Neemt jouw partner het altijd op voor zijn ouders?
Het bezoek aan je schoonouders ging best goed deze keer. Geen ongemakkelijke stiltes, geen discussies of gezeur. Je had je best gedaan om ontspannen te blijven, om een praatje te maken, om gezellig te doen. Fijn, dat viel weer mee.
Maar dan, een paar dagen later, zegt je partner ineens:
“Ik had mijn moeder aan de telefoon. Ze vond dat je nogal afstandelijk was zondag en mijn vader vroeg zich af waarom je zo weinig interesse toonde in zijn verhalen.”
Daar gaan we weer. Wéér dat commentaar, wéér achter je rug om, wéér via hem. En het ergste? Hij lijkt het totaal niet erg te vinden. Sterker nog: hij verdedigt hen gewoon ook nog! In plaats van te zeggen dat ze dit rechtstreeks met jou zouden moeten bespreken, probeert hij hun probleem jouw probleem te maken.
Het voelt als een aanval. Het voelt alsof je het nooit goed kan doen, alsof je nooit goed genoeg bent, hoe hard je het ook probeert. Alsof jij altijd degene bent die zich moet aanpassen.
En je vraagt je af: Waarom neemt hij het altijd voor zijn ouders op? Hij zou toch achter mij moeten staan als mijn partner?
Waarom neemt jouw partner het altijd op voor zijn ouders?
Dit kan verschillende redenen hebben. Het heeft vaak diepe wortels in hoe hij is opgegroeid. Veel mannen leren van jongs af aan dat ouders altijd gelijk hebben. Dat je ze niet tegenspreekt. Dat kritiek op hen overkomt als ondankbaarheid. Dit is meestal niet direct zo geuit, maar indirect kan dit wel de boodschap geweest zijn.
Misschien had hij een moeder die snel gekwetst was of een vader die altijd het laatste woord had. Misschien was hij de vredestichter in het gezin en probeerde hij de harmonie te bewaren. Of hij heeft ouders die hem (bewust of onbewust) laten voelen dat hij hen iets verschuldigd is. Dat hij loyaal aan hen moet blijven, ook als dat betekent dat hij jou tekortdoet.
Wat hij niet doorheeft, is dat hij jou hiermee in de kou laat staan. Dat jij het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. Alsof jij de buitenstaander bent in zijn familie, terwijl jij en hij juist een team zouden moeten vormen.
En het lastige is: hoe meer jij hem hierop aanspreekt, hoe meer hij zich waarschijnlijk verdedigt. Omdat hij zich ongemakkelijk voelt. Hij wil zijn ouders ook niet afvallen. En hij wil ook niet tussen twee vuren in staan.
Maar jullie zijn samen een leven begonnen, een eigen gezin gestart. Je partner zit niet meer onder de vleugels en de duim van zijn ouders. En dat betekent dat er iets moet veranderen.
Wat kun je doen als hij man het steeds maar voor hen opneemt?
Benoem wat het met je doet
De eerste neiging is vaak om boos te zeggen: “Waarom neem jij het altijd voor hen op?” Maar dat zet hem meteen in de verdediging. Hij zal waarschijnlijk ontkennen, nuanceren of zeggen dat je overdrijft.
Wat beter werkt, is om te benoemen wat het met jou doet. Bijvoorbeeld:
“Ik merk dat het me pijn doet als jij hun kritiek aan mij doorgeeft. Het voelt alsof ik nooit goed genoeg ben. Ik zou willen dat je ook vraagt wat mijn kant van het verhaal is.”
Hiermee laat je zien dat het voor jou niet zomaar een discussiepunt is, maar iets dat je raakt. Dat je behoefte hebt aan steun.
Vraag hem om het patroon te doorbreken
Spreek af dat hij niet meer automatisch hun kritiek doorgeeft. Hij kan ook tegen zijn ouders zeggen:
“Mam, ik vond eigenlijk dat het zondag prima ging. Ze is misschien voor jullie niet de ideale schoondochter, maar ik hou van haar. Voor mij is het ook niet leuk als je steeds kritiek hebt.”
Of:
“Ik wil niet tussen jullie in staan. Als je iets dwarszit, kun je dat beter zelf met haar bespreken.”
Dit helpt hem om zijn grenzen aan te geven, zonder dat het meteen een conflict wordt.
Laat hem inzien dat jullie een team zijn
Zijn familie is belangrijk, maar jij ook. Soms beseft hij niet hoe vaak hij hun kant kiest. Door er rustig over te praten, zonder verwijten, help je hem inzien dat hij óók een keuze heeft: de keuze om jou te steunen.
Je hoeft niet te vechten om zijn liefde. Maar je mag wel duidelijk maken dat je niet in een relatie wilt zitten waarin jij altijd de buitenstaander blijft.
Meer lezen over conflicten in de relatie?
Mijn man vat alles verkeerd op