Ben jij altijd degene die, zelfs in serieuze situaties, een grapje maakt? Heb je de neiging om spanning met humor te verlichten, vooral als je je ongemakkelijk voelt bij een bepaalde emotie? De kans is groot dat je dit als kind al deed en dat het maken van grappen jouw overlevingsstrategie is geworden.
De clown uithangen is een overlevingsstrategie die kan ontstaan als er in je gezin vroeger veel spanning was. Humor is een effectieve manier om pijn of ongemak te verbergen. Hoewel het in je jeugd misschien hielp om met stress om te gaan, kan de rol van clown in volwassen relaties voor afstand zorgen.
In dit artikel ontdek je hoe de rol van de clown ontstaat, hoe het je relaties beïnvloedt, en wat je kunt doen om dit patroon te doorbreken.
Wat doet het clowneske kind?
Het clowneske kind gebruikt humor om spanning te verlichten en zichzelf en anderen af te leiden van onderliggende pijn of problemen. In een disfunctioneel gezin kan humor een manier zijn om de aandacht af te leiden van conflicten of negatieve emoties. Het kind neemt onbewust de taak op zich om het gezin op te vrolijken en ervoor te zorgen dat de sfeer minder zwaar voelt.
Kenmerken van de clown uithangen:
- Je gebruikt humor om ongemakkelijke situaties te ontwijken.
- Je voelt je ongemakkelijk bij emoties zoals verdriet of boosheid.
- Je bent vaak de ‘grappige’ in gezelschap en wilt anderen laten lachen.
- Je vermijdt serieuze gesprekken door af te leiden of het onderwerp te veranderen.
Praktijkvoorbeeld:
Peter groeide op in een gezin met veel ruzies. Wanneer zijn ouders schreeuwden, trok hij gekke bekken of maakte hij grapjes, zodat iedereen moest lachen. Nu, als volwassene, merkt zijn vrouw dat hij serieuze gesprekken ontwijkt. Wanneer ze hem vertelt dat ze zich eenzaam voelt, reageert hij: “Nou, ik zit toch hier naast je? Moet ik op je schoot gaan zitten?”
Hoe beïnvloedt je oude gedrag, de clown uithangen, nu je relatie?
Hoewel humor een mooie eigenschap kan zijn, kan het in relaties ook een muur vormen. Het clowneske kind gebruikte grappen vaak om emoties en conflicten te vermijden. Dit kan nu leiden tot afstand en frustratie bij de partner.
Je ontwijkt echte verbinding
Als je gewend bent om alles weg te lachen, wordt het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid is echter een belangrijke bouwsteen voor emotionele intimiteit in relaties.
Voorbeeld:
Linda wil graag dat haar partner Mark met haar deelt hoe hij zich voelt. Maar telkens als ze hem vraagt naar zijn gevoelens of zijn gedachten, reageert hij met een grapje. Ze voelt zich buitengesloten. Mark is bang om zijn gevoelens te tonen.
Je partner voelt zich niet gehoord
Wanneer je serieuze onderwerpen met humor probeert af te zwakken, kan dit voor je partner voelen alsof je zijn/haar gevoelens niet serieus neemt. Dit kan leiden tot frustratie of het nemen van afstand in de relatie.
Voorbeeld:
Emma vertelt haar vriend Thomas dat ze zich onzeker voelt over haar werk. Thomas maakt een grapje: “Als je baas niet tevreden is, moet hij maar lekker zelf zijn administratie gaan doen!” Hoewel hij haar probeert op te vrolijken, voelt Emma zich niet gesteund.
Je drukt je eigen emoties weg
Het clowneske kind is vaak bang om pijn, verdriet of boosheid te voelen. In volwassen relaties erken je ook je eigen emoties niet, waardoor je je partner ook niet de kans geeft om er voor jou te zijn.
Hoe doorbreek je dit patroon?
Het doorbreken van de rol van de clown begint met bewustwording. Dit is wat je kunt doen om gepaster te reageren in situaties.
1. Herken je humor als afweermechanisme
Vraag jezelf af: Gebruik ik deze grap om spanning te verlichten of om iets te vermijden? Bewust worden van deze patronen is de eerste stap naar verandering.
2. Geef woorden aan je gevoelens
Humor kan een veilige uitlaatklep zijn, maar het is belangrijk om daarnaast te oefenen met het benoemen van je emoties. Begin klein: als je merkt dat je spanning voelt, zeg dit dan hardop.
Voorbeeld:
In plaats van een grap te maken, kun je zeggen: “Ik voel me nu een beetje onzeker, en dat vind ik lastig om te zeggen. Normaal gesproken zou ik nu een grapje willen maken om de spanning te verlichten.”
3. Creëer ruimte voor serieuze gesprekken
Plan momenten waarin je met je partner kunt praten zonder afleiding. Laat je telefoon weg en zet jezelf in de mindset om te luisteren en te delen, zonder grappen te maken.
4. Humor als verbindend middel
Humor hoeft niet te verdwijnen, maar je kunt het bewuster inzetten. Gebruik het om samen te lachen en verbinding te creëren, niet om moeilijke emoties te vermijden.
Praktijkvoorbeeld:
Bas merkte dat hij vaak grappen maakte als zijn vrouw stress had over haar werk. Tijdens therapie leerde hij eerst naar haar te luisteren en te vragen wat ze nodig had. Pas daarna maakte hij een luchtige opmerking om de spanning te doorbreken, waardoor zijn humor meer gewaardeerd werd.
Het clowntje omarmen
Het clowntje is een rol die je ooit heeft geholpen om te overleven in een moeilijke situatie. Maar als volwassene kun je leren om deze rol los te laten en meer ruimte te maken voor oprechte verbinding. Door te erkennen wat je voelt en dit te delen met je partner, kun je een diepere en meer liefdevolle relatie opbouwen.
Onthoud: je hoeft niet altijd de clown te zijn. Jij kunt nu ook serieus genomen worden en steun krijgen, ook al had je die vroeger niet.
Andere interessante blogs: