Overspel brengt vaak veel pijn en verdriet met zich mee. Wanneer een van de partners vreemdgaat, lijkt het soms alsof de relatie niet meer te redden is. Het vertrouwen is geschaad en het voelt alsof die beschadigingen in de relatie niet te herstellen zijn. Toch weten sommige stellen hun relatie niet alleen te herstellen, maar komen ze er zelfs sterker uit. Dit vergt echter tijd en geduld.
Vreemdgaan doe je niet vanwege de seks
Wanneer een van de partners vreemdgaat, gaan de gesprekken daarna vooral over de seks.
“Hoe vaak hebben jullie het gedaan? Waar hebben jullie allemaal afgesproken? Wat hebben jullie precies gedaan? Doen jullie het nog steeds? Hoe kan het dat je aan mij niet genoeg hebt?”
Het zijn logische vragen, maar vreemdgaan is zelden vanwege de seks.
In de individuele sessie vraag ik aan de ontrouwe partner: “Wat bracht die andere vrouw/man jou?”
Het antwoord is nooit: “Ik wilde per se seks met hem/haar.”
Het antwoord is meestal: “Ik kon helemaal mezelf zijn. We hadden hele fijne gesprekken. Er was oprechte interesse in mij. We deden leuke dingen. Ik voelde me gezien en gewaardeerd. “
Ik wil weten hoe geweldig die ander is
Dit is ook meteen de reden waarom ik deze vraag stel in een individuele sessie. Want als ik dit zou vragen in een gezamenlijke sessie zou het heel veel pijn doen bij de andere partner om te horen hoe geweldig die ander is. Ik wil dat de ontrouwe partner even vrijuit kan praten over wat die andere man/vrouw aan gevoelens losmaakte. Hoe positiever er gepraat wordt over de ander, hoe meer het duidelijk wordt wat er in de eigen relatie gemist wordt. Het is niet voor niets dat je op iemand anders valt. Het betekent dat je buiten de deur iets zoekt wat je in je relatie niet (meer) krijgt.
Waarom mensen vreemdgaan
Er is niet één reden waarom mensen vreemdgaan zijn. Voordat dit gebeurt, voelen mensen zich vaak langere tijd niet gezien en gehoord in hun relatie. Dit kan te maken hebben met gebrek aan aandacht van hun partner. Misschien praten ze te weinig of doen ze te weinig leuke dingen. Aangezien veel mensen zeggen: “Ik kan bij die ander mezelf zijn”, kan dit een teken zijn dat er in de relatie wellicht onvoldoende ruimte is voor het uiten van emoties. Soms is er inderdaad ook een gebrek aan intimiteit, maar dit is vaak een gevolg van een gebrek aan verbinding. Veel vrouwen hebben emotionele verbinding nodig om seks fijn te vinden. Als tegenstelling voelen veel mannen juist meer emotionele verbinding door seks te hebben. Als deze vicieuze cirkel in stand blijft, wordt de kans op vreemdgaan groter.
Het ironische is dat de affaire met die ander vaak wél gericht is op seks en hier wordt ook de nadruk op gelegd. Het idee dat je partner seks heeft gehad met iemand anders is bijna onvergeeflijk, terwijl je je eigenlijk drukker moet maken om het gebrek aan emotionele verbinding tussen jullie.
Een leegte opvullen
Het begint vaak onschuldig met een appje, een beetje flirten of een diepgaand gesprek. Dit is gevaarlijk als er iets mist in je huidige relatie, omdat de grenzen steeds meer vervagen en je op een gegeven moment iets doet wat niet hoort binnen je relatie. Het beste is je ervan bewust te zijn dat je iets mist en dat de aandacht van de ander een manier is om een leegte op te vullen. Vreemdgaan is dan heel verleidelijk, maar uiteindelijk richt dit veel schade aan.
Geen spijt van vreemdgaan
Dit is precies waarom mensen vaak geen spijt hebben van een affaire of het vreemdgaan. Die andere persoon bood hen iets dat ze in hun relatie missen en er is zelfs een positief gevoel over die ander, dat ze willen behouden. Het gevoel van gezien te worden, het gevoel van geliefd en gewaardeerd te zijn is dan sterker dan de schuldgevoelens. Er is soms zelfs eerder schuldgevoel naar de derde persoon, in plaats van naar de eigen partner.
Dat is voor de eigen partner extra verdrietig, dat hun partner er helemaal geen spijt van heeft. Dit belemmert het herstel, omdat ze denken dat hun partner het dan zo weer zou doen. Ze hebben het gevoel dat zij op de laatste plaats komen.
Belangrijke stappen om overspel te kunnen vergeven en er samen uit te komen
Wanneer de affaire ontdekt wordt, begint het proces van helen en vergeven. De eerste stap is het stoppen met liegen. De partner die vreemdging moet vanaf dat moment volledig eerlijk en transparant zijn. Dit is nodig om het vertrouwen weer op te bouwen. In de weken en maanden erna heeft de bedrogen partner bepaalde dingen nodig. Wat er nodig is, is voor iedereen anders.
De mogelijkheid om de telefoon van de ontrouwe partner te checken, bijvoorbeeld. Als duidelijk wordt dat er geen appverkeer meer is, kan dit een geruststelling zijn.
Er over praten. De bedrogen partner heeft vragen. Vaak zijn dit vragen over ‘de daad’ en alles wat hier omheen hangt, maar daar onder zit natuurlijk een behoefte. Hij of zij wil voelen: ‘ik ben belangrijk, je wilt bij mij blijven, die ander betekent niets, etc.’ Het beantwoorden van vragen kan tot op zekere hoogte zinvol zijn, maar de emotionele bevestiging is veel belangrijker.
Wat valt hiervan te leren?
Als je samen door gaat, wil je weer sterk staan in de relatie. Je wilt niet bang blijven voor herhaling. Het is dus essentieel dat beide partners bereid zijn om naar zichzelf te kijken. Vaak ontstaan affaires doordat er al problemen in de relatie zijn. Het erkennen van deze problemen is cruciaal om te begrijpen waarom de affaire is ontstaan en hoe de relatie kan worden verbeterd.
Je hebt misschien de neiging om de ontrouwe partner te laten boeten en op de blaren te laten zitten, maar dit is niet hoe het werkt. Ondanks dat het niet had mogen gebeuren, is het wel een signaal. Het is raadzaam dit signaal serieus te nemen en probleem bespreekbaar te maken.
De emotionele gevolgen van vreemdgaan
De emotionele impact van vreemdgaan is vaak groot. Voor de partner die bedrogen is, komen gevoelens van verdriet, boosheid en onzekerheid naar boven. Het is essentieel dat deze emoties erkend worden en dat er ruimte is om ze te uiten. Het creëren van die ruimte is heel belangrijk. De partner die vreemdgegaan is wil waarschijnlijk niets liever dan er een streep onder zetten en doorgaan, maar helaas, hier is meer voor nodig.
Na verloop van tijd kan de ontrouwe partner zelf ook te maken krijgen met heftige emoties. Het schuldgevoel kan overweldigend zijn en tegelijkertijd is het lastig dit te uiten naar de partner. Toch is het belangrijk om de emoties van beiden te bespreken, zodat het vertrouwen en respect weer opgebouwd kan worden.
Overspel herstellen door samen te groeien
Hoewel vreemdgaan in eerste instantie voelt als het einde van een relatie, kan het ook een kans bieden voor groei. Wanneer beide partners bereid zijn om naar zichzelf te kijken en aan de relatie te werken, kan er zelfs een sterkere band ontstaan. Dit vraagt echter inzet, tijd en bereidheid om nieuwe manieren van communiceren en omgaan met elkaar te leren.
Overspel herstellen gaat niet alleen om het oplossen van de directe problemen. Het gaat ook om het herdefiniëren van de relatie en het werken aan een toekomst waarin beide partners zich gewaardeerd en geliefd voelen. Dit kan betekenen dat er nieuwe grenzen gesteld moeten worden, of dat er meer aandacht besteed wordt aan het creëren van gezamenlijke ervaringen.
Een nieuwe start na vreemdgaan
Het herstellen van een relatie na vreemdgaan is niet makkelijk. Maar soms komt een relatie er juist sterker uit. Dit kan komen doordat beide partners zich realiseren wat ze bijna kwijt waren geweest. Het kan een enorme wake-up call zijn. Herstellen van vreemdgaan vraagt om werken aan de relatie. Beide partners moeten zich gehoord, gezien en geliefd voelen. Van hieruit kun je een basis van vertrouwen opbouwen, waar vanzelf weer intimiteit uit voortkomt.
Andere relevante blogs:
Wanneer moet je je relatie verbreken?
90 dagen investeren in de liefde
Heb je te maken met ontrouw in je relatie?
#vreemdgaan #ontrouw #overspel #bedrogen #vertrouwen