"If you're lost, you can look and you will find me.

Time after time."

-Cyndi Lauper-

Relaties lopen niet stuk op grote gebeurtenissen, maar op kleine misverstanden die zich opstapelen.

Je dacht dat je duidelijk was in wat je nodig hebt. Je partner ook. En toch ging het mis. Niet omdat jullie niet van elkaar houden, maar omdat je elkaar niet écht hoort op de momenten dat het er toe doet.

Je zegt iets, maar je partner hoort iets anders. En voor je het weet zit je midden in een misverstand. Niet omdat je het slecht bedoelt, maar omdat jullie elkaar op die momenten gewoon niet goed verstaan.

communicatie illusie

Jullie relatie is niet stuk. Maar het schuurt soms. En je wilt niet wachten tot het vanzelf overgaat – want dat gebeurt meestal niet.

Je bent ondernemend. Je hebt geen zin in ellenlange therapie om te praten over wat er in de jaren allemaal misgegaan is. Je zoekt inzicht, handvatten en verandering. Zodat je niet blijft hangen in frustratie, maar leert hoe je wél contact maakt – ook als het spannend wordt.

Relatietherapie 2.0 is voor stellen die willen investeren in hun relatie.

Niet pas als je bijna aan de afgrond staat, maar juist omdat jullie de verbinding willen verdiepen. Voor mensen die snappen: een sterke relatie is geen toeval, maar een keuze. Een investering die je keer op keer terugverdient.

hands1

In het begin is alles makkelijk, toch?

"Hij is niet zo’n prater, maar ach... ik ben juist de spraakwaterval."


"Ze heeft meer schoenen dan Maxima, maar ze staan haar fantastisch."


"Hij is wel gevoelig, maar dat maakt hem ook lief."

Je bent verliefd. Alles is schattig, uniek, of zelfs aantrekkelijk.

Tot je op een dag merkt dat die eigenschappen waar je je partner eerst voor bewonderde, je nu vaak zelfs irriteren.

Dat ‘niet zo’n prater zijn’ voelt ineens als emotioneel onbereikbaar.

Haar shopgedrag zorgt voor spanningen over geld.

Die gevoeligheid mondt steeds vaker uit in een explosieve reactie op elke opmerking.

De liefde is er: check!

Maar jullie zijn vastgelopen in patronen die je niet samen kunt oplossen. De gesprekken lopen steeds op hetzelfde uit. Je trekt je terug of gaat de strijd aan. En je partner reageert ook steeds op dezelfde manier. Jullie triggeren elkaar. En ergens weet je: 'we draaien in kringetjes. En als we niet uitkijken, wordt dat kringetje een neergaande spiraal.'

Wat herken jij in je relatie?

Soms is het alsof jullie dezelfde scène voor de zoveelste keer spelen. Dezelfde frustratie. Dezelfde uitkomst. Zelfs als het onderwerp verandert.

erik sigrid

Je wilt het uitpraten, maar je partner klapt dicht

Tijdens een discussie merk je dat hij zich terugtrekt. Jij wilt juist de diepte in, het uitpraten, nu meteen – maar elke poging om contact te maken lijkt de afstand te vergroten. Alsof jullie op twee verschillende golflengtes zitten.

Van ‘klein dingetje’ naar emotionele uitbarsting

Je had je nog zo voorgenomen om rustig te blijven. Maar toch – daar ging je weer. Een sarcastische opmerking. Je stem verheffen. Oude koeien uit de sloot halen. Terwijl je eigenlijk vooral geraakt bent, omdat iets in jou zich niet gezien of gehoord voelt.

erik sigrid rug tegen elkaar

Samen, maar niet echt verbonden

Van buiten klopt het allemaal. Mensen zien jullie misschien wel als een perfect stel. Maar jij mist de echte connectie. Jullie leven meer náást elkaar dan mét elkaar. Dat heeft natuurlijk ook te maken met jullie drukke bestaan, maar toch... Die kleine aanrakingen, echte gesprekken, even écht gezien worden. Is dat te veel gevraagd?

Grapjes met een bijsmaak

Hij maakt een opmerking in gezelschap – zogenaamd grappig, maar jij voelt je er ongemakkelijk door. Je lacht mee, maar het blijft hangen bij je. Je zegt er niks van, want je wilt de sfeer niet verpesten. Maar diep van binnen baal je dat je je niet uitspreekt.

Is dit het nou?

Je hebt een fijn huis, een leuk gezin, een goedlopend bedrijf. Als je om je heen kijkt, valt het bij jullie eigenlijk best mee. En toch… er zit iets dat blijft knagen.

Je vraagt je af: 'Is dit het nou?
Ben ik niet gewoon te veeleisend? Moet ik gewoon wat dankbaarder zijn?'

Maar dit gaat niet over ‘te veel willen’.
Dit gaat over verlangen naar échte verbinding. Naar die versie van jullie relatie die je weet dat mogelijk is.

Wat is je ideale relatie?

Misschien vraag je je af: Is dit het nou?
We hebben toch best een goede relatie? Of… is er toch iets wat we missen?

Je wilt het niet kapot analyseren.
Maar je wilt ook niet doorgaan op de automatische piloot.
Je voelt dat het anders kan – met meer openheid, meer verbinding, meer diepgang.

En je wilt weten: 'Heb ik er alles aan gedaan?
Wat is mijn aandeel? Wat kan ík anders doen?'

Je snapt dat verandering en verbetering begint bij jezelf en dat de relatie met je partner beter wordt als gevolg daarvan.

Dat is waar Relatietherapie 2.0 om draait.

eriksigrid afstand camera

Voelt het ongemakkelijk om hulp te zoeken?

Misschien is er een stemmetje in je dat zegt: "Als je niet eens zelf je relatie kan fiksen ben je een sukkel."

Maar dat is onzin. Sterker nog: het vraagt lef om te zeggen: “We hebben even iemand nodig die met ons meekijkt.”

We hebben er ook geen probleem mee om een businesscoach, een personal trainer of een diëtiste in te huren, nietwaar?

Ergens onderweg is ons wijsgemaakt dat we relatieproblemen zelf moet oplossen. Dat het zwak is om hulp te zoeken. Het gros van onze ouders en grootouders was zeker geen voorbeeld hierin: "Niet zeuren, gewoon doorgaan. Therapie? Ha! Dat is voor tere zieltjes en mensen die niet sporen."

Een van die vele vastgeroeste overtuigingen en 'levenswijsheden' die je niet gaan helpen als je een liefdevolle relatie met compassie en verbinding wilt.

Het is tijd voor een nieuwe aanpak:

Pro-actief. Leergierig. Open.

 

 

Je bent niet de enige...

"Ik stond eerst totaal niet open voor therapie en moest echt over de drempel worden geduwd. Dat hebben we je meteen verteld, en daar ging je goed mee om. Je luisterde echt en stelde precies de juiste vragen, waardoor ik een spiegel voor kreeg en begon te snappen wat ik verkeerd deed. Wat ik ook fijn vond was dat je de tijd nam. Ik had nooit het gevoel dat je op de klok zat te kijken.”

Ben

review icon
Klik hier voor meer reviews

"Ik vond jou vanaf het begin een fijn en warm mens om mee te praten. Ik was even bang dat mijn partner zou denken ‘twee vrouwen tegen mij’, maar jij hield de balans goed. Eerst dacht ik: Hij moet veranderen, maar ik ben gaan inzien dat ook ík aan de slag moest. Kleine dingen als zakgeld voor onszelf en niet op alles zout leggen, hebben echt geholpen. We zijn er nog niet, maar we hebben nu de tools om beter met elkaar om te gaan. Dank je wel—hopelijk niet tot ziens, maar we weten je te vinden!"

Tessa

review icon

“Ik sta wat meer stil bij wat er bij mezelf gebeurt in plaats van meteen in de verdediging te schieten.”

Gerard

review icon

Wat levert Relatietherapie 2.0 je op?

Je gaat begrijpen waarom jullie in hetzelfde patroon belanden.
Of het nou hard tegen hard is, jullie je allebei opsluiten, of iemand die zich terugtrekt zodra het spannend wordt – elk koppel heeft z’n eigen patroon. Als je ziet wat jullie doen, kunnen we ook onderzoeken waarom jullie dat doen. En pas dan kun je er samen iets ánders tegenover zetten, bijvoorbeeld:

Meer gesprekken in het hier en nu.
Geen oude koeien meer. Geen eindeloze herhaling van ‘toen jij toen...’. Maar écht luisteren naar elkaar, zonder verleden dat in de weg zit.

Je uitspreken zonder terughoudendheid.
Je partner is geen gedachtenlezer. Als jij leert hoe je vanuit rust en helderheid kunt uitspreken wat je nodig hebt, ontstaat er ruimte voor échte verbinding.

Compassie, in plaats van kritiek.
Als je begrijpt waar bepaald gedrag vandaan komt, wordt het makkelijker om met empathie te reageren – ook als het niet jouw visie is.

Inzicht in jullie ‘rollen’.
Zijn jullie twee gelijkwaardige volwassenen in de relatie? Of belandt de één steeds in de rol van ouder, en de ander in die van kind? Zodra je dit ziet, kun je het veranderen.

Leren elkaars liefdestaal te spreken.
Misschien geef jij liefde door dingen in en om het huis te doen, terwijl je partner vooral behoefte heeft aan woorden of fysieke nabijheid. Als jullie elkaar daarin beter begrijpen, voorkom je een hoop gemiste signalen.

erik sigrid wegkijken samen

Welke mensen komen bij mij?

Soms komen mensen bij mij omdat ze specifiek op zoek zijn naar een EFT-relatietherapeut. Soms zijn ze al bekend met de 'Houd me vast' methode van Sue Johnson, maar lukt het ze niet dit zelf in de praktijk te brengen. Emotionally Focused Therapy is een van de meest effectieve methoden op het gebied van relatietherapie, omdat het ingaat op de emotionele behoeften van beide partners.

Mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik breed ben opgeleid als therapeut en ook veel andere waardevolle methoden en werkvormen ken, die ik meebreng in alles wat ik aanbied. Dit verdiept en versterkt de therapie.

Mijn cliënten zijn vaak ondernemers, maar sowieso zijn het bijna allemaal mensen die ondernemend van geest zijn.

Ze zijn gefocust op het resultaat, willen graag leren, zijn pro-actief, vinden investeren in zichzelf noodzaak en zijn coachbaar.

Ik trek vaak mensen aan die houden van een directe aanpak met diepgang. Ze durven het aan om uitgedaagd te worden om kritisch naar zichzelf te kijken. Humor en zelfspot is een welkome afwisseling in dit, toch serieuze, onderwerp.

Herken jij jezelf ook hierin?

Lees dan vooral door!

erik sigrid handen vasthouden camera

Wat kun je verwachten van Relatietherapie 2.0 ?

Zelfreflectie

zelfreflectie

Je relatie begint niet bij de ander; het begint bij jezelf. Jullie krijgen allebei (ja, per persoon dus!) drie sessies, waarin we ingaan op hoe jij je gedraagt binnen de relatie.

Want waarom reageer je zoals je doet? Welke overtuigingen en patronen uit je verleden saboteren nu je relatie?

Misschien merk je dat je snel boos wordt, je juist terugtrekt, of verwacht dat je partner 'het gewoon begrijpt'. Samen onderzoeken we waar jouw gedrag vandaan komt en leer ik ook jouw patronen kennen.

Door je eigen emoties te begrijpen, ontdek je hoe je anders kunt reageren – met rust, helderheid en empathie. Het is tijd om in de spiegel te kijken en je onderliggende motivaties leert begrijpen. Deze sessies zijn een belangrijke stap naar echte verandering.

Communicatie & Verbinding

waardevolle lessen

Communicatie, of juist het gebrek hieraan, is het meest voorkomende probleem in relaties. We gaan hiermee met z'n drieën aan de slag in drie verdiepende, gezamenlijke sessies, waar we op tafel leggen wat nodig is.

Wat moet er nodig gezegd worden, wat jarenlang onder het tapijt is geveegd?

Hoe fijn zou het zijn als je partner je echt begrijpt?

Hoe relaxed zou je je voelen als je zonder angst kunt zeggen wat je écht nodig hebt?

Geen gerol met de ogen meer. Geen zuchten of sarcasme. In plaats daarvan leren jullie hoe je écht naar elkaar luistert en vanuit je hart spreekt.

Jullie ontdekken hoe ruziepatronen ontstaan en waarom ze steeds terugkomen. Door deze patronen te doorbreken en het emotioneel volwassen aan te pakken, creëer je die fijne verbinding die je graag wilt.

Zelf aan de slag

persoonlijke begeleiding

Therapie is waardevol, maar de echte waarde ga je merken als je het toepast in je dagelijkse leven. Daarom moet jullie relatie de aandacht krijgen die het verdient, ook buiten de sessies.

Jullie krijgen aan de start van het programma allebei een eigen journal. Hierin kun je je gedachten, gevoelens en inzichten opschrijven. Het journal is een veilige plek voor jou om je emoties te ordenen, ik hoef je schrijfsels niet te lezen.

Veel mensen zeggen: "Ik ben geen schrijver." Dat verwacht ik ook niet van je, maar ik verwacht wel dat je inzet toont met de oefeningen en opdrachten die je krijgt en daar hoort het schrijven ook bij.

Soms is het fijn om op je eigen tempo dingen te leren. Tijdens de sessies gaan we vlot door, maar je krijgt een jaar toegang tot oefeningen, teksten, audio's en uitgebreide masterclass die je later kunt gebruiken om je voortgang te onderhouden en aan te scherpen.

Persoonlijke begeleiding

persoonlijke begeleiding

Persoonlijke aandacht is belangrijk. Daarom kies ik voor langere sessies. Om ruimte te geven om even in de materie te zakken en om meer verdiepend te kunnen werken. Om het tempo naar beneden te brengen, wat ook nodig is voor geduld en compassie tussen jullie. Om jullie even te 'onthaasten'. Je moest eens weten hoeveel mensen het eigenlijk fijn vinden om even te landen op de bank met een bak thee.

Dit is wat je straks weet (en kunt oefenen)

  • Waarom jij en je partner elkaar soms triggeren – en wat daaronder ligt.

  • Hoe je een gesprek voert zonder ruzie, verdediging of verwijten.

  • Hoe je je emoties kunt uitspreken zonder dat het escaleert – én hoe je naar elkaar luistert zonder meteen in de reflex te schieten.

  • Wat er nodig is om een veilige plek voor elkaar te zijn, ook als het even schuurt.

  • Hoe je oude conflicten kunt afsluiten, zodat ze niet blijven sudderen in de onderstroom.

  • Wat jouw persoonlijke triggers zijn – en hoe je daar bewust mee om kunt gaan.

  • Welke patronen er spelen tussen jullie – en hoe je daar invloed op hebt.

En misschien wel het belangrijkste:
Je hebt de taal, de inzichten en de tools om thuis verder te bouwen aan de relatie die je voor ogen hebt.
Geen quick fix, maar een stevige basis voor blijvende verandering.

En waarom zeg ik 'oefenen'?

Omdat 'weten hoe het moet' nog niet betekent dat je het ook doet. Patronen, overtuigingen en gedrag zijn vanaf je jeugd ingesleten. Je zult heus wel eens terugvallen in je oude patronen, verwacht dat ook. Maar je gaat van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam en dat is een hele grote stap. Van daaruit word je meer en meer bewust bekwaam in het liefhebben, waarderen en koesteren van je relatie.

erik sigrid aankijken strand

Hoe ziet het programma Relatietherapie 2.0 er uit?

Dit programma is bijzonder, omdat het in drie dagen tijd een grote verandering teweeg kan brengen.

'Huh? Drie dagen?' hoor ik je denken.

Steeds meer mensen komen van verder weg naar mij in Hillegom toe. Zeker voor ondernemers kost het best veel tijd om regelmatig tijd vrij te maken voor een sessie én dan ook nog anderhalf uur heen en anderhalf uur terug in de auto te zitten (als je geen file hebt). De 3-daagse is even een investering in tijd, maar vaak is dit nog makkelijker te regelen dan her en der een sessie. Boek een hotel of B&B, plak er nog een weekendje aan vast en geniet samen van de Bollenstreek.

Of, laat mij naar jou toe komen. Ik boek een huisje op een rustige locatie bij jullie in de buurt en dan doen we de 3-daagse daar.

Drie dagen onderdompelen in wat nu belangrijk is: jullie samen. Met de oefeningen, teksten, audio's en video's kun je daarna samen verder.

In de ochtenden ontvang ik jullie graag apart, terwijl we in de middagen gezamenlijk aan de slag gaan. In drie dagen nemen we alles door wat je moet weten om direct een switch te kunnen maken in je relatie.

Om dit te laten slagen is het belangrijk dat jullie je beiden willen inzetten en coachbaar zijn.

Wanneer jullie interesse hebben in dit programma, kun je een afspraak maken voor een kennismaking. Tijdens dit gesprek kunnen we bespreken of het geschikt is voor jullie op dit moment.

Heb je interesse?

Maak je afspraak onderaan de pagina via de online agenda.

heart fingers

Veel gestelde vragen

Waarom drie hele dagen?

Steeds meer mensen komen van verder weg naar mij toe. Het kost best veel tijd om regelmatig tijd vrij te maken voor een sessie én dan ook nog minimaal een uur heen en terug in de auto te zitten. Wil je een andere constructie? Laat het me weten, dan kijken we wat mogelijk is.

 

Wanneer moet je aan de bel trekken voor relatietherapie?

Zo snel mogelijk! Sterker nog, eigenlijk zou elk stel deze vaardigheden moeten kennen bij de start van de relatie. De ervaring leert dat stellen veel te lang wachten met hulp zoeken en dat de verbinding al erg verslechterd is op het moment dat ze komen.

 

Hoe succesvol is deze methode?

Heel!! 70-75% van de stellen merkt een significante verbetering in hun relatie. Ongeveer 90% vindt dat de emotionele verbinding langdurig positief verbeterd is. De methode is zeer effectief, kunnen we wel stellen. Uiteraard is dit vooral te danken aan de inzet van de stellen die als voornaamste doel hebben de verbinding te herstellen.

 

Ik wil wel, maar mijn partner niet.

Meestal is één van de twee de initiatiefnemer voor relatietherapie en loopt de ander er nog niet warm voor. Het is mogelijk om eenzijdig aan een relatie te werken. Als jouw visie, jouw reacties, en jouw denkwijze veranderen, verandert er meestal ook iets in de manier van reageren van je partner. Soms draaien partners dan bij omdat ze zien dat je iets anders doet dan ze gewend zijn. Bovendien is het goed voor jou om er achter te komen wie jij echt bent en wat je wilt. In de loop van de tijd ben je misschien veranderd en voelen bepaalde dingen in je leven niet meer passend. Wanneer je alleen komt, raad ik je het programma 'De relatie met jezelf, de basis' aan. 

 

Maar ik twijfel al aan de relatie, wat nu?

Als een van jullie nu twijfelt aan de relatie, is het logisch dat je niet kunt voorspellen of beloven dat je 'happily ever after' samen verder gaat na het programma. Dit hangt ervan af in hoeverre het jullie lukt om de verbinding te herstellen met alles wat ik jullie leer en aanreik. Je kunt wel beloven dat je je inzet en dat je serieus aan de slag gaat met de sessies en de oefeningen thuis. Ik raad je aan om geen belangrijke beslissingen te nemen over je relatie zolang je bezig bent met het traject. Geef het in elk geval een eerlijke kans.

 

Ik heb een affaire met iemand anders. Wat nu?

Wanneer er een derde in het spel is, heeft jullie relatie minder kans van slagen omdat je aandacht niet volledig bij je partner is. Het is verstandig om de affaire te stoppen, zodat je relatie een eerlijke kans krijgt. Maak niet de fout om je partner aan het lijntje te houden, anders maakt je partner vroeg of laat de keuze voor je.

 

Ik twijfel om te investeren.

Het is goed dat je de voor- en nadelen afweegt. Ga bij jezelf eerlijk na waarom je twijfelt.

Twijfel je aan jezelf, dat jij er niet de resultaten uit gaat halen die je wilt? Dit is heel normaal, maar meestal geven mensen zichzelf veel te weinig credits. Laten we praten over waar je twijfel precies vandaan komt. En denk eraan, je bent niet alleen, ik ben je stok achter de deur.

Twijfel je omdat je bang bent dat de methode niet werkt? Dat de methode werkt staat als een paal boven water. Als je het recept volgt, zul je 100% gegarandeerd positief resultaat merken. Wat is dat je waard?

Twijfel je omdat je bang bent dat het al te laat is voor je relatie? Stel dat de uitkomst is dat jullie beter af zijn als vrienden en dat jullie op goede voet zo'n besluit kunnen nemen. Dat geeft voor beiden op den duur rust, in tegenstelling tot dure rechtszaken, om maar niet te spreken van de stress die zo'n vechtscheiding met zich meebrengt.

En als laatste puntje om te overdenken: Wat is het gevolg als je niet investeert? Hoe groot is de kans dat je het zonder de nodige kennis het resultaat haalt wat je wilt?

 

Kunnen we ook losse sessies boeken?

Losse sessies kun je desgewenst boeken na het programma, als jullie nog begeleiding nodig hebben. Dat is aan te raden om te voorkomen dat je terugvalt in je oude patroon. Even weer de puntjes op de i.

erik en sigrid