"If you're lost, you can look and you will find me.

Time after time."

-Cyndi Lauper-

Het grootste probleem in communicatie is de illusie dat het heeft plaatsgevonden.

Een slechte communicatie kan de beste relatie kapot maken, terwijl een goede communicatie de slechtste relatie kan herstellen.

In relaties gaat het niet alleen om 'ik hou van je' zeggen of een rooster maken voor de huishoudelijke taken.

Het echte geheim van een goede relatie zit hem in HOE we met elkaar communiceren.

Dit klinkt simpel, maar dit gaat juist vaak mis.

We zeggen dingen die we niet menen, we doen sarcastisch, we zuchten, we rollen met onze ogen of we communiceren juist helemaal niet.

hands1

In het begin is het makkelijk, nietwaar?

"Hij is niet zo’n prater, maar ach... wat geeft dat nou?"

"Ze heeft vast meer schoenen dan Maxima, maar ze staan haar fantastisch."

"Hij is wel snel op zijn teentjes getrapt, maar zijn kusjes maken alles weer goed."

 

Je bent verliefd. Je stoort je niet aan die onbenulligheden.

Op een dag kalmeren de vlinders in je buik en de roze wolk vervaagt. Je gaat de realiteit zien: jouw sprookjespartner op het witte paard is maar een gewoon mens!

Ondertussen kun je je haren wel uit je hoofd trekken van frustratie als hij weer niet praat over wat hij voelt.

Als het 238e paar schoenen arriveert in dat bekende witte busje ben je wel een keer klaar met haar financiële onverantwoordelijkheid.

Zijn gebrek aan zelfreflectie en onvermogen om zijn emoties in de hand te houden heeft bij jou nu een grens bereikt.

Irritaties en ruzies lopen zo hoog op dat normaal communiceren niet meer mogelijk is en dat dezelfde conflicten steeds weer terugkeren. Verwijten, oude koeien en kwetsende opmerkingen vergiftigen de relatie.

Wat herken jij?

‘I always say how I don’t need you, but it’s always gonna come right back to this: Please, please, don’t leave me’ - (Pink)

Jullie lijken niet met en niet zonder elkaar te kunnen. Jullie houden van elkaar, maar die eeuwige ruzies zijn zo vermoeiend dat je je steeds vaker afvraagt of het niet beter is om de stekker uit de relatie te trekken.

‘Don't say what you're about to say. Look back before you leave my life’ - (Celine Dion)

Na de zoveelste ruzie, de verwijten en de huilbuien gebeurde het: Het S- woord lag ineens op tafel. “Misschien moeten we dan maar scheiden, als het niet werkt...”

‘Once upon a time I was falling in love, now I’m only falling apart’ - (Bonnie Tyler)

De afstand tussen jullie lijkt steeds groter te worden en je voelt je eenzaam in je relatie. Je hebt het gevoel dat je aan een dood paard trekt. Jullie praten niet meer echt en doen niet veel leuke dingen meer samen. Zin in seks? Meh...

couple fighting
ouder koppel ruzie

Is het dan te laat?

Het is nooit te laat, als jullie er allebei iets aan willen doen.

Misschien baal je wel, dat een therapeut je moet gaan helpen met zoiets privé als je relatie. 'Dat moeten we toch zelf wel kunnen', denk je vast bij jezelf.

Schaam je hier alsjeblieft niet voor.

Soms heb je gewoon even iemand nodig die het objectief kan bekijken en ziet waar jullie vastlopen.

Als je zelf blijft aanmodderen is de kans groot dat het leidt tot nog meer eenzaamheid, verdriet en frustratie, totdat een scheiding je enige optie nog is. Scheiden is vaak onnodig, duur en pijnlijk, zeker als jullie nog van elkaar houden.

Wachten tot het vanzelf beter wordt of hopen dat je partner verandert, gaat je niets opleveren.

 

 

moet je altijd eerlijk zijn tegen je partner

Wat levert je wel iets op?

  • Als je gaat snappen waarom jullie steeds op dezelfde manier reageren. Gaat het hard tegen hard? Vermijden jullie elkaar? Of trekt een van jullie zich terug als ie zich aangevallen voelt door de ander? Als duidelijk is in welk gedrag jullie steeds vervallen, kunnen we gaan onderzoeken waar dit vandaan komt en hoe jullie het kunnen voorkomen.
  • Als je stopt met oude koeien uit de sloot halen. Hoe fijn zou het zijn als jullie een gesprek in het hier en nu kunnen voeren, zonder er van alles uit het verleden bij te slepen?
  • Wanneer je vanuit je hart gaat uitspreken wat je echt wilt. Je kunt niet verwachten dat je partner tussen de regels door kan lezen. Een veilige omgeving creëren voor jullie beiden is een voorwaarde om wensen en gevoelens te kunnen uiten.
  • Wanneer je je partner beter begrijpt, kun je ook reageren met empathie en compassie.
  • Kijk eens naar welke rollen jullie beiden aannemen in de relatie. Zijn jullie twee gelijkwaardige volwassenen, of lijkt de een soms wel het kleine kind en de ander de verantwoordelijke ouder?
  • Ontdek of je partner wel dezelfde ‘liefdestaal’ spreekt als jij, zodat jullie niet meer langs elkaar heen praten.

 

 

Welke mensen komen bij mij?

Soms komen mensen bij mij omdat ze specifiek op zoek zijn naar een EFT-relatietherapeut. Soms zijn ze al bekend met de 'Houd me vast' methode van Sue Johnson, maar lukt het ze niet dit zelf in de praktijk te brengen. Emotionally Focused Therapy is een van de meest effectieve methoden op het gebied van relatietherapie, omdat het ingaat op de emotionele behoeften van beide partners.

Mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik breed ben opgeleid als therapeut en ook veel andere waardevolle methoden en werkvormen ken, die ik meebreng in alles wat ik aanbied. Dit verdiept en versterkt de therapie.

Mijn cliënten zijn vaak ondernemers, maar sowieso zijn het bijna allemaal mensen die ondernemend van geest zijn.

Ze zijn gefocust op het resultaat, willen graag leren, zijn pro-actief, durven te investeren in zichzelf en staan open voor nieuwe perspectieven.

Ik trek vaak mensen aan die houden van een directe aanpak met diepgang, gecombineerd met luchtigheid.

Herken jij jezelf hierin?

Lees dan vooral door!

emotionele verbinding

Wat kun je verwachten van Relatietherapie 2.0?

Zelfreflectie

zelfreflectie

Je relatie begint niet bij de ander; het begint bij jezelf. Jullie krijgen allebei twee uitgebreide persoonlijke twee uur durende live sessies in mijn praktijk. Hierin gaan we dieper in op wie jij bent in de relatie.

Want waarom reageer je zoals je doet? Welke overtuigingen en patronen uit je verleden saboteren nu je relatie?

Misschien merk je dat je snel boos wordt, je juist terugtrekt, of verwacht dat je partner 'het gewoon begrijpt'. Samen onderzoeken we waar jouw gedrag vandaan komt en leer ik ook jouw patronen kennen.

Door je eigen emoties te begrijpen, ontdek je hoe je anders kunt reageren – met rust, helderheid en empathie. Het is tijd om in de spiegel te kijken en je onderliggende motivaties leert begrijpen. Deze sessies zijn een belangrijke stap naar echte verandering.

Communicatie & Verbinding

waardevolle lessen

Communicatie, of juist het gebrek hieraan, is het meest voorkomende probleem in relaties. We gaan hiermee aan de slag in zes gezamenlijke sessies. We nemen hier voldoende tijd voor, anderhalf uur per sessie.

Wat moet er nodig gezegd worden, wat jarenlang onder het tapijt is geveegd?

Hoe fijn zou het zijn als je partner je eindelijk begrijpt?

Hoe relaxt zou je je voelen als je zonder angst kunt zeggen wat je écht nodig hebt?

Geen gerol met de ogen meer. Geen zuchten of sarcasme. In plaats daarvan leren jullie hoe je écht naar elkaar luistert en vanuit je hart spreekt.

Jullie ontdekken hoe ruziepatronen ontstaan en waarom ze steeds terugkomen. Door deze patronen te doorbreken, ontstaat er ruimte voor echte verbinding.

Zelf aan de slag

persoonlijke begeleiding

Therapie is waardevol, maar de echte waarde ga je merken als je het toepast in je dagelijkse leven. Daarom moet jullie relatie de aandacht krijgen die het verdient, ook buiten de sessies.

Elke week ontvangen jullie praktische oefeningen, inspirerende inzichten en reminders via e-mail.

Jullie krijgen allebei een eigen journal aan de start van het programma. Hierin kun je je gedachten, gevoelens en inzichten opschrijven. Het journal is een veilige plek voor jou om je emoties te ordenen en terug te lezen hoe ver je al bent gekomen.

De reflecties in je journal zorgen ervoor dat verandering niet tijdelijk is, maar blijvend.

Waardevolle lessen

waardevolle lessen

Soms is het fijn om op je eigen tempo dingen te leren. Dan is het helpend als je zelf content kunt lezen, luisteren of bekijken. Elke week, gedurende een half jaar, krijg je een mail om je te inspireren.

Bijvoorbeeld:

Het Liefdesexperiment is een unieke 11-delige 3D-audio-reis, om je mee te nemen in diverse belevingen. Hoe maak je contact met emoties? Wat zijn liefdestalen? Kun je empathie hebben als je boos bent?

En: de masterclass 'Kraak de Relatiecode'. Deze video ondersteunt wat jullie leren in de sessies, zodat het veel beter blijft hangen. Je weet na afloop van de masterclass precies wat je moet doen om een liefdevolle verbinding met je partner te creëren.

 

Persoonlijke begeleiding

persoonlijke begeleiding

Persoonlijke aandacht is belangrijk. Daarom neem ik ruim tijd voor de afspraken. Maar soms heb je tussendoor vragen. Dan ben ik er ook voor jullie. Tijdens het traject hebben jullie altijd een kort lijntje met mij via WhatsApp. Stel je vragen, deel waar je tegenaan loopt of vraag om extra tips – ik help jullie op koers te blijven.

 

Nazorg

nazorg

De verbinding in je relatie herstellen is een proces, maar de echte kunst zit in het vasthouden van die verbinding.

Ik bied jullie als bonus een follow-up videocall. Drie maanden na het programma geef ik jullie een belletje om even te horen hoe het met jullie gaat en of jullie nog ergens tegenaan lopen.

 

 

 

couple laughing together

Het resultaat van 'Relatietherapie 2.0'

Je snapt waarom jij en je partner elkaar steeds zo triggeren en welke pijnpunten geraakt worden.

Je weet hoe je gesprekken in rust kunt voeren zonder jezelf te hoeven verdedigen of in de aanval te gaan.  Meningsverschillen hoeven geen aanleiding meer te zijn voor ruzie.

Jullie hebben geleerd glashelder te communiceren en emoties in veiligheid te uiten. Je kunt elkaars veilige haven zijn, waardoor jullie over elk onderwerp kunnen praten.

Oude koeien kunnen eindelijk eens goed uitgesproken worden, waardoor ze niet meer onder de oppervlakte hoeven te blijven sudderen en voorgoed op stal gezet kunnen worden.

Doordat je je eigen triggers herkent en je je eigen emoties kunt reguleren, kun je rustig blijven, zelfs in moeilijke situaties.

Hierdoor groeit de emotionele verbinding, wederzijds vertrouwen, compassie en liefde.

heart fingers

De praktische informatie

De kennismaking/intake duurt 75 minuten. We zetten we de eerste stap naar een betere communicatie en het wordt duidelijk of jullie bij mij op de juiste plek zijn.

Wanneer we de volgende stap zetten, ontvangen jullie de factuur. Na betaling plannen ik de sessies meteen in voor jullie en zorg ik ervoor dat jullie toegang krijgen tot de oefeningen, audio's en video.

De sessies zijn mogelijk op dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00, afhankelijk van de beschikbaarheid op dat moment. Tussen de gezamenlijke sessies zit het liefst niet meer dan een maand, zodat we ongeveer na een half jaar klaar zijn.

De investering in jullie relatie is € 3990,- voor jullie samen. (incl. 21% btw).

De kennismaking/intake kost € 75,- (incl. 21% btw) en is uiteraard vrijblijvend.

Boek zelf je afspraak in de online agenda onderaan deze pagina.

Veel voorkomende vragen

Wanneer moet je aan de bel trekken voor relatietherapie?

Zo snel mogelijk! Sterker nog, eigenlijk zou elk stel deze vaardigheden moeten kennen bij de start van de relatie. De ervaring leert dat stellen veel te lang wachten met hulp zoeken en dat de verbinding al erg verslechterd is op het moment dat ze komen.

 

Je moet allebei 100% voor de relatie gaan, anders werkt het toch niet?

Dat is het mooiste scenario, maar meestal is één van de twee de initiatiefnemer voor relatietherapie en loopt de ander er nog niet warm voor. Het is mogelijk om eenzijdig aan een relatie te werken. Als jouw visie, jouw reacties, en jouw denkwijze veranderen, verandert er meestal ook iets in de manier van reageren van je partner. Bovendien is het goed voor jou om er achter te komen wie jij echt bent en wat je wilt. In de loop van de tijd ben je misschien veranderd en voelen bepaalde dingen in je leven niet meer passend. Wanneer je alleen komt, raad ik je het programma 'De relatie met jezelf, de basis' aan. 

 

Geef ik mijn partner geen valse hoop?

Als een van jullie nu twijfelt aan de relatie, is het logisch dat je niet kunt voorspellen of beloven dat je 'happily ever after' samen verder gaat na het traject. Dit hangt ervan af in hoeverre het jullie lukt om de verbinding te herstellen met alles wat ik jullie leer en aanreik. Je kunt wel beloven dat je je inzet en dat je serieus aan de slag gaat met de sessies en de oefeningen thuis. Ik raad je aan om geen belangrijke beslissingen te nemen over je relatie zolang je bezig bent met het traject. Geef het in elk geval een eerlijke kans.

 

Ik heb een affaire met iemand anders, dus moet ik niet even wachten tot ik er uit ben wat ik wil?

Wanneer er een derde in het spel is, heeft jullie relatie minder kans van slagen omdat je aandacht niet volledig bij je partner is. Het is inderdaad verstandig om de affaire te stoppen zodra je met het relatietherapie traject begint, zodat je relatie een eerlijke kans krijgt. Maak niet de fout om je partner aan het lijntje te houden, anders maakt je partner vroeg of laat de keuze voor je.

 

Relatietherapie is toch altijd met z'n tweeën?

Bij mij niet. Jouw verleden, achtergrond, normen en waarden bevatten belangrijke informatie die meegenomen moet worden. In de individuele sessies kan ik me even helemaal op jullie persoonlijk richten. Dit betekent overigens niet dat we hier dingen bespreken die jouw partner niet mag weten. Openheid en eerlijkheid gaat boven alles. Maar als we ons wat meer verdiepen in waarom jij doet wat je doet, kunnen we gerichter aan het werk. De relatie met jezelf is nu eenmaal de basis voor relaties met anderen.

 

Het is best een investering, ik twijfel.

Het vraagt zeker wat van je, qua tijd, maar ook financieel. Ik heb mijn best gedaan om alles wat nodig is dit in programma te stoppen voor je:

-Begeleidend huiswerk gedurende de hele looptijd.

-Een persoonlijk journal om je inzichten in op te schrijven.

-De zes gezamenlijke sessies zijn een half uur langer dan wat veel andere therapeuten aanbieden.

-De vier individuele sessies bieden nog meer persoonlijke aandacht en tijd.

Deze extra tijd nemen tijdens de sessies doe ik om twee redenen: Ten eerste, er is altijd veel te bespreken. Net als er kwartjes gaan vallen, zul je net zien dat de tijd om is. Ik neem liever wat meer tijd. Ten tweede, sommige mensen hebben moeite om zich open te stellen en hebben hiervoor wat meer tijd nodig.

 

Kunnen we het traject ook sneller doorlopen?

Zeker! Als we de sessies korter op elkaar plannen, kun je sneller klaar zijn. De e-mails blijven wel gewoon wekelijks komen gedurende een half jaar. Het kan voordelen hebben om het traject snel te doen en dan toch nog in de maanden erna ondersteuning te hebben van de mails.

 

Kunnen we ook losse sessies boeken?

Losse sessies doe ik meestal wel na afloop van het traject, als er nog wat meer begeleiding gewenst is. Het is belangrijk om in het traject het fundament te leggen.

Therapie is zonde van de tijd, energie en geld als we toch uit elkaar gaan.

Soms komen stellen tijdens het proces tot het inzicht dat ze beter uit elkaar kunnen gaan. Zo’n gezamenlijk besluit kan ook rust geven.

Wat jullie hier leren geeft jullie een basis voor wederzijds begrip, respect en een goede communicatie. In het geval van een scheiding scheelt dit veel frustratie, tijd en geld. Zeker als jullie kinderen hebben is een goede communicatie heel belangrijk. Jullie voorkomen hiermee een vechtscheiding, moeizaam co-ouderschap en getraumatiseerde kinderen.

erik en sigrid