Tekenen van een ongezonde relatie
Iedere relatie heeft pieken en dalen, maar soms sluipen er patronen in die de relatie ongezond maken. Omdat de kwaliteit van onze relatie de kwaliteit van ons leven bepaalt, is het belangrijk onze relatie gezond te houden. Ongelukkig zijn in je relatie kan leiden tot psychische- en lichamelijke klachten. Vandaag bespreek ik enkele signalen van een ongezonde relatie.
Pleasen en jezelf wegcijferen
Zorgzaam zijn is een mooie eigenschap. Het siert je dat je voor je partner wilt zorgen. Echter, als het geluk van je partner altijd vóór jouw geluk gaat, betekent dit dat jij jezelf wegcijfert. Dit creëert een ongelijkwaardige dynamiek die op termijn leidt tot emotionele uitputting. In een gezonde relatie is er een balans in het ondersteunen van elkaar en is er ruimte voor elkaars behoeften.
Feitentennis
Veel stellen doen aan ‘feitentennis’: het over en weer beschuldigen, verwijten en oude koeien uit de sloot halen. Dit gebeurt zonder écht te luisteren naar elkaar. Ik heb dit getest in mijn praktijk en bijna niemand was in staat te herhalen wat de ander had gezegd en samen te vatten waar het verhaal echt om draaide. Je snapt dat deze vorm van communiceren niet leidt tot oplossingen, maar juist tot nog meer conflict en frustratie. In een gezonde relatie doe je je best om op een constructieve manier te communiceren, door je gevoelens en behoeftes duidelijk te maken zonder de ander te beschuldigen.
Onuitgesproken conflicten
Het vermijden van conflicten hebben niet het effect wat je hoopt. Sterker nog, irritaties stapelen zich op. Dit is als een strandbal die je onder water probeert te houden. De onderhuidse spanningen zullen er een keer uitkomen en dat kan de relatie ernstig beschadigen. Het is juist essentieel om je gevoelens te uiten en samen naar oplossingen te zoeken.
De schuld altijd bij de ander leggen
Als je merkt dat jij of je partner altijd de schuld bij de ander legt, is dat een teken van een ongezonde relatie en een gebrek aan zelfreflectie. Je bent samen in de relatie en je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen gedrag.
Jezelf niet kunnen zijn
In een gezonde relatie kun je open en eerlijk zijn zonder angst voor afwijzing of kritiek. Als je je constant moet aanpassen aan de wensen van de ander, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid.
Onderneem actie
Het verandert niet vanzelf. Maar als beide partners open staan voor zelfreflectie en verbinding, is het mogelijk om de ongezonde dynamiek te transformeren naar een positieve, liefdevolle relatie.