We zijn zo verschillend: passen we wel bij elkaar?

we zijn zo verschillend

Ben jij heel verschillend van je partner? En vraag je je af of dit wel goed is, of je relatie dit wel kan overleven?

Je kent het misschien wel: jij houdt van rustige avonden thuis met een goed boek, terwijl je partner het liefst elk weekend met vrienden op pad gaat. Jij plant alles tot in de puntjes, terwijl je partner in het moment leeft.

Dit kan je doen twijfelen: passen wij wel bij elkaar?

Maar voordat je conclusies trekt, laten we eens kijken of die verschillen echt een probleem zijn, of dat er misschien iets anders aan de hand is.

 

Zijn de verschillen echt het probleem?

Het is een veelvoorkomend misverstand dat partners die sterk van elkaar verschillen, moeilijk samen kunnen blijven. Ik kom meteen maar ‘to the point’: In werkelijkheid zijn die verschillen vaak niet de echte boosdoener. Waar het vaak misgaat, is in de communicatie. Wanneer de communicatie niet goed verloopt, kunnen die verschillen uitvergroot worden en voor spanningen zorgen. Maar het goede nieuws is dat als jullie leren om beter te communiceren, die verschillen juist een bron van kracht en evenwicht kunnen zijn in jullie relatie.

Laten we dit verduidelijken met een praktijkvoorbeeld.

 

Het verhaal van Monique en Stephan

Monique en Stephan stellen zichzelf ook de vraag: “Passen wij eigenlijk wel bij elkaar?”

Ze zijn al vijf jaar samen, maar de laatste tijd voelden ze zich steeds verder uit elkaar groeien. Monique is gestructureerd, houdt van plannen en heeft behoefte aan zekerheid. Stephen daarentegen is spontaan, houdt van avontuur en vindt het heerlijk om dingen op het laatste moment te beslissen. Dit leidt vaak tot frustraties. Monique voelt zich vaak onzeker door Stephan’s spontane acties, terwijl Stephan zich opgesloten voelde doordat Monique een sterke behoefte aan controle heeft.

In sessies kwam al snel naar voren dat hun verschillen niet het echte probleem waren. Het probleem zat hem in de manier waarop ze met die verschillen omgingen. Beiden maakten aannames over elkaar: Monique dacht dat Stephan haar niet serieus nam omdat hij nooit iets van tevoren wilde plannen, terwijl Stephan aannam dat Monique geen plezier kon hebben zonder alles tot in detail te regelen.

Daarnaast hadden ze hoge verwachtingen van elkaar zonder die duidelijk uit te spreken. Monique verwachtte dat Stephan zijn gedrag zou aanpassen om haar gerust te stellen, terwijl Stephan hoopte dat Monique wat spontaner zou worden. Deze verwachtingen leidden tot teleurstellingen en ruzies.

Wat Monique en Stephan nodig hadden, was niet om meer op elkaar te gaan lijken, maar om beter te communiceren over hun behoeften en verwachtingen. Open te communiceren zonder aannames te doen, om de achterliggende reden te ontdekken van elkaars gedrag en hier respect voor te hebben.

Het resultaat?

In plaats van zich te concentreren op wat hen uit elkaar dreef, konden ze elkaars eigenschappen waarderen. Wat de een te veel had, had de ander te weinig. Op die manier waren ze een spiegel voor elkaar.

 

Wat kun je leren van Monique en Stephan?

Het verhaal van Monique en Stephan is geen uitzondering. Veel koppels worstelen met het idee dat ze te verschillend zijn om samen gelukkig te kunnen zijn. Maar net als bij Monique en Stephan, zijn het vaak niet de verschillen die voor problemen zorgen, maar de manier waarop ze met die verschillen omgaan.

Hier zijn een paar tips die jullie kunnen helpen:

  1. Doe geen aannames
    Probeer niet te veronderstellen dat je weet wat je partner denkt of voelt. Vraag er direct naar, en wees bereid om te luisteren zonder te oordelen.
  2. Spreek verwachtingen uit
    Onuitgesproken verwachtingen kunnen leiden tot teleurstellingen. Praat openlijk over wat je nodig hebt in de relatie en wees duidelijk over wat je van je partner verwacht. Dit is geen garantie dat je dit ook krijgt, praat over wat mogelijk is en sluit compromissen.
  3. Omarm de verschillen
    In plaats van je te richten op wat jullie anders maakt, focus je op hoe die verschillen jullie kunnen versterken. Verschillen kunnen zorgen voor een evenwichtige relatie waarin beide partners van elkaar kunnen leren. Je partner kan een spiegel voor je zijn: welke eigenschappen bezit hij of zij waar jij wat meer van zou kunnen gebruiken?
  4. Werk aan communicatie
    Goede communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie. Leer om effectief en respectvol te communiceren, vooral over de dingen die moeilijk zijn.

Stel een andere vraag: Wat mag ik van de verschillen tussen mij en mijn partner leren?

Verschillen in een relatie zijn niet iets om bang voor te zijn. Ze kunnen zelfs bijdragen aan een sterkere en meer dynamische band. Zolang jullie bereid zijn om goed met elkaar te communiceren, kunnen die verschillen jullie relatie verrijken in plaats van verzwakken.

Dus als je ooit twijfelt of jullie wel bij elkaar passen omdat jullie zo verschillend zijn, herinner je dan dat het niet gaat om de verschillen zelf, maar om hoe jullie ermee omgaan. Met de juiste communicatie kunnen die verschillen juist jullie grootste kracht zijn.

 

 

 

#verschilleninderelatie #relatiematch #persoonlijkeontwikkeling #jepartneralsspiegel