Een vervuilde relatie, herken jij het wel?
Er was eens een oude vis die al jaren in dezelfde vissenkom leefde. Hij zwom dagelijks rond in zijn vertrouwde omgeving. Het water in de kom was ooit helder en schoon, maar na verloop van tijd was het langzaam vervuild geraakt. Algen groeiden op de glazen wanden en het water was troebel geworden. Op de bodem lag een laag vuil. Maar de vis merkte het niet. Het ging zo geleidelijk, voor hem was dit gewoon zijn wereld.
Op een dag werd er een nieuwe vis in dezelfde kom geplaatst. Deze nieuwe vis zwom een rondje, keek om zich heen en was geschokt. “Waarom leef jij in zo’n vuile kom?” vroeg hij verbaasd aan de oude vis. De oude vis keek om zich heen, maar zag niets bijzonders. Hij was zo gewend geraakt aan de vervuiling dat hij niet meer doorhad dat het water vies was.
Een vervuilde relatie is als de vervuilde kom
Net als de oude vis in de vervuilde kom, kunnen we in relaties soms niet opmerken hoe de situatie om ons heen verslechtert. In het begin van een relatie is alles nieuw en spannend. Je doet moeite voor elkaar, geeft complimenten en toont waardering. De communicatie is open en eerlijk en je voelt je gelukkig met je partner.
Maar na verloop van tijd kunnen kleine irritaties, dagelijkse stress en routine de overhand nemen. Misschien merk je dat je minder vaak complimenten geeft of ontvangt en dat je minder moeite doet om samen leuke dingen te doen. Bestaat jullie communicatie ondertussen meer uit praktische zaken dan uit echte gesprekken? Jullie relatie begint langzaam troebel te worden, maar omdat dit geleidelijk gebeurt, zie je het niet direct.
Waarom zien we het niet?
Waarom merken we niet dat onze relatie langzaam aan het vervuilen is? Een belangrijke reden is gewenning. Net zoals de vis in de kom, passen we ons aan aan onze omgeving. We accepteren dat dingen veranderen en gaan verder zonder ons echt af te vragen of die veranderingen goed voor ons zijn. Misschien voelen we ons minder gelukkig of ervaren we meer spanningen, maar we leggen niet altijd de link met onze relatie.
Daarnaast kan het moeilijk zijn om te erkennen dat je relatie niet meer is wat het ooit was. Dit kan pijnlijk en confronterend zijn, vooral als je terugdenkt aan hoe gelukkig je vroeger was. De angst om de realiteit onder ogen te zien kan ervoor zorgen dat je de problemen negeert en hoopt dat ze vanzelf verdwijnen.
De nieuwe vis: een frisse blik op je relatie
Net zoals de nieuwe vis in de kom meteen opmerkt hoe vuil het water is, kan een frisse blik van buitenaf je helpen om de situatie te zien zoals die echt is. Een relatietherapeut kan jullie relatie objectief en vanuit professioneel perspectief bekijken. Misschien kom je dan samen tot de conclusie dat je relatie misschien niet meer zo gezond is als je dacht.
Als je eenmaal inziet dat je een vervuilde relatie hebt, is de eerste stap om dit te erkennen. Praat erover met je partner. Herken samen de problemen en besluit om hier iets aan te doen. Het goede nieuws is dat relaties, net als een vissenkom, kunnen worden schoongemaakt en opgefrist. Het kost misschien tijd en moeite, maar het is mogelijk om de relatie te herstellen.
Begin eerst met het herstellen van de communicatie. Praat openlijk over je gevoelens en luister naar die van je partner. Herinner jezelf eraan om weer moeite voor elkaar te doen, hoe klein die gebaren ook zijn. Geef weer complimenten, toon waardering en maak tijd vrij voor elkaar.
Wacht niet tot het water troebel is
Net zoals de vis in de kom pas opmerkt hoe vuil zijn omgeving is als hij erop wordt gewezen, zo merken wij vaak pas dat onze relatie vervuild is als er iets gebeurt dat ons wakker schudt. Probeer dit te voorkomen. Blijf voelen of jullie nog voldoening halen uit de relatie en of jullie nog met elkaar communiceren zoals je dat fijn vindt. De meeste stellen trekken veel te laat aan de bel, waardoor het lastig wordt om de vervuilde relatie nog te herstellen.