Wat ruk dat je je zo voelt

beter verdient

Deze week was ik weer op verdiepende cursus voor de EFT relatietherapie. En wat een prachtige feedback heb ik gekregen op mijn oefensessies, heerlijk…

Ik heb weer frisse ideeën en inspiratie opgedaan.

En bovenal, de bevestiging dat ik nog meer van mezelf mag laten zien in de sessies.

Niet de perfecte therapeut uithangen, maar gewoon wie ik ben en valideren hoe we ons soms voelen in onze relaties:

 

‘Soms zou je haar wel eens door elkaar willen rammelen als je je zo machteloos voelt, nietwaar?’

 

‘En dat je dan denkt: OMG… wie is deze persoon, daar aan het andere eind van de bank?’

 

‘Jeetje, wat ruk moet dit zijn voor je dat je je zo voelt…’

 

Gewoon, zoals het is, het echte leven. Mensen laten voelen: ‘He, het is vanuit jouw perspectief logisch dat je je zo voelt. Laten we dit eens verder onderzoeken.’

En dan: ‘Oke, wat kunnen we aan je probleem doen, op een manier die werkt voor jou? Wat is hier nodig?

Want wat er nodig is, dat is voor iedereen weer anders.

Misschien heb je in het verleden geen goed voorbeeld gehad van een liefdevolle relatie omdat jouw ouders langs elkaar heen leefden en weet je nu niet goed hoe dit moet, een relatie hebben op basis van liefde en connectie.

Misschien ben je diep van binnen nog boos en verdrietig over het gebrek aan waardering als kind en zou je zo graag alsnog die waardering van je partner willen krijgen.

Misschien vind je het zo moeilijk te begrijpen waarom je partner niet praat over gevoelens omdat dit jou wel makkelijk af gaat en frustreert het je dat je geen emotionele verbinding kunt maken samen.

Dit lijken ingewikkelde thema’s, maar door te communiceren vanuit je hart kun je zeker weer verbinden met elkaar. Wees oprecht, kwetsbaar en eerlijk over wat je voelt, nodig hebt en waarom je dit nodig hebt.

 

Is dit spannend?

 

Hell, yeah!

 

Het is niet voor niks dat hier in mijn praktijk soms een paar sessies overheen gaan. Er moet eerst een veilige basis, een fundament, gelegd worden. Je gaat niet je ziel op tafel leggen bij iemand waarbij dit niet veilig voelt, of wel?

 

Dus voordat je dit doet samen, spreek met elkaar af dat je eerst eens echt gaat luisteren naar elkaar, zonder oordeel. Laat de ander ook volledig uitpraten en zeg: ‘Dank je dat je dit met mij hebt gedeeld.’ En bijt op je tong als je een scherpe reactie wilt geven, omdat je vindt dat het verhaal van je partner niet klopt.

Daar gaat het hier niet om.

Geef de ander het recht op zijn of haar gevoelens als jij een veilige haven voor je partner wil zijn.

Als dit gelukt is, zou ik het heel leuk vinden om te horen hoe jullie dit hebben aangepakt, dit kan weer helpend zijn voor anderen.

 

 

En ik heb nog iets leuks.

Podcast nr. 35 op Spotify is een visualisatie. Een ‘feelgood’ visualisatie met de naam ‘Twee bomen’.

Een visualisatie die je samen of alleen kunt doen om weer even te voelen: ‘Ja, dit kunnen wij zijn, samen!’