessie is een bouwsteen. Als je het proces steeds onderbreekt, mis je de continuïteit en de mogelijkheid om echt op te bouwen. In een traject zijn sessies verbonden met elkaar, wat zorgt voor een stevige basis en een sterker resultaat. Een huis bouw je ook met commitment, doorzettingsvermogen en een visie op de lange termijn. Je ziet hoe het kan worden en daar werk je naartoe. Een investering in die visie geeft je stevigheid: ‘Wij kunnen dit, samen.’

3. Samen reflecteren en groeien

Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. In een traject heb je de tijd om te reflecteren op wat je hebt geleerd, dit toe te passen in je dagelijks leven en er weer op terug te komen in de volgende sessie. Dit cyclische proces van leren, toepassen en reflecteren is cruciaal voor echte groei. Voor mij als therapeut geeft dit mij de meeste voldoening, om te zien hoe mensen veranderen, naar elkaar toe groeien en gaan leren wat zij zelf kunnen doen om gelukkiger te worden.

4. Ruimte voor zelfontwikkeling

Tijdens een relatietherapie-traject is er ruimte om niet alleen aan de relatie te werken, maar ook aan individuele emotionele uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat beide partners emotioneel sterker worden, wat de relatie ten goede komt. Ik geloof dat de relatie met jezelf de basis is voor relaties met anderen. Ik ben er daarom van overtuigd dat persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie echt onderdeel moeten zijn van relatietherapie. Dit doe ik door de mails die ik stuur en de individuele sessies die onderdeel zijn van het traject. Als er behoefte naar is en/of het is nodig voor meer verdieping, dan heb ik ook het traject ‘De relatie met jezelf, de basis’, waarin we dieper ingaan op persoonlijke ontwikkeling.

5. Praktische hulpmiddelen en technieken

In een traject krijg je veel meer praktische hulpmiddelen en technieken aangereikt die je in je dagelijks leven kunt toepassen. In Relatietherapie 2.0 krijg je deze consistent om de paar dagen in je mail, in de vorm van tekst, audio en video. Deze tools helpen je om beter te communiceren, conflicten op te lossen en je verbinding te versterken. Dit heb je nodig voor die herhaling en training voor resultaten op de lange termijn.

 

Conclusie?

Het is verleidelijk om voor losse sessies te kiezen en vroeger zou ik dit zelf ook gedaan hebben, maar echte, blijvende verandering kost tijd en toewijding. In de 20 jaar dat ik therapeut ben hebben diverse businesscoaches het gezegd tegen me: “Werk met trajecten, niet met losse sessies. Kies alleen de cliënten waar je echt mee wilt werken en die hier de toegevoegde waarde van inzien. De mensen die wél investeren in een traject zijn de cliënten die je wilt. Die gunnen zichzelf het beste, zijn gemotiveerd, zijn positief, willen leren en hebben een langetermijnvisie. Ze matchen met jou.” Pas toen ik het aandurfde en ervoor ging, zag ik wat het mij en mijn cliënten bracht: Meer voldoening, meer rust, meer structuur, meer helderheid en meer kans op blijvende resultaten.

Ik hoop dat dit je helpt je keuze te maken.

Als je dan toch de dappere stap naar relatietherapie neemt, gun jezelf dan ook de kans op de beste resultaten. Het is nu eenmaal een verdrietig gegeven dat de meeste mensen al veel te lang hebben gewacht en dat het al 5 voor 12 is. Als dit voor jullie ook geldt, verlies dan geen tijd en energie aan halfbakken resultaten, maar zeg tegen elkaar: “Het komende half jaar is een investering voor ons als partners, om weer te proberen het geluk en de liefde te voelen dat we vroeger hadden. Dan kunnen we onszelf ook recht in de spiegel aankijken en zeggen dat we het oprecht hebben geprobeerd.”

Relatietherapie 2.0 is een relatietherapie-traject, ontworpen met dit als doel, je relatie de kans geven die het verdient.

Vraag een strategiesessie aan. Hierin gaan we meteen in op jullie verhaal en krijgen jullie een indruk van mij en hoe ik werk. De strategiesessie is géén salesgesprek. Een traject kost ook voor mij tijd en energie, dus of ik jullie een traject kan aanbieden is afhankelijk van jullie hulpvraag en of mijn manier van werken aansluit hierbij.

 

#relatiesessies #relatietherapietraject #strategiesessie