Terugkerende dromen en nachtmerries

Interior,Of,An,Abandoned,Building,In,Black,And,White

“Ik loop door een lange gang. Het is er nogal donker. Af en toe brandt er een klein lampje. Het is er koud en vochtig en de sfeer voelt heel naar. Benauwend. En ik heb het gevoel dat iemand naar me kijkt, me volgt.

Ik heb haast, ik moet opschieten. Er zijn zo veel deuren, maar ik weet niet welke ik moet kiezen. Ze lijken allemaal op elkaar.

Het is heel belangrijk dat ik de juiste deur kies, dat voel ik. Als ik de verkeerde deur kies, dan…

Ik ga sneller lopen, rennen. De gang lijkt eindeloos en er is geen uitweg. Ik moet een deur kiezen. Ik moet nu kiezen. Maar ik wil het niet, ik durf het niet!

Ik schiet wakker en ben volledig in paniek. Waar ben ik?! Het duurt een paar minuten voordat ik gekalmeerd ben en me realiseer dat het maar een droom was.

Dezelfde droom die ik vaker heb. Altijd dezelfde enge gang met al die deuren waar ik niet uit kan kiezen. Wat betekent dit toch?“

Dit zou zomaar het verhaal van een cliënt kunnen zijn in mijn praktijk.

Dromen doet iedereen en dat heeft je brein ook nodig om de indrukken van overdag te verwerken. Terugkerende dromen zijn echter boodschappen van je onbewuste. De onderdelen in je droom staan vaak symbool voor iets dat je in je leven nog mag aanpakken.

Deze boodschap is altijd positief, want je onbewuste wil je iets duidelijk maken om je te helpen. Zodra je de droom de aandacht gegeven hebt die nodig is, is de kans groot dat de droom wegblijft.

Er zijn dromenboeken waarin symbolen uitgelegd worden. Ik geloof echter dat symbolen vaak persoonlijk zijn en dat het juist interessant is om te kijken naar wat het symbool voor jou betekent. Juist omdat je droom uit jouw onbewuste voortkomt, is de droom alleen door jou zelf uit te leggen. 

Wanneer je vaak last hebt van terugkerende dromen is dit mooi om naar te gaan kijken in het programma ‘De relatie met jezelf, de basis’