De emotionele onbereikbare partner

onbereikbaar

Veel mannen krijgen van hun vrouw het label ‘de emotionele onbereikbare partner’ of ‘emotioneel onbeschikbaar’. Maar wat betekent het eigenlijk om emotioneel onbereikbaar te zijn, wat zijn de oorzaken en wat kun je er als partner aan doen?

 

Oorzaken van emotionele onbereikbaarheid

Emotionele onbereikbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Soms ligt de oorzaak in de opvoeding. Een man die als kind weinig emotionele steun kreeg of leerde dat emoties tonen een teken van zwakte is, kan als volwassene moeite hebben om zijn gevoelens te uiten. Traumatische ervaringen, zoals een verlies van een dierbare of een scheiding tussen de ouders, kunnen ook bijdragen aan emotionele terughoudendheid. Daarnaast spelen persoonlijkheidskenmerken ook een rol; sommige mensen zijn van nature minder geneigd hun emoties te delen.

 

Wanneer kun je er iets aan doen?

Er is hoop voor relaties waarin een partner emotioneel onbereikbaar lijkt. De sleutel ligt vaak in geduld en begrip. In Relatietherapie 2.0 kan ik jullie helpen door jullie te leren communiceren op een manier die veiligheid en vertrouwen bevordert. Besef wel dat verandering tijd kost. Gesprekken waarbij het tonen van kwetsbaarheid steeds normaler gemaakt wordt, kunnen een groot verschil maken.

 

Wanneer is emotionele onbereikbaarheid niet op te lossen?

Helaas zijn er ook situaties waarin emotionele onbereikbaarheid moeilijk of zelfs onmogelijk te doorbreken is. Als deze partner een diepe persoonlijke overtuiging heeft dat emoties tonen een teken van zwakte is en dit ook niet anders wil zien, kan het lastig zijn om dit te veranderen. Ook wanneer er sprake is van ernstige psychische problemen, zoals een persoonlijkheidsstoornis, is relatietherapie alleen niet voldoende en is er meer psychische hulp nodig.

 

Het verhaal van Peter en Lisa

Peter en Lisa zijn tien jaar samen. Lisa heeft vaak het gevoel dat ze tegen een muur praat als ze haar gevoelens met Peter wil delen. Hij luistert wel, maar geeft zelden antwoord en lijkt nauwelijks betrokken. Lisa voelt zich hierdoor vaak eenzaam, zelfs als ze samen zijn.

In therapie komt naar voren dat Peter opgroeide in een gezin waar emoties taboe waren. Zijn vader was streng en afstandelijk, en Peter leerde al vroeg om zijn gevoelens voor zichzelf te houden. Hij wil er wel voor Lisa zijn, maar weet niet hoe. Lisa daarentegen is opgegroeid in een warm gezin, waar het uiten van emoties gestimuleerd werd. Lisa vindt het moeilijk om Peters afstandelijkheid te begrijpen en ze hebben hier vaak discussies over.

Door therapie leert Peter dat het tonen van emoties geen zwakte is, maar dat het maken van verbinding fijn voelt. Hij begint kleine stappen te zetten door bijvoorbeeld te vertellen hoe zijn dag was en hoe hij zich voelde. Lisa leert om geduldig te zijn en Peter de ruimte te geven om zich op zijn eigen tempo te openen. Ze ontdekken nieuwe manieren van communiceren die voor beide werken.

Langzaam maar zeker voelt Lisa zich minder eenzaam en merkt ze dat Peter meer betrokken raakt. Peter voelt zich op zijn beurt gewaardeerd en begrepen. Hoewel het niet altijd makkelijk is, vinden ze samen een weg naar meer emotionele verbinding.

 

Blijf met elkaar in contact over wat je nodig hebt

Een liefdesrelatie zonder emotionele verbinding werkt voor de meeste stellen niet. Het gevolg is vaak een scheiding of een verstandshuwelijk. De emotionele onbereikbare partner kan een grote uitdaging zijn in een relatie, maar het is mogelijk meer openheid en verbinding te krijgen. Begrip en geduld zijn hierin belangrijk. Verandering kost tijd. Beide partners moeten hun best moeten doen om een veilige en liefdevolle omgeving te creëren waarin emoties gedeeld kunnen worden.

 

Vind je dit onderwerp interessant?

Misschien vind je deze blogs dan ook waardevol:

Veilig, angstig of vermijdend gehecht

Emotioneel onbeschikbaar maakt eenzaam

 

#emotioneleonbereikbarepartner #emotioneleonbereikbaarheid #hechtingsstijl #verbinding