Wie is jouw spiegel?

wie is jouw spiegel

Wie is jouw spiegel?

Mensen in onze omgeving laten ons zien wat onze issues zijn. Je valkuilen, je irritaties, de rode draad in je leven. Waar jij je aan irriteert bij een ander, kan een deel zijn in jezelf wat je afwijst.

Stel dat iemand op je werk de kantjes er van af loopt. Elke keer als er iets moet gebeuren vermijdt hij/zij de werkvloer en laat anderen het werk doen wat hij/zij niet wil. Je vindt hem/haar ronduit lui en kan er niet over uit dat iemand zo kan zijn. Want jij bent immers het tegenovergestelde. Jij voelt je verantwoordelijk en hebt echt hart voor de zaak. Zo zou iedereen het moeten doen. Het is toch je werk! Zo hoort dat toch?

 

Wat je niet wilt zien van jezelf, zie je in anderen

Het verantwoordelijke deel in jou wil altijd zijn best doen. Enthousiast, gemotiveerd, een aanpakker, dat is wie je bent. Echter, we hebben meerdere delen in ons zitten die er niet altijd hetzelfde in staan. Er is ook een deel in jou wat af en toe ook wel eens lui is en die het ook wel eens fijn vindt om niks te hoeven. Maar het zou zomaar kunnen dat dit deel in jou vroeger is veroordeeld. Door je vader, je moeder, door iemand anders. Opmerkingen als: “Maak jezelf eens nuttig” “Als je niets te doen hebt, heb ik wel een klusje voor je” “Zo wordt het nooit wat met jou”, laten er geen misverstand over bestaan dat het ‘luie’ deel er niet mag zijn. Je hebt dat geloof, die overtuiging, overgenomen alsof het de waarheid is. En dat veroordeel je nu ook in anderen.

De ander, die dit gedrag vertoont en zich van geen kwaad bewust is, heeft dit probleem duidelijk niet. Deze persoon is voor jou een spiegel. Hij/zij laat jou zien hoe het anders kan. Het is verder aan jou wat je er mee doet.

 

Kinderen als spiegel

Kinderen zijn perfecte spiegels. Als kinderen probleemgedrag laten zien, zijn zij vaak degenen die naar een therapeut gestuurd worden. Terwijl het in de meeste gevallen zinvol is om juist de ouder te bevragen die het probleem met het kind heeft. Het kind spiegelt wat er in jou leeft. Wat mag meer aandacht hebben? Wat mag jij jezelf gunnen? Je kind laat je zien welk deel in jou niet voldoende gevoeld wordt.

Sommige therapeuten kunnen je helpen met vertalen, om de onderliggende boodschap te begrijpen. Wat betekent het als je je mateloos irriteert aan bepaald gedrag bij een ander? Wat wil je kind je vertellen als het nog steeds in zijn broek poept als dat niet meer bij zijn leeftijd past?

 

Wie is jouw spiegel?

 

Als je dit interessant vindt, vind je dit misschien ook leuk:

8 signalen dat er werk nodig is aan jezelf

Moet ik weer aan mezelf werken?

De afleiding voorbij- herinneren wie je bent

 

#spiegel #werkenaanjezelf #derodedraad #zelfreflectie #derelatiemetjezelf