Eerste Hulp bij Relaties in het vakblad

eerstehulpbijrelaties hands

Verschillende artikelen heb ik al mogen schrijven voor dit fijne blad, Hypnotherapie. Heel wat hypnotherapeuten die aangesloten zijn bij de NBVH, mochten in de afgelopen jaren vertellen over hoe zij in hun praktijk werken met hypnotherapie. Nu mocht ik met mijn praktijk ook in het blad, super leuk! Als je het lastig vindt om de gedrukte versie te lezen, scrol dan door naar de platte tekst.


Eerste Hulp bij Relaties

Door Sigrid Sneijders

Verschillende artikelen heb ik al mogen schrijven voor dit fijne blad, Hypnotherapie. En heel wat hypnotherapeuten die aangesloten zijn bij de NBVH mochten in de afgelopen jaren vertellen over hoe zij in hun praktijk werken met hypnotherapie. Nu mag ik iets vertellen over mijzelf en mijn praktijk, superleuk!

Ik heb een praktijk sinds 2008 en ben begonnen als massagetherapeut, gespecialiseerd in psychosomatische klachten. In 2016 rondde ik mijn opleiding tot klassiek homeopaat af en ik was voorlopig niet van plan om een nieuwe studie te starten. Maar door bezig te zijn met mijn eigen persoonlijke en spirituele ontwikkeling kwam ik in aanraking met hypnotherapie, en dat vond ik fantastisch! Zo fantastisch dat ik me toch aanmeldde voor de opleiding Hypnotherapie en Psychosociale therapie bij Academie Hypnos.

Switch naar relatietherapie

Tijdens het derde jaar van deze studie besloot ik een switch te maken in mijn praktijk en koos ik ervoor om me te focussen op relatietherapie. Ik deed in de laatste maanden van mijn opleiding een specialisatiecursus in EFT, Emotionally Focused Therapy. Deze therapievorm is speciaal gericht op stellen die de verbinding met elkaar zijn kwijtgeraakt en de relatie weer willen herstellen.

Emotionally Focused Therapy – ontwikkeld door Sue Johnson – is gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby en gaat ervan uit dat ervaringen uit de vroege jeugd bepalend zijn voor hoe mensen zich gedragen in hun volwassen relaties.

Voor mij is deze manier van kijken naar het gedrag van beide partners heel logisch. Ik geloof in deze methode, omdat de relatie op een veel diepere laag aangepakt wordt, wat een grotere kans biedt op blijvend resultaat. Vooral de combinatie van EFT en hypnotherapie is geweldig effectief, waardoor ik er veel vertrouwen in heb.

En hoe zit het bij mij?

Mensen vragen nu natuurlijk weleens hoe het met mijn eigen relatie zit. Ik heb helaas de ervaring van een scheiding doorgemaakt, met twee kleine kinderen. Nu zie ik wat er toen fout gegaan is, maar zo jong als ik toen was, was ik zelf niet voldoende ontwikkeld om de relatie te behouden. Ook schoot de therapie die we toen aangeboden kregen enorm tekort, ben ik me nu bewust.

Ondertussen ben ik nu twintig jaar samen met mijn tweede man. Onze relatie is in de loop van de jaren steeds leuker en sterker geworden, terwijl de meeste mensen in onze omgeving eerlijk zeggen dat ze niet gedacht hadden dat we de vijf jaar zouden halen vanwege onze verschillende karakters. Stellen komen weleens bij me met de zorg dat ze zo verschillend zijn en ik weet dat dat geen belemmering hoeft te zijn voor een fijne relatie.

All you need is love?

Als je aan mensen vraagt wat hun belangrijkste waarden in het leven zijn, dan staat bij veel mensen liefde op de eerste plaats. En toch, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, eindigen één op de drie huwelijken in een scheiding en hebben twee op de tien kinderen tussen 2 en 7 jaar gescheiden ouders. Aangezien veel mensen samenwonen zonder getrouwd te zijn, ligt het percentage relatiebreuken hoger, omdat dit lastiger te meten valt.

Nu we tegenwoordig weten dat de persoonlijke ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 7 jaar sterk beïnvloed wordt door omgevingsfactoren, denk ik dat we ook de impact van een scheiding in het gezin niet moeten onderschatten. Vaak denken kinderen dat zij de reden zijn van de scheiding, hebben ze het gevoel dat ze moeten kiezen of ze meer van pappa of mamma houden en wordt de structuur van hun leven behoorlijk overhoopgegooid. Het is niet vergezocht om te denken dat dit invloed heeft op de manier waarop deze kinderen later zelf met (potentiële) partners omgaan.

Uiteraard geldt dit niet alleen voor kinderen die een scheiding meemaken. Ook chronisch trauma – zoals een onveilige thuissituatie, ouders met een verslaving, geen liefde gekregen hebben en niet jezelf mogen zijn – zorgen voor een verstoorde hechting.

Tijdens de therapie wordt gekeken naar de mogelijke oorzaken van de relatieproblemen en wordt de verbinding langzaamaan hersteld door beide partners zich kwetsbaar naar elkaar te laten opstellen en hun behoeften naar elkaar te laten uitspreken.

De roze slak

De keuze van mijn bedrijfslogo, de roze slak, is een grappig verhaal. Mijn zus Marisa en ik zaten op een middag te praten over onze persoonlijke ontwikkeling en onze relaties. Zij vertelde: “Ik wil de nummer 1 zijn van mijn partner, met minder neem ik geen genoegen.” Dat deed haar denken aan iets uit haar kleutertijd. Op de kleuterschool hadden ze een spel met slakjes, de slakkenrace. De slakjes waren de pionnetjes, in verschillende kleuren. Je moest om beurten met de dobbelsteen gooien, die vlakken had in dezelfde kleuren. Als je de kleur gooide van je slakje, mocht deze een vakje vooruit op het bord.

Marisa was een beetje een buitenbeentje, dus ze mocht meestal niet meespelen. Maar als ze dan een keer mocht meedoen, had ze altijd het slakje dat overbleef, dat niemand wilde. De groene of de oranje. Maar nooit de roze slak, want elk meisje wilde de roze slak ‘zijn’. “De roze slak was het meest belangrijk. Die roze slak staat voor mij gelijk aan de nummer 1 zijn. Ik wil de roze slak in mijn relatie zijn!” zei ze lachend. “En als ik niet zijn roze slak ben, ben ik op zijn minst mijn eigen roze slak!”

De rest van de middag brachten we brullend van het lachen door met allerlei ideeën over de roze slak. De roze slak werd het symbool van mijn praktijk: Eerste Hulp bij Relaties.

Creatief en vernieuwend

Ik houd van nieuwe dingen creëren, het nét even anders doen, en daarvoor heb ik nog genoeg ideeën. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met het maken van een coole online 3-D audio experience, voor mensen die op een leuke manier willen leren hoe ze de relatie met hun partner kunnen verbeteren.