Moet ik weer aan mezelf werken?

aan mezelf werken

Ik krijg deze vraag best vaak: Moet ik bij jou weer aan mezelf werken, ook al kom ik voor relatietherapie? Ik heb al best veel gedaan aan mezelf.

Ik kan daar verschillende antwoorden op geven en dat ga ik ook even doen, zo belangrijk is deze vraag én het antwoord.

 

Is aan jezelf werken met drie dagen klaar?

Ten eerste: Persoonlijke ontwikkeling is niet klaar omdat je een keer een driedaagse cursus hebt gedaan of op een retraite bent geweest. Zelfs niet als je zelf coach of therapeut bent, geloof me. Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces waarin je steeds weer iets nieuws leert over jezelf.

Ten tweede: Ik weet niet wat je al geleerd hebt en hoe bepaalde inzichten tot je gekomen zijn. Elke therapeut werkt anders en ik krijg nog steeds heel vaak te horen: ‘Nou, dit heeft die vorige therapeut nooit gevraagd.’ Nee, natuurlijk niet, elke therapeut maakt iets anders in je los en dat is juist goed! Als je tot een bepaald punt bent gekomen kom je weer voor andere uitdagingen te staan. Dan komen er weer andere dingen naar boven.

Ten derde: De relatie met jezelf is de basis voor relaties met anderen. Als je relatie niet goed loopt, is het kijken in de spiegel het eerste dat je moet doen. Als je je eigen emoties en triggers kent en onder controle hebt, dan heb je al een behoorlijke stap gezet in het verbeteren van de relatie met je partner. Je moet weten waarom je doet wat je doet in de interactie met anderen als je het wil kunnen veranderen. Als je altijd hetzelfde blijft doen, kun je ook geen ander resultaat verwachten.

 

Wat je aandacht geeft, groeit. Geef je relatie aandacht.

Ten vierde: De mensen die naast hun relatiesessies ook aan zichzelf werken gaan sneller met hun resultaten. Dat is ook logisch, toch? Wat je aandacht geeft, groeit. Investeren in jezelf en daarmee ook in je relatie geeft je relatie een boost. Kun je nagaan als jullie dit allebei doen, wat er dan mogelijk is?

Ten vijfde: Nieuwe gespreksstof. Als je inzichten krijgt die dieper gaan dan de gesprekken die jullie normaal hebben samen, kan dit een behoorlijke impact geven op je leven. Er kunnen kwartjes vallen, die je graag met je partner wilt delen. En dat is ook een goed idee. We denken onze partner wel te kennen ondertussen, maar er zijn altijd dingen die we nog niet weten. Dit soort gesprekken brengen jullie dichter bij elkaar en versterken de verbinding.

 

Waar zit het in de basis bij jou?

Waar het op neerkomt: Je kunt de relatie met je partner niet verbeteren door alleen te focussen op die ander en wat die ander fout doet. Je moet bereid zijn te kijken naar waar jouw manier van reageren vandaan komt en wat jouw aandeel is in de moeizame communicatie. Aangezien dit vaak voortkomt uit hoe je bent opgegroeid en wat jij bewust en onbewust hebt geleerd over het uiten van emoties en communiceren met elkaar, is het logisch dat we hier ook naar gaan kijken. Hoe ging het vroeger bij jou thuis als het gaat om empathisch luisteren, helder communiceren, emoties uiten, jezelf mogen zijn, etc.? Veel mensen gaan hier even snel aan voorbij, maar dan laat je echt iets belangrijks liggen. Namelijk: De basis van jouw communicatiestijl. De basis van jouw hechting. De basis van jouw verwachtingen. De basis van jouw behoeften. De basis van jouw pijn en triggers.

In jou liggen de antwoorden verborgen die ervoor kunnen zorgen dat je een liefdevolle, respectvolle relatie kunt hebben op basis van vertrouwen, begrip en compassie. Als je eenmaal snapt hoe het werkt, zal de communicatie en alles in je relatie je zo veel makkelijker afgaan. Je kunt je na een tijdje niet meer voorstellen dat er vroeger zoveel drama was in je relatie.

Aan jezelf werken is zo waardevol dat ik mensen dit proces voor de rest van hun leven gun. Ik ben er slechts maar een klein stukje op deze weg bij, maar ik vind het supergaaf om te zien welke stappen er op dit stukje al gezet worden.