Therapie gaat toch niet werken

therapie gaat toch niet werken

Ik weet dat er veel minder mensen bij mij in de praktijk komen dan het aantal mensen dat op mijn website is geweest. Misschien geldt dit voor jou ook. Heb jij mijn website al een keer bekeken omdat je gegoogeld hebt op relatietherapie? Krijg je mijn mailings? Luister je mijn podcasts? Dat is al heel fijn natuurlijk. Ik hoop dat je er ook iets aan hebt.

Maar ik ben wel benieuwd wat de reden is dat je nog niet hebt doorgepakt, als je eigenlijk wel wat hulp kunt gebruiken.

Wat ik zo jammer vind, is dat veel mensen zo lang wachten. Er gaan vaak jaren voorbij voordat stellen een keer aan de bel trekken en durven te zeggen: “Help ons, we zijn de verbinding met elkaar kwijt.” Een van de twee denkt ondertussen al serieus aan uit elkaar gaan of heeft al een andere, potentiële liefde gevonden, waardoor de eigen partner al met 1-0 achter staat.

Ondanks dat je voelt dat je er zelf niet uit gaat komen, blijf je toch nog even aanmodderen. ‘Misschien wordt het wel beter als we dat nieuwe huis gekocht hebben. Misschien als we op vakantie gaan. Misschien kan een baby’tje onze liefde weer aanwakkeren. Of als we de burnout, de reorganisatie, de tropenjaren met de kids, etc. achter de rug hebben.’ Terwijl je van binnen heus wel weet dat dit niet zo gaat zijn, maar het probleem voor je uitschuift.

Waarom doe je dit?

Een reden kan zijn dat je er tegenop ziet om te komen praten over je relatie, je gevoelens en over de veranderingen die nodig zijn om de verbinding met je partner te herstellen.

En dan ook nog met iemand die je niet kent. Aan de andere kant, misschien is het juist wel fijn om met iemand te praten die je niet kent. Bovendien ben ik als therapeut wel wat gewend, dus ik vind niet gauw iets raar. En jij bent mijn cliënt, maar jouw partner ook. Ik zorg er dus zo veel mogelijk voor dat jullie je beiden gezien en gehoord voelen. Ja, ook als een van jullie de ander pijn heeft gedaan door het woord ‘scheiden’ op tafel te leggen of door vreemd gegaan te zijn.

Ik ga ervan uit dat er altijd een onderliggende reden en een bepaald gevoel aan ten grondslag ligt en daar gaan we het over hebben. Niemand krijgt de schuld. We gaan in mijn kamer geen ruzies uitvechten om je punt te kunnen maken of om mij aan jouw kant te krijgen. We werken aan jullie probleem en we gaan kijken naar oorzaken en oplossingen.

Het kan ook zijn dat je er niet echt vertrouwen in hebt. ‘Hoe moet een therapeut mijn relatie nou gaan redden?’ Dat moeten we toch zelf wel kunnen? Dat klopt, en ik ga je ook de tools geven zodat je het zelf kunt. Natuurlijk kan ik jouw relatie niet redden. Als ik je vertel wat je moet doen om stappen in de juiste richting te zetten en je doet dit vervolgens niet, dan gaat het niet werken.

Wanneer je dus merkt bij jezelf: ik heb er niet zo veel vertrouwen in, geef dan eens antwoord op de vraag: Heb je geen vertrouwen in mij als therapeut of heb je er geen vertrouwen in dat je doet wat er nodig is? Als je naar mijn podcasts hebt geluisterd of op mijn website hebt gekeken en je denkt: Getver, ik voel totaal geen klik met dat mens, dan heb je gelijk dat je er geen vertrouwen in hebt. Dan ben ik zeker niet de juiste therapeut voor jou.

Maar als je je kunt vinden in mijn teksten en denkwijze, ben je dan misschien bang dat het niet gaat werken omdat jij je niet voldoende in kunt zetten?

Wil je je niet openstellen voor de echte gevoelens van je partner omdat je bang bent voor wat er gezegd gaat worden? Verdwijn je liever in een gat in de grond dan dat je je eigen kwetsbare emoties moet laten zien?

Meestal wordt de kamer van de therapeut juist als een veilige omgeving ervaren. Ik stimuleer wederzijds begrip en compassie en stuur hier ook op aan. Als je ergens eerlijk kunt zijn dan is het wel bij mij.

Bij je thuis gaat het er vaak een stuk harder aan toe en is het jullie nog niet gelukt om respectvol en oprecht meelevend te zijn, nietwaar?

Maar goed, jij bent niet de enige die er over gaat, die relatie.

Als je partner zegt ‘geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om in therapie te gaan’, tja, wat moet je dan?

Ook daar is een oplossing voor. Een goede relatie met je partner begint namelijk bij jezelf. De relatie met jezelf is toch steeds weer de basis voor relaties met anderen. Als je jezelf goed kent en weet wat je gevoeligheden zijn, heb je al een stuk gewonnen. Als je dan ook nog snapt wat er in jouw partner omgaat en weet hoe je daarmee om moet gaan, dan hoeft je partner nog niet eens meteen mee.

Laat je dus niet weerhouden als je partner in eerste instantie niet wil. Dit kan nog veranderen als hij of zij merkt dat jij aan het werk bent om de relatie te verbeteren. En als je partner hier resultaten van merkt, kan dit nog wel eens goed uitpakken en komen jullie na verloop van tijd toch samen.

Dit is waarom ik met mensen samen én individueel werk. Soms is het doel om de relatie te herstellen, maar ongeacht de uitkomst is het mijn doel om jou te helpen de keuzes te maken die het beste zijn voor jou en dat jij je daar ook sterk in voelt.

Hoe fijn is het als je weet wat jij echt wilt, waar je mee mag stoppen en hoe je je daarin echt krachtig kan voelen?

Je mag het van mij natuurlijk zo lang zelf proberen als je wilt. Er is veel vraag naar therapie, dus het is niet zo dat ik niks te doen heb. Voor mij hoef je het niet zielig te vinden dat je niet komt. Maar ik vind het wel zielig voor jou als je niet komt. Want ik weet dat veel mensen al na sessie 1 denken: ‘Verrek, werkt het zo? Shit.. dit had ik veel eerder moeten weten.’

Hé, wat heb je te verliezen?

De investering staat in geen verhouding tot wat je er voor terug krijgt.

Want wat kost je relatie je nu?

Frustratie, boosheid, misschien zelfs woede, verdriet en eenzaamheid kosten je zo veel energie. Dit soort emoties zijn op de lange termijn vreselijk schadelijk voor je gezondheid, met als gevolg chronische pijn, een zwak immuunsysteem en een ongelukkig gevoel.

Het leven is te kort om hier mee rond te blijven lopen, vind je niet? Bij je partner weggaan is een optie, maar dan moet je zeker weten dat je partner het probleem is. Als het probleem deels bij jezelf ligt, zul je in volgende relaties weer tegen dezelfde problemen aanlopen.

Hoe vind je het als we gewoon beginnen met een vrijblijvend consult?

Plan hier je intake in: https://eerstehulpbijrelaties.nl/afspraak-en-contact/