Wat kan een relatietherapeut voor je doen?

wat-kan-een-relatietherapeut-voor-je-doen

 Wat kan een relatietherapeut voor je doen?

Want je vraagt je natuurlijk af: ‘dit moeten we zelf toch wel kunnen?’

Het voelt als falen, nietwaar? Dat iemand anders je moet helpen om je relatie te fiksen.

Misschien zit je relatie vast in een sleur. Of bots je voortdurend, zelfs over kleine dingen. Het kan ook zijn dat er een groot vertrouwen is geschonden en je niet weet hoe je verder moet. Dan vraag je je misschien af: ‘Kan een relatietherapeut echt helpen?’

Het antwoord is simpel: ja.

Een relatietherapeut biedt inzichten, tools en begeleiding om samen weer een veilige en liefdevolle verbinding te creëren. Maar hoe werkt dat precies? En wat mag je verwachten als je de stap zet?

 

 

Waarom een relatietherapeut inschakelen?

Iedere relatie kent uitdagingen. Het is normaal dat er momenten zijn waarop je elkaar niet begrijpt of elkaar zelfs kwetst. Maar wat als de pijnlijke momenten de overhand krijgen? Of als je langs elkaar heen leeft zonder echte verbinding?

Een relatietherapeut helpt jullie inzicht te krijgen in de patronen die vaak terugkerend zijn. Steeds weer dezelfde onderwerpen die over tafel vliegen. Het standaard patroon van weglopen, verwijten maken, oude koeien uit de sloot halen, etc. Vaak zie je die patronen zelf niet meer helder, omdat je er middenin zit.

De therapeut fungeert als een spiegel, stelt vragen en geeft jullie ruimte om te ontdekken waar het misgaat en wat er nodig is om samen verder te groeien.

Praktijkvoorbeeld:
Lotte en Daan voelden zich steeds verder van elkaar verwijderd. Lotte zei vaak: “Ik voel me alleen in deze relatie.” Daan antwoordde daarop geïrriteerd: “Dat slaat nergens op. Ik doe toch alles voor je?” Tijdens therapie ontdekten ze dat Lotte zich emotioneel niet gezien voelde en dat Daan zijn liefde juist uitte door praktische dingen te doen. Dit inzicht bracht hen dichter bij elkaar.

 

Relatietherapie is geen teken van zwakte

Veel mensen denken dat het zoeken van hulp betekent dat je relatie ‘mislukt’ is. Maar juist het tegenovergestelde is waar. Relatietherapie is een teken van moed en van een gedeelde wens om samen verder te komen. Een zorg die veel stellen uiten is: “Ik wil zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb als het mis gaat.”

Als je zelf aanmoddert en je kiest niet voor relatietherapie, dan heb je er inderdaad niet alles aan gedaan. Sommige mensen kunnen daarmee leven en zeggen: “Als het niet werkt, werkt het niet. Daar gaat een therapeut niks aan veranderen. Zo ben ik nu eenmaal.” Anderen zeggen: “Nee, ik weet niet wat ik niet weet. Ik sta ervoor open om iets te leren over mezelf.”

Als therapeut kan ik goed met deze laatste categorie mensen werken. Zelfontwikkeling is een proces wat je hele leven lang door gaat als het goed is en de relatie met jezelf is de basis voor relaties met anderen. Je blinde vlekken kun je alleen maar ontdekken doordat iemand anders je erop wijst en de twee mensen die dit goed doen zijn: je partner en je therapeut. Je partner, omdat die je laat zien wat je triggers en je pijnpunten zijn en je therapeut, omdat die je helpt je eigen gebruiksaanwijzing te ontcijferen.

 

Wat gebeurt er tijdens een sessie?

Veel mensen vragen zich af: ‘Wat doet een relatietherapeut eigenlijk?’ Het antwoord is deels afhankelijk van jullie situatie en hoe jullie therapeut werkt, maar de basis blijft hetzelfde: de therapeut helpt jullie om op een nieuwe manier met elkaar te praten en te luisteren.

In een sessie onderzoekt de therapeut jullie interactie. Waar gaat het mis? Hoe reageren jullie op elkaar? Soms komen er verrassende inzichten naar voren, zoals onuitgesproken verwachtingen of oude pijn die meespeelt in de huidige relatie. Regelmatig zeggen mensen hier op de bank tegen elkaar: “Dat heb je me nooit zo verteld, dat wist ik niet…”

Voorbeeldgesprek:

  • Therapeut: “Lotte, wat voel je als Daan zegt dat hij alles voor je doet?”
  • Lotte: “Ik waardeer het, maar het voelt niet genoeg. Alsof hij mij niet écht ziet.”
  • Daan: “Ik snap niet wat je bedoelt. Ik werk hard om ons leven makkelijker te maken.”
  • Therapeut: “Daan, hoor ik goed dat je je onbegrepen voelt? En Lotte, kun jij Daan uitleggen wanneer jij je niet gezien voelt?”

Door dit soort vragen helpt een relatietherapeut jullie dieper te kijken dan de woorden alleen. Het gaat niet om wie gelijk heeft, maar om elkaar écht begrijpen.

 

Welke problemen kan een relatietherapeut oplossen?

Een relatietherapeut kan bij veel soorten relatieproblemen helpen, zoals:

  • Communicatieproblemen: praten eindigt altijd in ruzie of verwijten.
  • Vertrouwensbreuken: bijvoorbeeld na een affaire.
  • Emotionele afstand: het gevoel dat de liefde verdwenen is.
  • Verschillen in behoeften: zoals intimiteit, toekomstplannen of financiën.

Praktijkvoorbeeld:
Na een affaire twijfelde Iris of ze verder kon met Lars. Tijdens therapie ontdekten ze wat er echt speelde: Lars voelde zich jarenlang genegeerd, terwijl Iris zich overweldigd voelde door haar werk en gezin. Met begeleiding leerden ze hun pijn bespreekbaar maken en vertrouwen stap voor stap herstellen.

Wat zijn de voordelen van relatietherapie?

Veel stellen merken al na een paar sessies verbetering. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Beter begrip van elkaar: Je leert waarom je partner reageert zoals hij/zij doet.
  • Diepere verbinding: Door kwetsbaar te zijn, groeit de emotionele intimiteit.
  • Praktische tools: Je krijgt technieken om ruzies constructiever aan te pakken.
  • Meer fysieke intimiteit: Door emotionele verbinding, groeit de behoefte naar fysieke intimiteit.

Praktijkvoorbeeld:
Emma en Bas hadden eindeloze ruzies over geld. Therapie hielp hen niet alleen om hun financiële problemen op te lossen, maar ook om constructief te leren praten over lastige onderwerpen.

 

Hoe kies je de juiste relatietherapeut?

De keuze voor een therapeut is belangrijk. Kies iemand waarbij jullie je beiden op je gemak voelen. Willen jullie bijvoorbeeld een man of een vrouw, vindt een van jullie dit belangrijk? Als je een therapeut ziet die jou aanspreekt, maar die zit verder weg, overweeg dan toch om het te doen. Relatietherapie doe je niet zomaar. Als je dan toch die stap zet, doe het dan goed.

Dit geldt ook voor de investering. Ga niet voor de goedkoopste, omdat het de goedkoopste is. Wil je liever die duurdere therapeut? Als je het kunt betalen of je kunt hier iets voor regelen, bezuinig dan niet op zoiets belangrijks als je liefdesleven. Je relatie bepaalt de kwaliteit van je leven, zie het dus als een investering.

Er moet een klik zijn. Een eerste kennismakingsgesprek kan helpen om te bepalen of er een klik is. Vertrouw op je ‘gut-feeling’. Tijdens het gesprek voel je of deze therapeut jullie allebei ziet en serieus neemt. Je bent hier niet om gelijk te krijgen, in de hoop dat de therapeut jouw partner wel even gaat vertellen dat hij moet veranderen. De therapeut hoort onpartijdig te zijn en het belang van jullie beiden mee te nemen.

Bespreek ook de manier van werken. Hou je van een therapeut die empathisch is en de woorden zorgvuldig kiest of hou je van een directere aanpak? Mag de therapeut bijvoorbeeld confronterende vragen stellen, je een beetje prikkelen om uit je comfortzone te komen of vind je dat veel te spannend? Moet het serieus zijn of hou je wel van een tikje zelfspot? Hou je van creatieve werkvormen of wil je gewoon zitten en luisteren naar wat de therapeut adviseert?

Je snapt, zoveel therapeuten, zoveel smaken. Iedereen is anders en dat is goed. Niet elke therapeut past bij je. Dat betekent niet dat die therapeut slecht is, maar dat er iemand anders is die beter bij jou resoneert.

Heb je nu nog steeds de vraag:

 

Hoe werkt relatietherapie en wat kun je verwachten?

Als je nieuwsgierig bent naar hoe relatietherapie precies werkt, dan is de eerste stap eenvoudig. Plan een vrijblijvend gesprek en ontdek wat ik als relatietherapeut voor je kan doen.

 

Wil je nog even doorlezen over relatietherapie?

Ik doe het anders

Wat is EFT relatietherapie?

Heeft relatietherapie nog zin?

Heeft relatietherapie niet gewerkt?