“Yayy! Een trigger!”

Eerste Hulp Column week 51 yayy een trigger

“Yayy! Een trigger!”

Je partner zegt iets verkeerds, maakt een opmerking die niet lekker valt bij je, en daar is-ie: DE TRIGGER! Je voelt je gekwetst en de boosheid vlamt in je lijf omhoog. “Grrr… je zou je handen wel even om dat nekje willen vouwen…”

Je gedachten maken je gek. “Waarom zegt ie dit nou weer? Kan hij nu gewoon niet eens rekening houden met mijn gevoelens? Hij wéét toch dat ie me hiermee kwetst?”

In het slechtste scenario gaan je emoties met je aan de haal en grijp je deze kans aan om hem ook even onderuit te halen. Later baal je dat je je hebt laten meeslepen, want zo wil je helemaal niet zijn.

Wat als ik je vertel dat triggers eigenlijk cadeautjes in vermomming zijn?

Een trigger laat je zien waar jij nog mag groeien. Een trigger wijst je op oude pijnpunten en onzekerheden waar je nog niet genoeg aandacht aan hebt besteed. Die heftige emoties werken als een soort alarm, dat zegt: “Hier zit nog iets wat gezien en geheeld mag worden.”

Maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je van iets wat zo vervelend voelt, een kans om te groeien? Het begint met bewustwording op het moment dat je getriggerd wordt: ‘Hé, dit doet pijn. Wat wordt er in mij geraakt? Welk dieper gevoel komt hier los?’

Het is belangrijk om te weten dat triggers ontstaan in je emotionele brein.

Als je iets moet onthouden dan is het: EMOTIE AAN = RATIO UIT.

Dat betekent dat je niet rationeel kunt praten als die emotie je hoog zit. Dat herken je wel, toch? Neem even afstand en pak het gesprek later op als je weer rustig bent. Vertel je partner waar de emotie in de kern over ging: “ik voelde me niet belangrijk” of “ik voelde dat ik het weer niet goed deed”, etc.

Triggers zijn meestal een erfenisje uit je jeugd. Ze bestaan al veel langer dan dat jouw partner in je leven is, dus feitelijk gezien is je partner niet de veroorzaker van jouw triggers. Dat is goed nieuws. Je kunt ze leren hanteren en soms zelfs oplossen. Het resultaat? Meer rust in jezelf en een fijnere communicatie met je partner.

 

In mijn praktijk Eerste Hulp bij Relaties help ik je hiermee. We onderzoeken wat jouw triggers je willen vertellen en hoe je ze kunt gebruiken om emotioneel stabieler te worden.

En wie weet zeg je dan binnenkort als je die heftige emotie voelt opvlammen: “Yayy, ik heb een trigger!”