5 tips voor veelvoorkomende relatieproblemen

roze achtergrond met hartjes en de tekst 5 relatietips voor veel voorkomende relatieproblemen

Hoe ga je om met veelvoorkomende relatieproblemen?

In deze blog deel ik 5 tips voor veelvoorkomende relatieproblemen.

In elke relatie kom je uitdagingen tegen. Daar hebben we bijna allemaal mee te dealen. Maar soms lijkt het wel of je steeds weer dezelfde discussies aan het voeren bent. Of dat het onmogelijk lijkt om eens een keer tijd voor elkaar vrij te maken om wat leuks te doen. Seks? Yeah, right… alsof je daar nog puf voor hebt als je eenmaal op de bank geploft bent ‘s avonds.

Soms heb je misschien het gevoel dat je meer geeft dan ontvangt in je relatie en dat je niet voldoende gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit problemen oplevert in je relatie.

En in hoeverre laten jullie elkaar vrij? Vrij in doen en laten, vrij in het mogen uiten van je meningen en gevoelens? Of zitten jullie continue op elkaar te letten?

Deze 5 relatietips kunnen je helpen om veelvoorkomende relatie-issues te voorkomen. Hiermee werk je aan een betere communicatie en een fijne verbinding samen.

 

Nr. 1 van de 5 relatietips- Jullie voeren steeds dezelfde discussies

Je begint een gesprek, je bent het niet met elkaar eens en voor je het weet zit je weer in een conflict samen. Je probeert je punt te maken en tot die botte hersens van je partner door te dringen, in de hoop dat ie nu eindelijk eens gaat luisteren naar je. Maar helaas, er verandert weer niets. Je voelt je hopeloos en begrijpt niet dat je partner niet snapt wat jij bedoelt.

Wat te doen?

Ga eens echt actief naar elkaar luisteren. Geef je partner de ruimte om precies te vertellen wat het probleem is en wat zijn of haar gevoel hierbij is. Gedraag je als een detective, probeer helemaal uit te pluizen wat je partner denkt en voelt. Als je het vanuit het perspectief van de ander kan zien, kun je bijna alles begrijpen, ook al denk jij anders. Denk maar eens aan die serie ‘La Casa de Papel’. In de eerste aflevering denk je ‘wat een stelletje criminelen, die moeten gepakt worden’. Aan het eind van seizoen 1 zit je op het puntje van de bank, te schreeuwen van enthousiasme omdat het ze weer gelukt is om uit de handen van de politie te blijven. Kwestie van perspectief. De regisseur heeft je een perspectief gegeven van waaruit jij begrijpt hoe de criminelen denken.

 

Dat kun je bij je partner dan ook vast!

Je zult even op je tong moeten bijten om je partner niet in de rede te gaan vallen of om te zeggen dat het verhaal niet klopt. Het gaat niet om jou, het gaat om de beleving van je partner. Als jij het perspectief van je partner helemaal begrepen hebt, dan ben jij aan de beurt om jouw versie van het verhaal te vertellen, op een rustige manier. Wanneer beide versies op tafel liggen, kun je met elkaar bespreken: “Hoe hadden we dit anders op kunnen lossen?”

 

Nr. 2 van de 5 relatietips – Jullie maken geen tijd voor leuke dingen en intimiteit

Druk, druk, druk. Als je dit blijft zeggen, wordt het nooit rustiger. Natuurlijk is het wel eens een uitdaging om tijd voor elkaar te vinden, maar het kernwoord hier is PRIORITEIT. Even kort door de bocht, als je nu zou horen dat je partner nog een jaar te leven heeft, zou je wel ineens de tijd kunnen vinden om samen nog quality time door te brengen, of niet?

Wat te doen?  

Wanneer je verbinding met elkaar wilt blijven houden, moet je tijd voor elkaar vrij maken. Dan maar even niet een avondje bankhangen voor de t.v., maar een keer vroeg naar bed, samen in bad, een ouderwets spelletje doen aan de tafel, elkaar uitvragen over dromen en verlangens die je nog wilt waarmaken. Plan het! Zet tijd met elkaar in de agenda en behandel het als een werkafspraak. Die zou je ook niet afzeggen zonder goede reden, dus dat doe je met je partner ook niet. Veel mensen denken: ‘Ik ga toch geen tijd inplannen om seks te hebben?’ Ja, dat doe je dus nu wel, want als je moet wachten tot jullie allebei spontaan zin en tijd hebben, dan gaat het erg lang duren. Intimiteit, samen zijn, fysiek en emotioneel is een essentieel onderdeel van een gezonde relatie.

 

Nr. 3 van de 5 relatietips – Je bent vooral op je eigen behoeften en tekorten gericht

Van nature zijn we gericht op onszelf. Onze behoeften, onze overleving, onze dromen. Daar is niets mis mee, maar de valkuil is dat we zo gefocust zijn op onszelf dat we een verstoord beeld krijgen van de realiteit. We zijn geneigd te denken dat we meer geven in een relatie dan we krijgen. Je gaat de behoeften van je partner minder belangrijk vinden omdat je denkt: ‘Laat hem/haar maar eens inzet tonen, ik doe genoeg.’ Het gevolg is dat je partner zich niet gezien en alleen voelt.

Wat te doen?

Hou je eens bewust bezig met de behoeften en wensen van je partner. Doe dit de komende 90 dagen consistent. Vraag regelmatig hoe het gaat en wat je kunt doen om hem/haar te steunen. Toon interesse in zijn/haar leven en luister met aandacht. Je hoeft niets op te lossen of extra dingen te gaan doen als daar niet om gevraagd wordt, maar laat even los wat jij nodig hebt. Je komt niets tekort, want daar zorg je wel voor, maar leg er even niet de focus op. Als je een partner hebt die, net als jij, zorgzaam kan zijn voor anderen, dan zul je een verschil gaan merken. Je gaat een verandering merken in de benadering naar elkaar en jullie gaan het leuk vinden om elkaar blij te maken. Zo krijg jij de aandacht, liefde en betrokkenheid die je nodig hebt ook terug.

 

Nr. 4 van de 5 relatietips – Jullie laten elkaar te weinig vrij

Veel stellen zitten bovenop elkaar. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Ze letten op alles wat de ander zegt en doet. Alles wordt op een weegschaaltje gelegd. “Jij bent deze week al vier keer weg geweest en ik maar twee keer. Ik heb gisteren en eergisteren gestofzuigd én de vaatwasser leeg geruimd. Jij hebt wel 200,- meer uitgegeven aan kleding deze maand dan ik. Waarom moet jij eigenlijk zo vaak naar zo’n hobbybeurs, dat vind ik een beetje onzin. Jij zal ook niet uit jezelf mijn familie bellen, he?” Als je te veel op elkaar let en elkaar te weinig vrijheid geeft kan dit leiden tot gevoelens van verstikking en irritatie.

Wat te doen?

Iedereen heeft ruimte nodig om zichzelf te zijn en zijn of haar eigen interesses te volgen. Geef elkaar de ruimte om af en toe los van elkaar eigen hobby’s en vrienden te hebben. Vertrouw erop dat je partner ook zonder jouw constante aanwezigheid van je houdt. Vraag jezelf af waarom je het nodig vindt om er zo bovenop te zitten. Ben je bang dat het uit de hand zal lopen? Ben je jaloers? Heb je moeite om je partner iets te gunnen wat jij niet hebt? Wees eerlijk naar jezelf en je partner en geef jullie beiden de kans om ook als individu te ontwikkelen en plezier te hebben.

Nr. 5 van de 5 relatietips – Jullie behandelen elkaar niet zoals het zou horen

Soms behandelen we onze partner met minder geduld en respect dan we onze vrienden zouden behandelen. Dit kan leiden tot een negatieve dynamiek in de relatie, want het voelt oneerlijk. En dat is het natuurlijk ook. Als je aardig, respectvol en zorgzaam bent naar je beste vriend(in), dan doet het je partner extra pijn als je hem/haar loopt af te snauwen, naar beneden haalt, op een vervelende manier corrigeert of minder aandacht geeft.

Wat te doen?

Behandel je partner met minstens dezelfde vriendelijkheid, aandacht en liefde. Het is je partner, dus eigenlijk zou deze op nummer één moeten staan, maar een gelijkwaardige behandeling zou je minimaal moeten kunnen opbrengen. Toon waardering voor de kleine dingen die hij/zij doet en wees beleefd en attent. Een simpel “dank je wel”, “sorry”, “ik vind het fijn dat je me helpt”, kan een groot verschil maken in hoe gewaardeerd je partner zich voelt.

 

Een bonustip!

Je partner is niet hetzelfde als jij. Dat wist je natuurlijk al, maar toch levert ook dit relatieproblemen op. In het begin is het leuk dat je partner anders is, maar nu wil je dat hij/zij hetzelfde denkt, voelt en wil als jij. Dat gaat niet werken. Als je partner bepaalde eigenschappen toch al wil veranderen aan zichzelf, prima, maar veranderen alleen omdat jij het wilt? Dat gaat ’em niet worden. Ook zeggen veel mensen: “Mijn partner is veranderd.” Ja, dat mag ik hopen voor hem/haar. Een natuurlijk proces in het leven van een individu is dat ie zich ontwikkelt, groeit en leert van ervaringen. Vaak kun je prima bij elkaar aansluiten en elkaar accepteren in dit proces. Als je dit niet kunt of wilt, zul je een beslissing moeten nemen over de toekomst van je relatie.

 

Wat neem je hier uit mee?

Je ziet het al, een fijne relatie met je partner is geen rocket science. Met een stukje begrip, aandacht, compassie en deze 5 relatietips (met bonustip) kom je een heel eind. Een partner is net een mens!

Door duidelijk te communiceren, tijd te maken voor elkaars behoeften en elkaar wat ruimte te geven, kun je de basis leggen voor een gezonde relatie. Geen enkele relatie is perfect, maar één ding scheelt, dat zijn wij zelf ook niet.

Door deze tips toe te passen, zul je merken dat deze veelvoorkomende relatieproblemen prima hanteerbaar zijn en dat jullie relatie er sterker van wordt.

Als jullie het moeilijk vinden om de tips op te volgen is relatietherapie wellicht een goed idee, want dan zijn er belemmerende factoren waardoor het jullie niet lukt om te verbinden samen.

 

Vind je het fijn om praktische tips te lezen?

Misschien vind je deze blogs dan ook waardevol:

Het geheim van een fijne relatie

Het voelt fake…

Jij hebt blauw haar!

90 dagen investeren in de liefde

Ik heb mijn buurman vermoord

 

#relatieproblemen #verbinding #communicatie #liefde