Waarom je partner je knettergek maakt

Eerste-Hulp-Column-week-03 waarom je partner je knettergek maakt

Waarom je partner je knettergek maakt

“Ik zat te denken: als we zaterdagochtend nou boodschappen doen, rijden we op de terugweg langs de bouwmarkt. ’s Middags moet ik nog even werken, dus als jij dan gaat afplakken kunnen we zondagochtend aan de slag boven en dan kunnen we zondagmiddag nog een filmpje kijken. Goed?”

“Nou, top hoor. Je hebt het al helemaal bedacht. Waarom vraag je me überhaupt nog iets?” sneert Emma.

Chris kijkt haar verbaasd aan. “Wat? Ik denk gewoon praktisch. Dan niet. Maar weet dat de verf na dit weekend voorlopig niet meer in de aanbieding komt.”

Zijn betweterige opmerking is de druppel voor Emma en ze schiet uit haar slof: “Dat weet je helemaal niet! Waarom moet altijd alles op jouw manier? Gek word ik er van!”

Betweterig of besluitvaardig?

Toen Emma Chris leerde kennen, bewonderde ze zijn daadkracht, zijn zelfverzekerdheid en zijn vermogen om knopen door te hakken. Mede door deze eigenschappen is ze verliefd op hem geworden. Maar nu, jaren later, voelen zijn uitspreken vaak denigrerend – alsof hij haar neerzet als iemand die minder weet, minder kan, minder is.

Ze kent het pijnlijke gevoel van minderwaardig zijn maar al te goed, van vroeger. Het doet pijn als Chris met zijn gedrag precies haar onzekerheden en pijnpunten raakt.

De partner als spiegel

Chris kan Emma als geen ander knettergek maken, omdat hij als haar partner haar delen van zichzelf laat zien die nog ontwikkeld mogen worden. Zijn daadkracht en besluitvaardigheid irriteren haar omdat zij stiekem verlangt naar meer zelfvertrouwen. In haar jeugd heeft ze niet de bevestiging en de aandacht gekregen die ze nodig had, waardoor ze onzeker is geworden.

Dat Chris haar onzekerheid triggert doet pijn, maar het is tegelijkertijd een spiegel voor haar. Een spiegel die zegt: “Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen? Durf jij ook daadkrachtig te zijn?”

Wat spiegelt jouw partner?

Word jij ook regelmatig emotioneel geraakt door je partner? Stel dat jouw partner ook zo’n spiegel is. Stel dat er een goede reden is dat je partner in je leven is, anders dan om jou te irriteren. Wat zou die reden dan zijn?

Het is makkelijk om je partner de schuld te geven als je geraakt wordt. Maar als je naar binnen in jezelf durft te kijken, wordt je irritatie een kans voor persoonlijke groei.