Waarom is verandering moeilijk?
Ons onbewuste brein
We hebben 60.000/70.000 gedachten per dag. 90% van onze gedachten zijn dezelfde gedachten als gisteren, de dag ervoor, de dag daarvoor, de dag daarvoor, enz.
Dezelfde gedachten leiden tot dezelfde keuzes, dezelfde gewoonten, dezelfde emoties, dezelfde ervaringen. Tot ons 6e jaar hebben we nog geen brein dat goed kan analyseren, dus alle informatie die we binnenkrijgen van onze ouders en de rest van onze omgeving gaat rechtstreeks het onbewuste brein is, dat eigenlijk een soort computer is. Zolang ons brein zich ontwikkelt in de puberjaren en jongvolwassen jaren, slijten onze gewoonten en overtuigingen er zodanig in dat we eigenlijk steeds een automatisch computerprogramma afdraaien.
Is het waar?
Het brein is een soort opslag van alles uit het verleden. Emoties en gevoelens zijn een gevolg van alles dat je meemaakte in het verleden. Sterke emoties beïnvloeden je, je gaat je focussen op wat de oorzaak van je emoties is en daar maakt je brein een plaatje van. In de loop van de jaren verandert je brein, maar een emotie blijft in de herinnering. Zo komt het vaak voor dat herinneringen vervormd worden om het passend bij de emotie te laten zijn. 50% van je herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen zijn niet waar. Je zit vaak vast in een cirkel van gevoelens die bepaalde gedachten oproepen, die weer nieuwe gevoelens oproepen, maar ze zijn niet per definitie waar.
De manier waarop je denkt, voelt en je gedraagt vormt je persoonlijkheid. Vanuit je persoonlijkheid ervaar je je persoonlijke realiteit, de manier waarop jij de wereld ziet. Een bekende quote is: “Je ziet de wereld niet zoals zij is. Je ziet haar zoals jij bent.”
Je lichaam is gelinkt aan het onbewuste brein, het lichaam weet het verschil niet tussen emoties over echte gebeurtenissen of emoties van zelf bedachte problemen.
Waarom verandering moeilijk is: De automatische piloot
Aangezien het onbewuste brein gericht is op overleven, houdt het van voorspelbaarheid en het bekende. Onvoorspelbaarheid is gevaarlijk. Het verleden is bekend en daarmee veilig. Dit zorgt er voor dat veel mensen steeds dezelfde veilige keuzes maken en vervallen in routine en automatisch gedrag, gewoontes. Het lichaam staat op de automatische piloot en dan bevind je je in de situatie waar je persoonlijke realiteit je persoonlijkheid creëert. Je bent zelf niet meer in controle over je eigen keuzes.
Om te kunnen veranderen zul je dus afscheid moeten nemen van je persoonlijkheid die steeds terugvalt in oude gewoontes uit veiligheid, puur omdat je terug wilt grijpen naar wat je kent. Je zult jezelf bloot moeten stellen aan de oncomfortabele onzekere toekomst en uit je comfortzone moeten stappen. Je zult weerstand moeten bieden aan je stemmetjes in je hoofd die zeggen: ach, begin morgen gewoon, wees niet zo streng voor jezelf, je kunt het vast niet.
Jij hebt de controle
De beste manier is de stemmetjes een halt toeroepen en een besluit nemen. Maak een plaatje van wat je wilt bereiken in je hoofd en gedraag jezelf alsof je het al bereikt hebt. Het brein weet namelijk het verschil niet tussen wat echt is en wat denkbeeldig is. Doordat je denkt, voelt en je gedraagt alsof het eindresultaat al bereikt is, verander je je persoonlijkheid. En zoals eerder genoemd, vanuit je persoonlijkheid creëer je je persoonlijke realiteit.
Andere interessante blogs:
Even iets verduidelijken over veranderen
Tekenen van een ongezonde relatie
#verandering #onbewustebrein #onderbewuste #overlevingsstrategie #gedachten