Hou toch allemaal ff je kop!

stemmetjes

Zou jij die stemmetjes ook af en toe wel de mond willen snoeren? In de hypnotherapie noemen we dit innerlijke delen. Deze delen zorgen voor onrust en dilemma’s in je leven. Voor de beroepsvereniging voor hypnotherapeuten schreef ik dit artikel over innerlijke delen, waar ik zelf in mijn praktijk ook veel mee werk. Als je moeite hebt met het lezen van de gedrukte versie, scrol dan naar beneden voor de platte tekst.


Hou toch allemaal ff je kop!

Door Sigrid Sneijders

Zou jij die stemmetjes ook af en toe wel de mond willen snoeren? Nee, ik bedoel niet dat je letterlijk stemmen in je hoofd hoort, zoals bij sommige psychische aandoeningen. Maar we hebben allemaal van die innerlijke stemmetjes die continu bezig zijn ons van de wijs te brengen. In de hypnotherapie noemen we dit ‘innerlijke delen’. Deze delen zorgen voor onrust en dilemma’s in je leven. Ze zijn vaak met elkaar in conflict. Je kent ze wel: boosheid, verdriet, zelfvertrouwen, positiviteit, angst, jaloezie, onzekerheid, enzovoort. Niet alle delen vind je even leuk, maar ze zijn er altijd, in meerdere of mindere mate aanwezig.

Demotiverend en vermoeiend

Herken je dit? Je hebt een goed idee waar je super-enthousiast over bent. Vrijwel direct komt er een deel om de hoek kijken dat zegt: “Maar dat kun je toch helemaal niet? En wat zullen ze wel niet van je denken? Ik zou er niet aan beginnen.” En voor je het weet laat je jezelf weer demotiveren.

En herken je dit? Iemand in je directe omgeving haalt steeds het bloed onder je nagels vandaan en je kunt het niet helpen, maar je wordt elke keer weer woest. Als je later gekalmeerd bent, neem je jezelf voor om niet meer zo heftig te reageren. Je herhaalt voor jezelf precies wat je de volgende keer moet zeggen. Maar als puntje bij paaltje komt, reageer je weer zoals je het juist NIET wilt. Zó vermoeiend…

Wie zit er aan het stuur?

Al die delen in jou kun je vergelijken met een volle bus met passagiers. In die bus hoor jij aan het stuur te zitten en je innerlijke delen horen netjes op hun plaats in de bus te blijven zitten. Maar in werkelijkheid zijn het een stelletje ongeleide projectielen, nietwaar? Ze vechten elkaar de tent uit voor een plekje achter het stuur en jij belandt daarbij zelf ergens in het gangpad, totaal de regie kwijt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je wilt niet dat emoties als boosheid, verdriet of angst je leven gaan bepalen. Jij bent de chauffeur. Jij bepaalt of je linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat. Je innerlijke delen mogen er wel zijn en ze mogen ook wel hun zegje doen, maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt.

Hoe kan hypnotherapie helpen?

Met je ratio weerstand bieden tegen je innerlijke delen werkt vaak niet. De delen laten zich maar tijdelijk onderdrukken en op den duur zal dit klachten opleveren: lichamelijk, emotioneel of mentaal.

Wist je dat het heel helpend kan zijn om met hypnotherapie een goed gesprek aan te gaan met deze delen? Het is namelijk interessant om te weten:

* Wat willen ze nu eigenlijk écht? In trance kom je erachter dat dit vaak niet is wat jij denkt.

* Wat is positief aan elk deel; wat is de positieve intentie voor jou?

* Hoort het deel wel bij jou of heb je dit overgenomen of geleerd van iemand anders uit je verleden?

* Hoe kun je delen die op dit moment niets positiefs bijdragen transformeren, zodat ze wel iets toevoegen aan je leven?

Samenwerken in trance

Het bijzondere aan hypnotherapie is dat je in trance veel beter contact kunt maken met je onbewuste. Je onbewuste heeft alle antwoorden, en daarmee ook de oplossingen voor een probleem.

Trance is niet raar, eng of gek. Als je jezelf er wel eens op hebt betrapt dat je zat te staren en even aan het dagdromen was, was je al in trance. Als iemand op dat moment tegen je zou praten, zou je gewoon antwoord kunnen geven. Je bent alleen in trance veel meer gericht op jezelf en op wat zich van binnen bij je afspeelt. Daarom kun je in trance, onder begeleiding van een hypnotherapeut, beelden en gevoelens ervaren waar je je normaal gesproken niet bewust van bent.

Het werken met de innerlijke delen in een hypnotherapie-sessie is heel inzichtelijk en waardevol. Je zult veel duidelijker de verschillende delen van elkaar kunnen onderscheiden en voor het eerst zullen ze een overeenkomst kunnen sluiten, in plaats van elkaar steeds tegen te werken.

Innerlijke delen in het theater

Stel je voor dat je naar een toneelstuk gaat waarbij je wordt meegenomen op een reis van intense emoties. Het toneelstuk ‘Hou toch allemaal ff je kop!’ neemt het publiek mee in een emotionele achtbaan. Laat je verrassen door de hilarische, herkenbare kijk op menselijke emoties en de verbeeldingskracht van de makers.

Kom binnen in het chaotische hoofd van Manon. Maak kennis met de verschillende delen van Manons persoonlijkheid die regelmatig met elkaar in conflict zijn. Beleef de interne strijd mee die Manon voert om haar leven op orde te krijgen.

‘Hou toch allemaal ff je kop!’ is een toneelstuk van amateurvereniging KNA dat vermaakt en raakt, terwijl je aan het denken wordt gezet over emoties, relaties en het leven met alle ups en downs.

Meer informatie vind je op www.knatoneel.nl