Hoe je leert omgaan met de gevoelens van je partner
Kun jij incasseren in je relatie? Hoe vaak raak je in je relatie ineens verstrikt in een woordenwisseling? Misschien stelt je partner een vraag of geeft hij feedback, en ineens schiet je in de verdediging. De emotionele reactie die je geeft is soms zo snel en zo heftig dat het lijkt alsof je zonder nadenken wordt meegesleurd door een krachtige stroom. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk? Hoe persoonlijk neem je de emoties van je partner? En – misschien nog belangrijker – kun jij incasseren? Kun je blijven staan en aanwezig zijn, zelfs als je partner iets zegt wat jou raakt?
Laten we eens kijken naar vier vragen die je kunnen helpen dieper in jezelf te kijken en je eigen reacties te begrijpen. Deze vragen zijn geïnspireerd door de benadering van Byron Katie, die bekend staat om haar methode om gedachten en overtuigingen te onderzoeken. Deze vragen zijn eenvoudig, maar ze kunnen verbluffend veel inzicht geven in de vraag waarom we reageren zoals we doen.
Hoe persoonlijk neem jij het?
In een relatie is het verleidelijk om alles wat je partner zegt of doet door een persoonlijk filter te zien. Stel je bijvoorbeeld voor dat je partner tegen je zegt: “Ik voel me soms niet gehoord door jou.” Wat gebeurt er met je als hij dat zegt? Misschien voel je je direct aangevallen of krijg je een knoop in je maag. Je voelt misschien schaamte of boosheid opkomen. En je schiet in de weerstand.
Denk je dat je partner je onrecht aandoet?
Of vind je dat hij onvoldoende ziet wat jij toevoegt aan de relatie?
Hier komt de eerste vraag om jezelf te stellen: Is het waar? Doet je partner je echt onrecht aan? Ziet hij echt onvoldoende wat jij doet? Door deze vraag aan jezelf te stellen, geef je jezelf ruimte om te kijken wat je partner werkelijk gezegd heeft versus wat jij denkt dat hij bedoelt.
Durf je erbij te blijven?
Stel dat je partner een gevoel deelt zoals verdriet of frustratie over iets kleins wat je zei of deed. Wat gebeurt er in jou? Kun je erbij blijven, naar hem luisteren, zonder meteen je eigen perspectief toe te voegen? Vaak beginnen we, bewust of onbewust, met innerlijke oordelen. De tweede vraag om te stellen is dan ook: Hoe reageer ik op die gedachte?
Wat zou er gebeuren als je jezelf toestaat om te luisteren en de woorden van je partner gewoon even tot je neemt zonder te reageren? Het gaat hier even niet over jou, het gaat over je partner – en dit vraagt moed en incasseringsvermogen.
Kun jij ook horen wat hij zegt?
Dit brengt ons bij een van de grootste uitdagingen in een relatie en de derde vraag: Kun je je partner horen? Emotioneel aanwezig blijven betekent dat je kunt luisteren zonder in de verdediging te schieten of direct een antwoord te willen geven. Veel mensen ervaren een directe neiging om iets terug te zeggen of de gevoelens van de ander te verklaren.
Empathisch luisteren vraagt om meer dan alleen je oren gebruiken; het vraagt om ruimte in jezelf te maken, je eigen gedachten en gevoelens even opzij te zetten. Dit betekent niet dat je jezelf moet verliezen of het altijd eens moet zijn met je partner, maar wel dat je op dat moment kiest om er voor de ander te zijn, zonder dat je jouw oordeel tussen jullie zet.
En hier komt de vierde vraag: Wat zou er gebeuren als je jezelf losmaakt van de uitkomst?
Stel dat je zonder oordeel naar je partner kunt luisteren en dat je niet uit je stekker gaat omdat hij zijn gevoel deelt. Hoe zou dat zijn? Zou je minder gespannen zijn, meer ontspannen, en misschien wel opener? Het geeft je de mogelijkheid om te zijn met de emoties van je partner zonder dat je jezelf erin verliest. Dit betekent niet dat je partner je emoties niet raakt – dat gebeurt onvermijdelijk. Maar door jezelf af te vragen wie je zou zijn zonder deze oordelen, geef je jezelf de vrijheid om niet alles door jouw persoonlijke filter te zien.
Wanneer je jezelf leert te bevrijden van het idee dat je alles moet oplossen, controleren of beantwoorden, ontstaat er vaak een dieper begrip en een sterkere verbinding. Je bent niet langer bezig met jezelf te beschermen, maar je geeft ruimte aan de ander om gehoord te worden. Hier ontstaat een echt, open contact, en dit kan een transformerend effect hebben op de kwaliteit van je relatie.
Kun je samen de last lichter maken?
Deze vier vragen helpen je om niet alleen te luisteren, maar ook om de gevoelens van je partner te begrijpen. Je bent in staat om te incasseren en empathisch te zijn. En dat is precies wat nodig is om dieper met elkaar verbonden te raken. Kunnen incasseren betekent dat je de last van je partner een stukje kunt meedragen, zonder dat die last jouw eigenheid overschaduwt.
Relaties vragen om een bereidheid om je partner in een ander licht te zien en niet alleen door jouw filter. Wanneer je samen leert om kwetsbaar te zijn, je eigen gevoelens te onderzoeken en elkaar zonder oordeel te benaderen, ontstaat er ruimte voor wat echt belangrijk is: verbinding en begrip.
Meer interessante blogs over zelfontwikkeling: