Mag het wat liever?

liever

De meest succesvolle methode die ik gebruik in (relatie)therapie is Emotionally Focused Therapy. Het woord dat hier in zit dat meteen opvalt is ‘Emotionally’.

Het klinkt vast heel logisch als ik zeg dat je met je partner een emotionele verbinding hoort te hebben, als in: je houdt van elkaar en je bent er voor elkaar.

Dat is het hele doel van een relatie toch?

Dat je iemand hebt om lief en leed met elkaar te delen en om het samen leuk te hebben.

Maar kijk hoe we soms als partners met elkaar communiceren, dat is allesbehalve liefdevol en emotioneel verbindend:

 

“Waarom maak je er nu weer zo’n drama van?”

“Ik begrijp echt niet waarom je zo boos bent, daar is geen enkele reden voor.”

“Dat is onzin wat je nu zegt, natuurlijk kun je alles met mij delen!”

“Ik heb nu geen zin om het er over te hebben, anders loopt het weer op ruzie uit.”

 

Laten we deze opmerkingen, die we toch regelmatig horen tussen partners, eens nader bekijken.

 

“Waarom maak je er nu weer zo’n drama van?”

Dit is op zich een goede vraag, ware het niet dat dit vaak met een ondertoon van irritatie gebracht wordt en het woord ‘drama’ wijst ook op irritatie. Een betere vraag zou zijn: “Ik zie dat het je raakt. Wat gebeurt er nu met je?”

 

“Ik begrijp echt niet waarom je zo boos bent, daar is geen enkele reden voor.”

Jouw aanname is dat er geen reden is om boos te zijn, maar blijkbaar heeft jouw partner wel een reden. Die reden kan een stuk dieper op gevoelsniveau zitten dan jij nu denkt. Dat je je partner niet begrijpt kan gebeuren, maar het siert je als je het wel wilt proberen te begrijpen. Een goede ingang voor een gesprek kan zijn: “Ik zie dat je boos bent en ik begrijp het niet. Wil je me vertellen wat het precies was dat je boos maakte? Was het de manier waarop ik het zei, mijn lichaamshouding, de exacte woorden of iets anders? Welk gevoel heb ik je gegeven door wat ik deed?”

 

“Dat is onzin wat je nu zegt, natuurlijk kun je met mij alles delen!”

Het is lief als je partner alles met je kan delen. Het is echter gebakken lucht als je in dezelfde zin zegt dat wat je partner voelt onzin is. Hiermee bagatelliseer je wat de ander voelt en maak je het onbelangrijk. Als je partner te horen krijgt dat ie alles mag zeggen, maar het toch niet veilig voelt, zal ie het niet doen. Het is aan jou om een omgeving te scheppen waarin je je partner echt het gevoel geeft dat ie alles mag en kan delen, zonder dat er een oordeel op zit.

 

“Ik heb nu geen zin om het er over te hebben, anders loopt het weer op ruzie uit.”

Zeker als je een conflictvermijder bent, is dit je impuls. Weglopen voordat het uit de hand loopt. Als je eerlijk bent weet je wel dat conflicten uit de weg gaan geen oplossing is. De gevoelens blijven bij je partner (en misschien bij jou ook wel) onder de oppervlakte broeien, opstapelen en dan ineens: BOEM! Een fikse ruzie of uiteindelijk einde relatie. Beter is: “Ik vind het heel moeilijk om in de kamer te blijven als we een meningsverschil hebben. Ik heb het echt nodig dat we er rustig en kalm over praten, anders heb ik de neiging om te vluchten en dat wil ik niet. Kunnen we even onze emoties laten zakken en er dan straks over een uurtje op terugkomen?”

 

Een emotionele verbinding is essentieel voor een goede relatie en een emotionele verbinding kun je alleen maar krijgen als je ‘emotionally focused’ bent, dus de focus op de emoties bij jezelf en de ander legt.

 

Liever voor elkaar zijn kan je zo veel opleveren: meer begrip, meer empathie, meer gevoelens van vriendschap, meer gevoelens van liefde, meer genegenheid, meer verbondenheid, meer behoefte om samen te zijn, meer aanraking, meer seks, meer plezier en geluk.

 

Wie wil dat nou niet??

 

Mag het dus wat liever?