Loslaten of begrip tonen in een relatie?

begrip tonen in relaties

Wanneer moet je begrip blijven tonen en wanneer mag je loslaten?

In onze huidige maatschappij, worden we geprezen en gemotiveerd als we goed voor onszelf zorgen. Onder zelfzorg wordt ook verstaan het loslaten van “toxische” relaties. Deze zelfzorg adviezen worden steeds populairder en gaan vaak gepaard met krachtige quotes en visuals:

“Stop met van mensen te houden die niet van jou houden.”

“Investeer niet in iemand die niet bereid is in jou te investeren.”

“Laat los als het je niet dient.”

Het voelt krachtig en bevrijdend om voor jezelf op te komen, te gaan staan voor waar jij in gelooft en een ‘fuck it’ instelling te hebben.

Maar wat als deze levenshouding je juist verder verwijdert van onvoorwaardelijke liefde, empathie en de kracht van echte verbinding?

Hoe zit het met begrip tonen in relatie? Empathie tonen voor je medemens?

 

Het gevaar van de ’toxische relatie hype’

Het gevaar van de ’toxische relatie hype’ is dat het ons in een zwart-witdenken duwt, waarin we onze relaties beoordelen op een simpele balans van geven en nemen. Het legt de nadruk op wat een relatie voor jou zou moeten betekenen, in plaats van wat je samen kunt opbouwen.

Deze hype kan ons blind maken voor de complexiteit van menselijke relaties. Niet elke vorm van afstand, stilte of conflict betekent dat een relatie “toxisch” is. Soms is wat wij als “toxisch” bestempelen, simpelweg een uiting van pijn, stress of persoonlijke worsteling bij de ander. Door te snel te oordelen en los te laten, kunnen we niet alleen anderen tekortdoen, maar ook onszelf beroven van de kans om diepere empathie en betekenisvolle verbindingen te ervaren.

Empathie en begrip tonen in moeilijke momenten zijn juist wat relaties sterk en duurzaam maakt. In plaats van relaties af te schrijven bij het eerste teken van onbalans, is het belangrijk om te leren herkennen wanneer stilte of afstand een teken is van innerlijke strijd bij de ander—geen onverschilligheid.

Voordat je besluit om iemand uit je leven te bannen omdat hij of zij niet reageert zoals jij wilt, is het goed om stil te staan bij een belangrijke waarheid: we kennen nooit het hele verhaal achter iemands gedrag.

Als je partner zich terugtrekt en niet wil praten over het conflict van vanmorgen, kun je het gevoel krijgen dat jij het blijkbaar niet waard bent om een diepgaand gesprek mee te voeren. Als je partner geen initiatief toont om samen leuke dingen te doen, is het menselijk om te denken dat jij niet belangrijk bent. Het is niet gek dat je dit in eerste instantie interpreteert als afwijzing.

Maar wat als dit niet klopt?

Wat als dit gedrag niets met jou te maken heeft, maar met iets waar hij of zij mee worstelt?

Misschien piekert diegene over de financiën. Misschien is er diep van binnen sprake van een angst, depressie of burn-out. Is het wellicht onvermogen om op een gezonde manier te verbinden als gevolg van een onveilige hechtingsstijl vroeger?

Er is ook nog de mogelijkheid dat je partner zich bij jou niet fijn voelt vanwege jouw reacties. We zijn niet allemaal hetzelfde, we hebben soms iets anders van elkaar nodig. Doordat we vaak aannemen dat de ander graag op dezelfde manier liefde ontvangt en toont als wijzelf, creëren we misverstanden. We hebben dan geen toxische relatie, we hebben een mismatch gecreëerd.

 

Relaties zijn geen exacte rekensom

In een relatie is het geen kwestie van altijd precies evenveel geven en nemen. Een relatie vraagt vaak dat één persoon iets anders draagt en investeert dan de ander. Je kunt het gevoel van balans verliezen, als jij vaker het initiatief moet nemen. Je partner voldoet niet aan je verwachtingen.

Jouw verwachtingen zijn jouw verwachtingen. Voortgekomen uit jouw referentiekaders van vroeger. ‘Hoe hoort het? Is dit normaal? Wat vindt de maatschappij, mijn vrienden, mijn familie hiervan? Hoe ging dit vroeger bij ons thuis? In hoeverre wil ik me laten meeslepen door al die berichten op Social Media, die zeggen dat ik egoïstisch mag zijn?’

Begrip tonen in relaties betekent niet dat je jezelf moet wegcijferen, maar dat je bereid bent om je te verdiepen in de ander en hoe die zich voelt. Iedereen wil zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Jij, maar ook je partner. Als je je miskend en onbegrepen voelt, ligt dat niet altijd aan je partner, maar wellicht ook in de manier waarop jij je uitdrukt en communiceert.

Hoe toon je meer begrip in je relatie?

Begrip tonen in relaties hoeft geen groot gebaar te zijn. Kleine acties kunnen een groot verschil maken:

  1. Stuur een berichtje: Een simpel hartje tussendoor sturen kan je partner een fijn gevoel geven, dat je aan hem of haar denkt.
  2. Bied praktische hulp aan: Soms kun je problemen voor de ander niet oplossen, maar kun je wel vragen: “Kan ik iets voor je doen?”
  3. Luister actief: Vraag hoe het met hem of haar gaat en luister zonder direct advies te geven. Soms wil iemand gewoon gehoord worden.
  4. Wees geduldig: Begrip tonen vraagt om geduld, vooral wanneer de ander niet meteen open is over wat er speelt of moeilijk uit zijn of haar woorden komt.

Onderschat niet de kracht en de impact van deze kleine stappen en verwacht er niet meteen iets voor terug. Je geeft liefde en begrip omdat je het wilt geven, niet omdat je dan wisselgeld hebt.

 

Wanneer loslaten wel nodig is

Ik hoor je denken. ‘Moet ik dan alles maar accepteren onder het mom van begrip tonen in mijn relatie?’

Nee, natuurlijk niet. Er zijn grenzen. Soms is loslaten de juiste keuze. Als je merkt dat jouw inspanningen structureel niet worden beantwoord, dat je wordt gemanipuleerd, of dat de relatie schadelijk is voor jouw welzijn, is het oké om afstand te nemen.

Vind je dit moeilijk? Want hoe weet je of je relatie echt toxisch is?

Vertrouw niet zomaar op de ongezouten, kort-door-de-bocht Social Media quotes en berichten, maar neem contact op met een relatietherapeut.

 

Andere interessante blogs:

Waarom jij je nieuwe liefde wegjaagt (en hoe je dit stopt)

Wat is de 5:1 regel in relaties?

Jezelf verliezen in een relatie

8 signalen dat er werk nodig is aan jezelf